Çalık Holding iştiraki Çalık Denim; Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından 2011 yılında sektördeki çetin rekabet koşullarına rağmen gösterdiği başarılı performansıyla Nisan ayında Bronz Başarı ödülüne layık görüldü. Firma aynı dönemde ayrıca İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği (İTHİB) tarafından, sektörde üretim ve ihracatta gösterdiği performans ile ülke ekonomisine sağladığı destek ve katkıdan dolayı Platin Ödül’e layık buldu.
Türkiye'de en çok kumaş ihracatı gerçekleştiren firmalardan biri olmasının yanında, dünya çapında bilinirliğini artırarak önde gelen denim kumaş üreticileri arasındaki yerini koruyan Çalık Denim, 2011 yılındaki üstün performansı nedeniyle UTİB tarafından verilen Bronz Başarı ödülüne ve İTHİB tarafından verilen Platin Ödülü’ne sahip oldu. Çalık Denim Genel Müdürü Önder Öksüz, Bronz Başarı ödülünü UTİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın, Platin Ödülü’nü de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden aldı.
Önder Öksüz: “Bu ödüller, firmamızın sistematik ve başarılı çalışmalarının olumlu bir sonucu olması nedeniyle bizim için çok önemli. Gap Güneydoğu Tekstil ve güçlü markası Çalık Denim, dünya çapında önemli bir firma konumunda. Gerçekleştirdiğimiz tüm projelerimizle ülkemize ve milletimize faydalı olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Öksüz, Malatya’da 1987 yılında 111 milyon dolarlık yatırımla kurulan Gap Güneydoğu Tekstil’in, özellikli denim kumaş, gabardin ve iplik üreten, ürün kalitesi ve hizmet anlayışıyla dünya çapında tanınan tam entegre bir denim üreticisi konumuna geldiğinin altını çizdi.
Malatya’da Üretiyor Dünyaya Satıyor
Denim kumaştan konfeksiyona, ham pamuk ticaretinden kaliteli iplik üretimine kadar sektörünün en güvenilir markaları arasında yer alan şirket, Türkiye'de en çok denim kumaş ihracatı gerçekleştiren firmalar arasında yer alıyor. Malatya'da bulunan tesislerinde nitelikli, kaliteli ve çevre dostu üretim gerçekleştirerek sektörünün öncü firmaları arasındaki yerini koruyan Çalık Denim, rekabetin her geçen gün arttığı tekstil sektöründe ürün ve koleksiyon bazında dünya trendlerini yakından takip ederek, prestijli markalarla çalışmalarını sürdürüyor.
Malatya'daki üretim tesislerinde 1.500 kişiye istihdam olanağı sağlayan Çalık Denim, 364.803 metrekarelik alanda 284 adet tezgahla üretim gerçekleştiriyor. Üretimde yüksek makine parkuruna sahip olan Çalık Denim, kalite ve verimliliği artırmak için 2013 yılına kadar 22 milyon Amerikan Doları yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yaptığı yatırımlar ile sürdürülebilir büyümeyi yakalayan Şirket, dünyada nitelikli ürün üretebilen ilk 5 firmadan biri konumunda bulunuyor.
Ar-Ge’ye 2 ödül
Çalık Denim daha önce; UTİB (Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği) tarafından 2009 yılından bu yana düzenlenen Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe IV. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’nde, yenilikçiliğe verdiği önem ve kurduğu AR-GE Merkezi ile “AR-GE” ve “AR-GE Öncüleri” ödüllerinin sahibi olmuştu. Çalık Denim; yenilikçiliğe verdiği önem, çok sayıda Ar-Ge projesi ile ilgili Tübitak Teydeb desteği alıyor olması ve tekstil sektöründeki yedinci Ar-Ge Merkezine sahip olması nedeniyle ‘’AR-GE ” ve “AR-GE Öncüleri ” olarak iki ayrı ödüle layık görüldü.
Recycle (geri kazanılmış) elyafın kumaşta değerlendirilmesi ile ilgili Avrupa Birliği kapsamında vakıf şirketi olarak çalışan Kici firması ve Gstar markası ile çalışmalar gerçekleştiren şirket, Ar-Ge projelerine önemli ölçüde ağırlık veriyor. Bu kapsamda kendi Ar-Ge Merkezini kuran Çalık Denim’in TÜBİTAK- TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) tarafından desteklenen 16'sı tamamlanmış, 2 adet de süreci devam eden ve hazırlık aşamasında olan pek çok projesi bulunuyor.
Son buluş Blue&White
Doğaya saygılı ürünler geliştiren Çalık Denim; Malatya tesislerindeki AR-GE çalışmaları sonucu ürettiği yeni ve özel kumaşları dünya denim sektörüne tanıtmaya devam ediyor. Çalık Denim daha önce geleneksel denim üretiminin yanı sıra, geliştirdiği RETİNA yöntemi ve AR-GE çalışmaları doğrultusunda, Recycle-organik üretim teknikleri ile nar kabuğu başta olmak üzere birçok doğal maddelerle denim renklendirme ve bu yolla üretilmiş denim kumaş geliştirme sürecini geliştirerek sektöre kazandırdı. Son olarak çevreye duyarlı iş anlayışı çerçevesinde “geri dönüşüm kâğıt” kullanılarak üretilen Blue&White, kâğıt ve denimin muhteşem uyumunu yansıtıyor. İstenen kumaş kalınlığına göre ayarlanabilen kâğıtların üretimde kullanılması; hem kumaş tasarımına bir esneklik sağlarken, hem de tasarımcılara yeni bir ilham kaynağı oldu.
Çalık Denim’in yeni ürünü “Blue&White”, pazara tanıtılmasının hemen ardından, dünyaca ünlü birçok denim markasının tasarım atölyesinde yeni modeller üzerinde uygulanmaya başlandı. Farklı ve zor yıkama proseslerinde bile çok başarılı sonuçlar alınan Blue&White, diğer denim kumaşlarından daha yüksek mukavemete sahip.