Türk tekstil sektöründe son dönemde büyük atılım gösteren Denizli’de, tekstil alanında yetişmiş teknik ve ara eleman sıkıntısı yaşanıyor.
44 bin kişinin istihdam edildiği Denizli tekstil sektöründe, yetişmiş teknik ve ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu sorunu çözmek için çalışmalar yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, "İş garantili kurslar veriliyor katılım yok. Öğrenciler tekstil bölümünü seçmiyor. Tekstil sektörüne eleman yetişmiyor. Bu duruma çare bulmak zorundayız" diye konuştu.
Tekstil Tercih Edilmiyor
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında tekstil sektöründe iş garantili kurslar açıldığını, ancak katılımın olmadığını, meslek liselerinde de öğrencilerin tekstil bölümünü seçmediklerini ifade etti. Durumun içler acısı olduğunu kaydeden Keçeci “Tekstil sektörü özellikle teknik eleman konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Bu soruna uzun zamandır çözüm bulmaya çalışıyoruz. Aileler, okullar ve öğrencilerle görüşüp, çocuklarımızın tekstil bölümünü tercih etmelerini öneriyoruz. Ama tercih etmiyorlar. Örneğin, bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü Atatürk Endüstri Meslek Lisesi'nde sadece 70 öğrenci tekstil bölümünü tercih etmiş, onların da büyük bölümü mesleği yapmak istemiyor. İş garantili UMEM kursları açıyoruz, katılım olmuyor. Bu durum sadece tekstil sektörünün değil Denizli sanayisinin sorunudur. Devlet, sivil toplum ve eğitim kurumlarının tüm çabalarına rağmen Denizli'de tekstil sektörüne teknik eleman yetiştiremiyoruz” dedi.
Yurtdışından İşçi Getireceğiz
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, ara eleman yetiştirmeye ilişkin altyapı çalışmalarının yapılması gerektiğini, aksi takdirde yakında firmaların yurt dışından işçi aramaya çıkacaklarını söyledi.
Dal, sektörünün; büyümesiyle, yurt dışındaki başarılarıyla, ulaştığı istihdam ve ihracat rakamlarıyla değil, zor duruma düşen bazı firmalarıyla gündeme geldiğini, böyle olunca ara elemanların da başka sektörlere yönelmeyi tercih ettiğini anlattı.
Tekstil sektörünün 2013'in ikinci yarısında altın dönemini yaşadığını ve 2014'de de bunun devam edeceğine inandığını dile getiren Dal, şöyle konuştu:
”Önceki yıllarda bazı firmaların batması, çalışanlarda, tekstil sektörüne güvensizliğe yol açtı. Sektörün geleceğinin olmadığına dair yaygın bir kanı oluşturuldu. Böyle olunca aileler çocuklarını farklı mesleklere yönlendirdi. Tekstilde yetişmiş kalifiye elemanlar da farklı sektörlere gitti. Oysa ne kadar yara almış olsa da yarattığı katma değer ve istihdam itibarıyla tekstil ülkemizin en önemli sektörü konumunda. Ara eleman sıkıntısının mutlaka çözülmesi gerekiyor.”
Dal, “Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi Uzakdoğu ülkelerinden yıllık sözleşmeli işçi getirebiliriz. Hükümet bu konuda çalışma yapmalıdır” dedi.
Denizli’de, başta mermer ve tekstil sektörü olmak üzere birçok sektörde ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. İl genelinde kayıtlı 27 bin işsizin olduğu, işverenlerin ise, 18 bin işçiye ihtiyaç duyduğunu kaydeden DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, eleman sıkıntısının giderek derinleştiğini ve büyük sorun olmaya başladığını, bunun ihracatla üretimi olumsuz etkileyebileceğini savundu.
Emeğin Yoğun Olduğu Bir Sektör
Dal, “İşsizlik oranının yüzde 9 oranlarında seyrettiği bir ülkede, iş-emek yoğun sektörlerde eleman açığının oluşu önemli bir soruna işaret ediyor. Firmalar her ne kadar teknoloji ve otomasyona yatırım yapsalar da, işçi talebi arzın çok ötesinde seyrediyor. Halkımız, emeğin yoğun olduğu tekstil sektörünü meşakkatli görüyor ve hizmet sektörüne yöneliyor. Denizli’de tekstil ve hazır giyimle mermer sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde ciddi eleman sıkıntısı yaşanıyor. İşsizliğin olduğu ülkemizde eleman sıkıntısının yaşanması düşündürücü. Türkiye’nin birçok bölgesinde de durum aynı. Bu sorunun önümüzdeki yıllarda daha fazla derinleşmesi kaçınılmaz gibi görünüyor” diye konuştu. Sorunun çözülmesi için farklı bir öneride bulunan Dal, “Bu sorunun çözümü olarak gelişmiş Ortadoğu ülkelerinde uygulanan ‘Yıllık sözleşmeli işçi’ transferi yapılmalıdır. Alanında kalifiye olan Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde bulunan bu işçiler, Türkiye’nin emek yoğun sektörlerinin işçi açığını kapatabilir. Hükümet bu konuda çalışma yapmalıdır” dedi.