Tekstil endüstrisi ve metal sektöründe kullanılan kesim, lazer kaynak ve lazer markalama makinaları alanında iki markanın temsilciliğini yapan Dekat Bilgisayar ve Tekstil Tasarımları şirketi, 2010 yılından bu yana pazarın en önemli oyuncuları arasındaki yerini güçlendiriyor. Golden Laser ve Hans Laser markalarının Türkiye temsilciliğini yapan firma, küresel piyasadaki lazer teknolojilerini Türkiye’ye taşıyor. 1990 yılında kurulan Dekat firması, bilgisayar sektöründe gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarından sonra, faaliyetlerini tekstil sektörüne de taşıdı. Nakış makinaları, taş ve pul yapıştırma, taş dizim makinaları, pul ve kordone aparatları ve dantel makinaları konularında tekstil sektörüne destek veren Dekat, Golden Laser şirketinin ileri teknoloji Laser kesim sistemleriyle birleştirdiği tecrübesini üreticilere sunuyor. Firmanın lazer alanında sektöre sunduğu yenilikler arasında ise; metal kesim lazerleri, markalama lazerleri, kaynak lazerleri yer alıyor.
TextoWear Dergisi’ne sektördeki çalışmalarını değerlendiren Dekat Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bozkan, küresel alanda yapılan yenilikleri Türk üreticilerle buluşturarak, sektörün en önemli firmalarından bir haline geldiklerini ifade etti. Lazer kesim makinalarının düşük ve yüksek wattlı C02 lazer kesim sistemleri, yağ diyot lazer ve fiber lazerler olarak satışa sunduklarının altını çizen Bozkan, bu çeşitlilik sayesinde ihtiyaca ve maliyete göre doğru makine tercihi yapabildiklerini vurguladı. Lazer teknolojisinin birçok sektörden talep gördüğünü açıklayan Bozkan; “Birçok sektöre makinalarımızı satıyoruz. Başta tekstil olmak üzere, ambalaj, kalıp, otomotiv, elektronik, medikal, reklam sektörü, endüstriyel mutfak, konfeksiyon yan sanayi, etiket, deri konfeksiyonu, ayakkabı gibi birçok alan hitap ediyoruz” dedi.
Teknik Ekip İle Uyumlu Çalışma Başarı Getirir
Bozkan, Dekat olarak teknik ekiple başarılı bir iletişim yakaladıklarını ifade ederken, haftalık ve aylık seminerlerle bilgilendirme yaptıklarını kaydetti. Bu çalışmaların sonucunda fuarlar ve müşteri ziyaretlerinde başarılı tanıtımlar yaptıklarının altını çizen Bozkan; “Teknik kadromuza sürekli yatırım yapıyoruz. Bunun dışında Güneşli’de yer alan 2000 metrekare kapalı alandan oluşan merkezimizde misafirlerimiz ağırlıyoruz. 450 metrekare showroom alanımızla ziyaretçilerimize fuar havasında ürünlerimizi sunuyoruz” dedi. Şirkette yaşanan tüm süreçlerin gerekli kalite kontrol süzgecinden geçtiğini hatırlatan Bozkan, başarılı stratejiler sonucunda, ithalatçı firma olmanın yanında, ihracat alanında önemli pazar payına sahip olduklarını ifade etti. İç piyasaya odaklı bir satış stratejisi izlediklerinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Bozkan, Rusya, Almanya, Ukrayna, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, İran gibi ülkelere teknolojilerini ulaştırdıklarını açıkladı.
2012 Yılı İlk 6 Ayında Satışlar Arttı
Sektörün 2012 yılında inişli çıkışlı bir seyir izlediğini ifade eden Bozkan, ilk altı ayda başarılı satış grafiğinin yanında, ikinci altı ayda hem üretim hem de satış anlamında önemli bir gerileme yaşandığının altını çizdi. Geçen yılın aynı dönemine göre sektörün geriye gittiğini ifade eden Bozkan konuşmasını şöyle sürdürdü; 2012 yılı ilk 6 ayında özellikle konfeksiyon, yan sanayi, deri konfeksiyonu, ayakkabı yan sanayi ve tekstil sektörü kısmında satış ve imalat açısından önemli artışlar yaşandı. Fakat sonraki 6 ay maalesef bizim açımızdan ve diğer sektörler açısından, makine ve imalat adına çok iyi geçmedi. Türkiye’de iş yapan yatırımcılar, imalatçılar paralarını alamadı. Bu nedenle bu alana bağlı tüm sektörlerin zor durumda kalmasına neden oldu.”
Bu sıkıntının yaşanmasında ana sebebin İran olduğunu açıklayan Bozkan, Türkiye’nin tekstil ticaretinin yüzde 10’luk kısmını İran’ın temsil ettiğini ifade ederken, Orta Doğu’da yaşanan sıkıntıların üzerine eklenen bu durumun üreticileri sıkıntıya soktuğunu kaydetti. Bozkan; “Bunun dışında Avrupa’da yaşanan krizle de, 2012’nin ikinci yarısında Türk üreticilerin yaklaşık yüzde 50’lik kısmı iş yapamadı” dedi.
2013’ten Umutlu Olmak İstiyorum
2013 yılına dair beklentilerini de bizimle paylaşan Ali Bozkan, üreticilerin ve imalatçıların başarılı bir yıl geçirmesini beklediğini kaydetti. Küresel krizin izlerinin kolay kolay silinmeyeceğinin altını çizen Bozkan, krizi fırsata çevirmenin önemine vurgu yaptı. Bozkan şunlara işaret etti; “Çetin rekabet koşullarının hüküm sürdüğü piyasada firmalar kendini sürekli geliştirmeli. Hem teknoloji takibi hem de AR-GE anlamında ciddi yatırımlar yapılmalıdır. Firmalar kriz döneminden hasarsız çıkmak istiyorsa, altyapı çalışmaları, personelin doğru seçimi ve en önemlisi ‘doğru zamanda doğru yerde olmak’ kuralına uymak zorundadır. Bu çalışma kurallarını yerine getiren firmaların krizleri en az hasarla atlatacağına inanıyorum.”
Türk tüketicilerin kalite odaklı tüketim yapması gerektiğini dile getiren Bozkan, üreticilerinde buna bağlı olarak TSE belgeli üretim yapması gerektiğini belirtti. Bozkan konuşmasını şöyle tamamladı; “Üreticiler ürünlerinin arkasında durmalı. Bunun yanında dünya standartlarında kaliteli ürün ortaya çıkarmak çok önemli. Makine getiren bayilerin teknik altyapısını güçlendirmesi, teknik servis imkanlarını genişleterek, tüketiciyi mağdur etmemesi gerekiyor. Bu gibi adımların sonucunda tüketicide kalite algısı da şekillenecektir. Uzak Asya’dan gelen kalitesiz malların tüketimi azalacaktır” ifadesini kullandı.