Sri Lanka hazırgiyim endüstrisi, 2015 için hedeflediği 5 milyar Dolarlık ciro için örnek aldığı Türk tekstil sektörünün fizibilitesi üzerine çalışıyor. Sri Lanka Giyim İhracatçıları Federasyonu’nun eski başkanı Bay Rohan Abeykoon, Türk modelini incelediklerini ve kendi standartlarını oluşturmak için iyi bir sistem bulduklarını söyledi. Abeykoon, Türk hazırgiyim sektörünün Sri Lanka ile kıyaslandığında 3 katı yüksek üretim maliyetlerine rağmen rekabet edebiliyor olmasının ilgilerini çektiğini kaydetti. Federasyonun yıllık toplantısında konuşan Abeykoon, Türk giyim sektörünün küçük ve orta düzeyli girişimciler üzerine daha fazla yoğunlaştığını, ancak bu girişimcilerin pazarlama ve promosyonlarında büyük girişimcilerden büyük destek gördüğünü aktardı.
Sri Lanka giyim sektörünün halen takip ettiği modelin, uzun dönemde sürdürülebilir bir çözüm sunmadığına değinen Abeykoon, sektörün birbiriyle yarışan üreticilerden oluştuğunu, aynı zamanda düşük maliyet, Serbest Ticaret Anlaşmaları ve hükümet tarafından genişletilen sübvansiyonlardan faydalanarak ayakta kaldığına işaret etti.
Üretim süreciyle ilgili doğru karar veremeyen karar alıcıların yetersiz olduğunu savunan Abeykoon, Sri Lanka hazırgiyim sektöründeki girişimcilerin iş becerilerinin, hizmet gücünün ve girişimci çalışmaların arttırılmasına odaklanılması gerektiğini söyledi. Abeykoon; “Hizmet, güvenilirlik, kalite, yenilik ve teslimat alanlarında Sri Lanka giyim sanayi iyi değil. Bu nedenle özel olarak bu alanlara odaklanmamız gerekiyor. Sanayimiz sadece uzun vadeli katılımla desteklenirse büyüyebilir. Yani, sanayimizin daha geniş bir kısmındaki meslektaşlarımız bu gelişimden yararlanabilirse sürdürülebilir bir büyüme gerçekleşebilir” dedi.
Abeykoon, Türkiye’de olduğu gibi küçük ve orta düzeyli giyim üreticilerinin gelişimine odaklanan modele bir ihtiyaçları olduğunun altını çizerek, yeni oyuncuların bu sürece girmesinin cesaretlendirmesi ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.