Teşvik Yasası Sonrası İlk Atak Hazır Giyim Üreticilerinden

Tekstil ve hammaddeleri üretimi konusunda Türkiye’nin en önemli üslerinden birisi olan Şanlıurfa’da Hazır giyim ve Konfeksiyon Kümelenme Projesi (HOSAB), adı altında yeni bir oluşum planlanıyor.

  17 Nisan 2013 19:11 Çarşamba
Teşvik Yasası Sonrası İlk Atak Hazır Giyim Üreticilerinden

Dünya hazır giyim ihracatında 6., Avrupa’nın en büyük 2. tedarikçisi konumunda olan Türk üreticiler, 2023 hedefi doğrultusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Türk hazır giyim üreticileri aynı zamanda 2012 yılında verilen 13.258 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla da Türkiye’nin toplam ihracatına büyük katkı sağlıyor. Üretim segmenti açısından bakıldığında en yakınında bulunan gıda endüstrisinden iki kat daha fazla dış ticaret fazlası veren hazır giyimciler, bununla birlikte en fazla katma değerli ürün üreten ilk üç sektör arasındaki yerini alıyor. Hazır giyim üreticilerinin aynı zamanda yıllar önce terkedilen fason üretimin yanında, A ve A+ ürün kategorisinden ürünler sunması sektörün gücünü artırıyor. Sektörel bazda bakıldığında en büyük artışın beklendiği bu alanda yatırımların yapılması kaçınılmaz bir konu olarak önümüze çıkıyor. Bu doğrultuda yatırımlar yapmaya hazırlanan Türk üreticiler hem 2023 vizyonu hem de kendi üretimleri hakkında önemli kararlar almayı sürdürüyor. Sürdürülebilir maliyet, sürdürülebilir rekabet ve markalaşmanın önemine vurgu yapan üreticiler, geçmişten gelen tecrübe ve gelecekte kullanıma müsait dinamik yapı ile elini güçlendirmeyi hedefliyor.

Şanlıurfa’da Kümelenme Metodu Hayata Geçecek

Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu, Şanlıurfa’da kümelenme metoduyla sektöre yönelik dev bir üretim üssü kuruyor. 350 dekarlık alanda başlayacak proje, talebe göre 700 dekara çıkacak ve yatırımcılardan arazi bedeli alınmadan, faaliyetlerine devam edecek. Projenin tanıtım toplantısı ve imza töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TİM Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi,  Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa  Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası aynı zamanda OSB Başkanı Sabri Ertekin ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.  Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, Hazır giyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adıyla kurulacak ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen hazır giyim havzası, diğer sektörlere de örnek olacak.

İstanbul Modanın, Anadolu Üretimin Merkezi

Projenin organizasyonunu gerçekleştiren TİM Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, sektörün sürdürülebilir rekabet ve maliyet için büyük ve her türlü ihtiyaca cevap veren havzalara ihtiyacı olduğunu söyledi. Akbalık; “İhracatta öncü ve 24 dolarlık ihracat/ kilogram fiyatıyla en değerli üç sektörden biriyiz. Kümelenme metoduyla gerçekleştirdiğimiz Bu proje ile A ve A+ ürünleri, teşvik paketinin de imkanlarından faydalanarak her türlü yan sanayinin ve altyapının olduğu bir ortamda üreteceğiz. Dünya markaları bu tarz projelerin sonucu ortaya çıkıyor” dedi. HOSAB’ın, sektörel bazda ilk kümelenme ve model proje olduğuna dikkat çeken Akbalık, “İstanbul moda merkezi Anadolu üretim merkezi olacak. Projemiz göçü tersine çevirecek ve ekonomik anlamda bölge halkına destek olacak” ifadesini kullandı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; “ Şanlıurfa GAP’ın merkezi, tarım ambarı, Ortadoğu’ya açılan kapı. Sermaye buraya kayıyor bu ne kadar akıllı bir iş yapıldığının göstergesi” diye konuşurken, İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektör adına yapılan bu çalışmanın, diğer sektörler için de bir ilk olduğunu vurguladı. Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba ise; “Kentimize gelecek tüm yatırımcılara en uygun ortamı sunacağız” dedi.

HOSAB Nasıl Avantaj Sağlayacak

Önemli bir çalışmanın ilk ayağı olarak tanıtılan HOSAB, devletin 6. bölge şehirleri arasında yer verdiği Şanlıurfa’nın yatırımcılarına önemli avantajlar sunacak. Örneğin sigorta primlerinde işçi hissesinin asgari ücrete karşılık gelen kısmı 12 yıl süreyle, gelir vergisi stopajının da asgari ücrete karşılık gelen tutar üzerinden 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak.

HOSAB’ın kurulması ile ilgili değerlendirmeler yapan TİM Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Şanlıurfa’nın, genç işgücü, üretim altyapısı, tekstil üretimi yapılan bölgelere ve Ortadoğu pazarına yakınlığı gibi sebeplerle tercih edildiğini vurguladı. Yatırımın üreticilere önemli avantajlar sunacağının altını çizen Akbalık; “ Örneğin, 3.5 milyon dolarla, ortalama 500 kişilik bir işletme kuran üretici yaklaşık 1.5 yıl içinde yatırımını amorti edebilecek” dedi. İmza törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, teşvik paketi sonrası bölgenin ve kentin öneminin artığına dikkat çekti. Türkiye’nin geleceği adına orta ve uzun vadeli projeler üretmek gerektiğine işaret eden Çelik, “Şanlıurfa GAP’ın merkezi, tarım ambarı, Ortadoğu’ya açılan kapı. Sermaye buraya kayıyor bu ne kadar akıllı bir iş yapıldığının göstergesi. Bölgeye yağmur gibi yatırım yağacak” dedi.

Yatırımın Merkezi; Şanlıurfa

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şanlıurfa’nın 2011 nüfusu 1.716.254 kişi olarak açıklandı. GAP projesinin en önemli illerinin başında gelen şehir, aynı zamanda tarihsel yapısı ile de dikkat çekiyor. Toplamda 19.451 kilometrekare alana sahip olan Şanlıurfa, özellikle tekstil ve hazır giyim alanındaki yatırımlar ile bölgedeki istihdama ve Türkiye ekonomisine katkısı büyüyor.

Çarpık sanayileşmeyi önlemek amacıyla özellikle endüstrinin geliştiği alanlarda kurulan Organize sanayi bölgeleri, şehirlerin gelişimine önemli katkılar sunuyor. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi de (SUOSB), bölgenin en önemli yatırım merkezleri arasında yer alıyor. Çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla Şanlıurfa’da iki büyük organize sanayi bölgesi yer alıyor. 1989 yılında kutulan 1. Organize sanayi bölgesi, bölgenin en eski yatırım alanı olarak tanımlanıyor. Bölgenin tekstil ve hazır giyim alanlarındaki faaliyetlerine bakıldığında ise, toplam sanayi uygulamalarının yüzde 35’lik kısmının bu segmentleri kapsadığı görülüyor. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi verilerine göre 1. Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 184 firmanın, 94’ünün tekstil, konfeksiyon ve ev tekstili alanında üretim yaptığı belirtiliyor.

Şehrin en önemli üretim noktalarından diğeri de 1997 yılında temelleri atılan 2. Organize Sanayi Bölgesi. GAP Projesi ile birlikte Şanlıurfa’da sanayi çok önemli bir gelişme gösterdi. Şanlıurfa 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmak isteyen sayısının artması nedeniyle, Şanlıurfa 2. Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına hız kazandı. Bu süreçten sonra da 2001 yılında bölgedeki faaliyetler başlamış oldu. 2. OSB’de farklı segmentlerin yer aldığı bir yapı göze çarpıyor. Bu bölgede yapılan en fazla yatırım 16 girişimle gıda sektöründe oluşurken, tekstil ve konfeksiyon bu alanı 13 üretim noktası ile takip ediyor. İki OSB’nin Şanlıurfa’ya sağladığı iş gücünün ise 10.000’e yaklaştığı belirtiliyor.

Ortadoğu’nun Giriş Kapısı

Şanlıurfa’nın 2012 yılı ihracat bazındaki çalışmalarına bakıldığında ise önceki dönemlere göre gerileyen trend dikkat çekiyor. TİM verilerine göre 2011 yılında 5.5 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapan Şanlıurfalı üreticiler, Ortadoğu’da yaşanan süreçten olumsuz etkilenmiş görünüyor. Özellikle 2010 yılında ihracatının yüzde 71’lik kısmını Suriye ve Irak’a gerçekleştiren Şanlıurfa’nın, Ortadoğu’da yaşanan kriz sonrası beklentilerin altında bir büyüme gerçekleştirdiği göze çarpıyor. 2012 yılında ihracat rakamları yarı yarıya düşen Şanlıurfalı üreticilerin, tekstil ve hammaddeleri ihracatında yaşadığı artış ise dikkat çekiyor. 2011 yılında toplamda 6.633 milyon dolarlık dış satım yapan bölge üreticileri, 2012 yılına gelindiğinde ise 10.497 milyon dolarlık ihracat rakamını yakalamış. Genel anlamda bakıldığında ise, bölgede tekstil ve hazır giyim işlerinden toplam 15 milyon dolar rakamına yaklaşıldığı belirtiliyor. Bölgede halı ve deri ürünleri üretimi de yeni girişimlerle birlikte büyüme hazırlanan sektör olarak tanımlanıyor.

Yatırım Bölge Ofisi Üreticilere Destek Sunuyor

Karacadağ Kalkınma Ajansı bünyesinde yer alan, Şanlıurfa’da Yatırım Destek Ofisi (YDO) biri koordinatör olmak üzere farklı branşlarda toplam 4 uzman ile hizmet veriyor. Yeni yatırımlar için gerekli bütün idari işlemleri mevzuat çerçevesinde gerçekleştiren, yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren, yatırım yeri tespiti konusunda yardımcı olan kurum, üreticilere her konuda destek olmayı amaçlıyor. YDO’ya başvuru ücretsiz olarak sağlanırken, başvuru sonrası, ön inceleme, başvuruların ilgili makamlara ulaştırılması, bilgi talebi, bilgilerin kayıt altına alınması, bölgenin tanıtımı adımlarıyla yatırımın önü açılıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.