Dünyanın en önemli tekstil üreticilerinden birisi olan Türkiye, iklim koşulları ve ekim alanın azalması nedeniyle pamuk üretiminde ciddi düşüşler yaşayacak. ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’nin, pamuk ihtiyacı açısından sıkıntıya düşebileceği açıklandı. Üretiminin tamamına yakınını kendi içinde tüketen Türk piyasası ekim alanlarının azalması nedeniyle pamuk kıtlığı tehdidiyle karşı karşıya kalabilir.
Türkiye’nin ekim alanlarında olması beklenen yüzde 13’lük gerilemeye yönelik yapılan bu açıklamanın ardından Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi ve Şahin Pamuk Enerji A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl de bir değerlendirmede bulundu. Ekim alanında yüzde 13’lük bir azalmanın pamuk sektöründe yüzde 30’luk bir daralmaya işaret olduğunu ifade eden Bingöl, bu durumun parasal karşılığının yaklaşık 1 Milyar Dolarlık bir zarar olduğunu vurguladı. Bu durumun piyasayı ve üreticileri zora sokacağını hatırlatan Bingöl, şunları dile getirdi; “Yapılan araştırmalara göre bu yıl Türkiye’de pamuk ekili alan 420 bin hektar ve beklenen rekolte 630 bin ton (2.89 milyon balya). Bu rakam ciddi bir gerileme verisine işaret ediyor. Türkiye’de pamuk üretimi biterse tekstilde biter. Bir an önce önlem alınmalı aksi durumda işsizlik sorunuyla da karşı karşıya kalırız. Birçok sektörün lokomotifi konumunda olan pamuğa sahip çıkmak zorundayız. Üreticinin öncelikli sorunları çözülmeli ve 46 kuruş olan pamuk destek primleri en az 70 kuruş bandına çekilmelidir.”
- Pamuk sektörünün canlanabilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu dile getiren Bingöl, organik pamuk 100 kuruşa çekilen desteğin mutlaka 250 kuruşa yani eski halin geri getirilmesi gerektiğini açıkladı. Bu eksiklerin giderilmemesi durumunda Çin, Hindistan, Pakistan’la rekabet edilemeyeceğini vurgulayan Bingöl, toplumsal sıkıntıların yaşanmasına kadar varacak olan bu durumun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.