Fransa Büyükelçiliği’nin katkılarıyla, Paris- Île-de-France Bölgesi Gelişme Ajansı ve Paris Capitale de la Création konsorsiyumu tarafından Tasarım, Moda ve Dekorasyon alanlarında İstanbul-Paris eksenini güçlendirmek amacıyla birinci Türk-Fransız Moda & Tasarım Atölyesi başarıyla gerçekleştirildi. İstanbul Fransız Sarayı’nda gerçekleşen etkinliğe iki ülkenin modacıları ve ilgili temsilcileri katıldı. Etkinlik, Paris’te düzenlenen başlıca moda ve tasarım fuarlarının (Bijorhca Paris, Interfiliere, Salon International De La Lingerie, Maison & Objet, Paris Design Week, Tranoi, WHO’S NEXTPrêt-à-Porter Paris) başkanlarını da ağırladı.
\r\nFransız katılımcılar, sektörün önde gelen Türk temsilcileri ile moda ve tasarım dünyasının büyük trendlerini, Paris’in Türk markalarının büyümesinde oynadığı rolü ve İstanbul’un Fransız markalarının gelişmesindeki önemini tartışmak üzere bir araya geldi. Türk moda ve tasarımının önemi dünyada gittikçe artarken, Paris’te de her geçen gün daha çok sayıda Türk tasarımcı ve marka, defileler ve şirket kuruluşları ile temsil ediliyor. Bu gelişmelerin ışığında Paris- Île-de-France Bölgesi Gelişme Ajansı ve Paris fuarları grubu, São Paulo, New York, Londra, Tokyo ve Seul’un ardından, Avrupa’nın bu iki başkenti arasında kurulacak yeni ortaklıkları desteklemek ve artırmak üzere İstanbul’a gelmeyi seçti.
\r\nTanrıverdi; Türk Moda Anlayışı Gelişiyor
\r\nTörende konuşan İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye ve Fransa arasında köprü kurulmasını teşvik eden önemli organizasyon ile başarılı sonuçlar almayı beklediklerini vurguladı. “Sektörümüzün Avrupa ile olan ilişkileri gün geçtikçe büyümeye devam ediyor” diyen Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk moda endüstrisi hızlı bir ivme ile gelişiyor. Avrupa ile rekabet konusunda başarılı bir grafik çizen Türk moda endüstrisi, rakamsal açıdan da önemli bir noktada yer alıyor. Bu başarının altında İTKİB’in desteği önemli bir noktayı oluşturuyor. İTKİB İstanbul’da gerçekleşen birçok projenin altına imza atarken, sektöre de önemli katkılar sunuyor. Bu katkılar Dünya moda başkentleri arasında yer alan İstanbul’un büyümesini sağlıyor. İTKİB olarak atılan her adımı bu doğrultuda dikkatle atıyoruz. Elimizden gelen ne varsa Türkiye ve İstanbul için yapmaya devam edeceğiz.” Küresel modanın öncülerinden olan Paris’in dikkatle takip edilmesi gereken bir şehir olduğunu ifade eden Tanrıverdi; “Bu bağlamda bize kılavuz olacak olan Paris’i yakından takip ediyoruz” dedi.
\r\nEtkinlik kapsamında, Türk-Fransız işbirliğini yansıtmak amacıyla üç panel gerçekleştirildi. ‘Paris-İstanbul moda hattını birlikte geliştirmek’ teması altında Vogue Türkiye’den Seda Domaniç’in yönettiği hazır giyim ve moda aksesuarları paneli, ‘Görünenler ya da gizlenenler’ teması altında Elle Türkiye Dergisi Yazı İşleri Müdürü Işık Şimşek’in yönettiği ‘Konut dizaynında geleneksellikle modernizm arasındaki geçişler’ temalı panel, Maison Française Dergisinden Melda Narmanlı Çimen’in yönettiği, ünlü Fransız tasarımcı Ora Ito’nun ve Citizen K Dergisi Kurucusu Kappauf’un da katıldığı ev, tasarım, dekorasyon sunumu ilgi çeken panelleri oluşturdu. Etkinliğe 250’den fazla davetli katılırken, başarılı bir organizasyon ile ilk gerçekleştirilen etkinlik umut verdi.
\r\nFransa İle İlişkiler Üst Düzeyde
\r\nTürkiye’de 100 bin kişinin istihdam edildiği 450 şirkete sahip olan Fransa, aynı zamanda Türkiye’deki yabancı yatırımcılar arasında (toplam yatırımlarda) 4. sırada yer alıyor. Fransa ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin dinamizmi, moda ve tekstil sektörlerinde çok güçlü hissedilirken, dekorasyon, mobilya ve tasarımda alanlarında da giderek büyüyor. Türkiye ile Fransa arasında moda, mobilya ve dekorasyon alanlarındaki tarihi bağları da hatırlatan atölye, iki sihirli başkent Paris ve İstanbul arasındaki ekseni güçlendirmek üzere yeni ortaklık olanaklarını tartışarak ilişkilerin daha da geliştirilmesini amaçlıyor.