Hazırgiyim Üreticilerinden Hükümete Zeytin Dalı

Hazırgiyim ve konfeksiyon üreticileri 2023 hedefine yönelik adımlar atmaya devam ediyor.

  15 Aralık 2012 22:08 Cumartesi
Hazırgiyim Üreticilerinden Hükümete Zeytin Dalı

İthal tekstil ürünlerine getirilen ek gümrük vergilerinden sonra hükümete ve bu uygulamaya dönük eleştiriler getiren hazırgiyim üreticileri farklı bir söylemi dillendirmeye başladı. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, gündemde bulunan yeni yatırım projelerini ve büyüme stratejilerini açıkladı. Sektörün önde gelen üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Akdeniz Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hayri Uğur, UHKİB Başkanı Şenol Şenkaya ve TGSD Başkanı Cem Negrin hazır bulundu.

Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Türk tekstil sektörünün yüksek kalitede ürünler ürettiğini ifade etti. Avrupa’nın A ve A+ grubu alıcılarına satış gerçekleştirdiklerini açıklayan Akbalık, Türkiye’nin artık ucuz mal satan ülke olmadığını vurguladı.

İhracat seviyesini artırmak için, daha fazla üretim yapılması gerektiğine dikkati çeken Akbalık, yeni yatırımları teşvik kapsamında 6. Bölge olarak adlandırılan, az gelişmiş yörelere yönlendirdiklerini aktardı. Akbalık şöyle devam etti; “ 16 milyar dolar ihracat, 3 milyar dolar ithalat rakamı ile net 13 milyar dolar ihracat yapan bir sektörüz. Cari açığın ve ödemeler dengesinin gündemde olduğu bir dönemde bu gibi üst düzey girdi sağlayan sektörlerin önemi artıyor. Bizim de tüm çalışmalarımız, 2023 yılındaki hedeflere kilitlenmiş durumda. Bundan on yıl önce 10-15 dolara sattığımız malı şimdi 25 dolara satıyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde bunu çok daha üst noktalara taşıyabilmek.”

‘Kümelenme’ Projesi Yatırımı Özendirecek

Sürekli artan bir ivme ile büyüdüklerini dile getiren Akbalık, yeni teşvik yasası ile kümelenme politikası izleyeceklerini açıkladı. Yeni teşvik paketi ile iki önemli projelerinin kabul gördüğünü anlatan Akbalık şunlara işaret etti; “Hükümet ve ilgili bürokratlarla yapılan görüşmeler ve taleplerimiz sonucunda, yeni teşvik paketi çerçevesindeki sıfır bina zorunluluğu kaldırıldı. Dolayısıyla yeni yatırımların önü daha fazla açıldı. Çalışmalarımız elbette ki bununla bitmedi. Teşvikli yatırımlarda işveren payının devlet tarafından karşılanmasıyla ilgili süre uzatılması talebimiz de kabul gördü. Bundan sonra hazır giyim sektörü de yatırımlarla büyüyecek.”

6. Bölge’ye yatırım için hazırladıkları “kümelenme” projesinin yeni teşvik sistemi çerçevesinde bir proje olduğunu söyleyen Akbalık; “Kümelenme olarak adlandırdığımız proje, büyük yatırımcı ile yan sanayiyi bir araya getirmeyi amaçlıyor.” dedi. Üretim sürecinde yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçmeyi amaçladıklarına vurgu yapan Akbalık, sistemin faydalarını ise şu şekilde anlattı; “Kümelenme, ekonomiye ve insanımıza sayısız avantajlar sunacak. Bu sistem ile iş hızı artarken, üretim sürecinin kontrolü kolaylaşacak. Ayrıca kümelenme içinde yatırım yapan küçük girişimci ve fason üreticilere sürdürülebilir iş garantisi olacak. Sistemin iki önemli getirisi ise istihdam artışı sağlamanın yanında üretimde kalite ve standartları yakalamak daha kolay hale gelecek.”

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.