Amerika Kıtası’nın en büyük hazır giyim kumaş fuarı Texworld USA, 14-16 Ocak 2013 tarihleri arasında New york k’daki Javits Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Bir önceki yıla göre katılımcı sayısını neredeyse iki kat (yüzde 47) artıran fuarda, 16 ülkeden 238 firma yer aldı. Çin, Güney Kore, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden yoğun katılımın olduğu etkinliğe, Türkiye, Belarus ve Tayvanlı firmalarda pavilyon olarak ilk kez katıldı. 14. edisyonun gerçekleştiren etkinliği ziyaret eden sayısı ise 3.627 şeklinde gerçekleşti. Organizasyon Brezilya, Kolombiya, Meksika gibi coğrafi olarak yakın ülkelerin dışında, denizaşırı ülkelerden de ziyaret edildi. Birçok firma tarafından sergilenen kumaş koleksiyonları ziyaretçiler tarafından beğeniyle karşılandı. Ayrıca Fransız Sanat yönetmenleri Louis Gerin ve Gregory Lamaud özel tren çalışmalarını tanıttı. Etkinlikte 2014 İlkbahar yaz trendleri hakkında detaylı sunumlar yapılırken, renk seçimleri gibi konularla ziyaretçiler bilgilendirildi. Yılda iki kez gerçekleştirilen Texworld etkinliğinin yaz edisyonu ise 16-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılacak.
\r\nSeminer Programı İlgiyle Takip Edildi
Texworld USA, Lenzing Innovasyon’un hazırladığı üç günlük akademik seminer programına ev sahipliği yaptı. Seminerde kaynak sağlamadan moda trendlerine, sürdürülebilirlikten teknolojilere kadar birçok alanda çalışmalar sunuldu. Birçok uzman ziyaretçi ve gazetecinin sunum yaptığı seminerlerde; “Hızlı Giyim Perakendecilerine Bakış ve Kaynak Sağlama”, “İç Çamaşırı ve Kumaşları”, “İlkbahar / Yaz 2014 Renkleri”, “Modanın Politiği: Seçimlerin Tekstil Sektörüne Etkileri”, “Kaynak Sağlama ve Tedarik Zinciri”, “Bir Moda Firması Nasıl Ortaya Çıkar” konuları öne çıktı.
Türk Firmaları Özel Kumaşlarını Sundu
\r\nTexworld USA 2013 Ocak edisyonunda, 10 Türk firması yeni kumaş trendlerini sergiledi. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) sponsor olduğu Türk Pavilyonu büyük ilgi gördü. Etkinlikte değerlendirmelerde bulunan UTİB üyesi Hilmi Gülcemal, Avrupa’daki en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye’nin, aynı zamanda önemli bir pamuk ve sentetik elyaf üreticisi olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin 180’den fazla ülkeye ve ticari bölgeye orta kaliteden yüksek kaliteye kadar kumaş ihraç eden bir ülke olduğunu kaydeden Gülcemal; “Texworld USA’da yer alan Türk firmaların sergilediği ürünleri hem kalite hem de tedarik açısından yüksek miktarda pazara sunabileceğini vurguladı. Texworld USA’ya katılan firmalar ise şu şekilde sıralanıyor;
\r\nBerra Tekstil
Erol Kara tarafından 2002 yılında kurulan Berrak Tekstil, 2005 yılından bu yana küresel pazara kumaş satışı yapıyor. 5500 metrekare kapalı alanda üretim yapan firma, ihraç pazarları arasında Yunanistan, İngiltere, ABD, Fransa, İtalya gibi modanın merkezinde yer alan ülkeler bulunuyor. Firmanın organik kumaşlar, açık en, jakarlı ve lycralı süprem, pike, selanik, interlok, ribana gibi alanlarda üretimi bulunuyor. Texworld USA fuarında başarılı bir edisyon gerçekleştiren firma ürünlerinden bir seçkiyi de etkinlikte ziyaretçilere sundu.
BZ Jakarlı Dokuma
BZ Jakarlı Dokuma aktif bir woven kumaş üreticisi olarak biliniyor. Bursa’da üretimini gerçekleştiren firma fuarda uzmanlık alanı olan BZ Jakarlı Dokuma woven jakarlı kumaşları sergiledi. Viskon, pamuk, polyester, naylon, içerikli ipliklerden dokunan 2500’den fazla kalitede ve binlerce çeşit desen seçeneklerini ürün gamında barındıran firma, küresel alanda birçok ülkeye ihracat yapıyor.
Grup Tekstil
Fuarda 575 numaralı standta yer alan Grup Tekstil, kadın giyiminde kullanılan süslü örgüler, suni ipek içeren tasarımlar, polyester, polyamide, asetat, asetat ve polyamide, viskos ve krepe iplik gibi ürünlerini sergiledi. Grup Tekstil son inşaat yatırımlarıyla birlikte 51.000 metrekare açık, toplam da 18.000 metrekare kapalı alanda hizmet sunuyor.
Konak Tül Perde
İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren Konak Tül Perde, süslü kumaşlar ve dantel üretimi gerçekleştiriyor. Küresel piyasada da önemli ülkelere ihracat gerçekleştiren firma, hazırladığı 2014 yazına yönelik özel koleksiyonunu ziyaretçilerle paylaştı.
Kotonteks Tekstil
Bursa Demirtaş Sanayi Bölgesi’nde toplam 20.000 metrekare kapalı alanda iki fabrikasında hizmet sunan Kotonteks Tekstil, boyanmış iplik ve düz iplikten yılda 10 milyon metre woven kumaş üretimi yapıyor. Firmanın ürettiği kumaş çoğunlukla pamuk, viskon, rayon viskon, polyester, keten, naylon ve streç elastan iplikler ve bunların karışımlarını içeriyor. Bütün dünyadaki müşterilerine en iyi fiyat, kısa sürede teslimat ve en iyi kaliteyi sunmak sloganıyla üretim gerçekleştiren firma, fuarda özellikle kadınlara yönelik çalışmalarını tanıttı.
Lale Mefruşat
Ev tekstil sanayisinde 44 yıllık birikimi ile üretim yapan Lale Mefruşat, Karl Mayer makinalarını kullanıyor. Jakarlı örgü alanında uzman olan Lale Mefruşat, İstanbul Çatalca’daki fabrikasında üretim yapıyor. Sürekli yeni yatırımlarla büyümesini sürdüren Lale Mefruşat ürün gamına Somet Alfa ve Dornier tezgahlarının yanı sıra kumaş çeşitliliği anlamında da Fantezi – Jakar ve Dobbyli Dokuma sert organza, vual, tül, taffeta, duble ve ipek tül, burn-out kumaş çeşitlerini ekledi. Firma etkinlikte ise daha çok bayan dış giyim ürünlerine yönelik üretimlerini sundu.
Larma Tekstil
2008 yılında Denizli’de kurulan Larma Tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mefruşat, yatak çarşafları, masa örtüleri gibi terbiyeli ev tekstil ürünleri için pamuk, woven ve pamuk karışımlı kumaşlar üretiyor. Firma boyama, baskı, terbiye ve özel işlemleri içeren geniş uygulamaları da bünyesinde barındırıyor. Firmanın Texworld USA etkinliğinde sergilediği ürünler arasında ise, yüzde 100 pamuk ve pamuk karışımlı kumaş, boyama, baskı, özel terbiye edilmiş kumaşlar, bayan, bay ve çocuklar için denim olmayan altlıklar yer alıyor.
Mayteks Örme
Mayteks 20.000 metrekareye ulaşan üretim alanında aylık 900 ton örme ve 600 ton boyama-terbiye kapasitesine sahip bulunuyor. Yüksek teknolojisi sayesinde tüm dünyayla iş yapan firma, ileri teknolojiyle üretilen ürünler, yüksek servis kalitesi, profesyonel yönetim ve uzman çalışan kadrosuyla oldukça tanınan bir profile sahip. Küresel gücünü artırmayı hedefleyen firma, Texworld USA’da baskılı ve baskısız pamuk, viskon, polyester veya diğer elyaflardan yapılmış örme kumaş ürünlerini sergiledi.
Parlamış Tekstil
Bursa merkezli Parlamış Tekstil, Türkiye’nin en önemli kumaş üreticileri arasında yer alıyor. Türk Hava Yolları, Boeing ve Airbus uçaklarının koltuk kumaşlarını da üreten firma, 6.000 metrekare kapalı alanda kumaş üretimi yapıyor. Firmanın ürün gamında ipliği boyanmış kumaş, çizgili kumaş, yüzde 100 viskos, poly-cotton, viskos bükme kumaş, yün kumaş ve baskı ürünlerini barındırıyor. Firma aynı zamanda farklı biçimlerde birçok moda düz örme ürünlerini de talepler doğrultusunda hazırlıyor. Fuarda başarılı bir sunum gerçekleştiren firma, özellikle kadın ve erkek giyiminde kullanılan kumaşlarıyla beğeni topladı.
Ünaş Tekstil
Ünaş Tekstil, 2007 yılından bu yana gelinlik sektöründe hizmet sunuyor. Fuarda da bu alandaki üretimlerini sergileyen firma büyük beğeni topladı. Ünaş Tekstil, gelinlik ve düğün kıyafetleri için kumaş, dantel ve aksesuar ürünlerini sergiledi.