Dünyanın 15 farklı ülkesine ihracat yapan, aylık 40 milyon düğme kapasitesine sahip, 1000'den fazla markaya hizmet veren, sektörün en hızlı büyüyen firması Form Düğme 2013’te de istikrarını sürdürmeyi planlıyor.
2011 yılında 300 milyon olan düğme üretim rakamlarının 2012 yılı sonunda 350 milyona ulaştığını dile getiren Form Düğme kurucu ortaklarından Mustafa Oktay, 2012 yılı hakkında şu bilgileri verdi:
“Dünyanın en büyük düğme fabrikalarından biri olan Bottonoficio Fossanese’yi satın almamız Avrupa piyasasında dikkatleri üzerimize çekti. Satın alım sonrasındaki süreçte özellikle birçok Avrupa firması bizden ürün talep etmeye başladı. Avrupa'daki ekonomik sıkıntılara bağlı yaşanan talep azalmasına rağmen bu seneyi 2011’e göre %15’lik bir büyüme ile kapatıyoruz. Satışlarımızdaki ihracat oranını %10'dan %20'nin üzerine çıkardık.”
2013’te düğme sektöründe iç piyasada durgunluk yaşanabileceğini, ancak ihracatta büyük bir patlama olacağının tahmin edildiğini söyleyen Oktay, Form Düğme’nin yeni yılda büyüme hedefinin istikrarlı büyüme adına %15 olduğunu belirtiyor.
Akasesuarda Bakalit, Yeni Yılın Yıldızı Olacak
Form Düğme ’nin en çok dikkat çeken düğmeleri arasında yer alan Korozo’nun (Ekvador’da yetişen bir tür palmiye ağacının çekirdeği) 2012 yılında fiyatında yaşanan artış sebebiyle ürün talebinin azaldığını belirten Oktay, geçmiş yıllara göre tekstil firmalarının boynuz ve kemik düğmeleri daha çok tercih ettiğine dikkat çekiyor. Dünyada çok az sayıda tesisin üretebildiği, sağlamlık ve yanmayan plastik özelliklerine
sahip olması sebebiyle özellikle askeriye tarafından da tercih edilen UREA - BAKALİT düğme teknolojisinin ise 2013 yılında büyük ses getireceğini vurguluyor.
Düğme çeşitliliği konusundaki en büyük hedeflerinin Bakalit düğme üzerinden büyümek olduğunu söyleyen Oktay, yurtdışında yeni fuar katılımları ve temsilcilikler ile ihracatı arttırmayı, yurtiçinde ise acente ve temsilciler aracılığıyla Anadolu’da farklı şehirlerde şube açma planları yaptıklarını sözlerine ekliyor.
Düğme üretimi için Türkiye’de Doğal Malzeme Arıyor
Tasarımlarında kullanmış oldukları her bir malzemeyi farklı bir bölgeden getirerek yüzde yüz doğal halleri ile düğmelere dönüştürdüklerinin altını çizen Oktay (Uzakdoğu’dan sedef, Hindistan’dan boynuz ve kemik, Ekvador’dan korozo) bu malzemeleri Form Düğme için toplayan yerli halklara da ekonomik destek verdiklerine değiniyor.
Oktay, kıyafetlerin şıklığını tamamlayan, doğal ve düğmeye dönüştürülebilme özelliğine sahip spesifik malzemelerden oluşan üretim modelini Türkiye’den de bulunabilecek ham maddeleri kullanarak uygulamak istediklerini belirtiyor. Ayrıca, yöntemin ürünün yetiştiği bölgedeki halka istihdam sağlayabileceğinin de altını çiziyor.
Editöre Not:
1996 yılında kurulan Form Dış Tic. Ltd. Şti, İstanbul – Esenyurt’ taki 6.000 m2 kapalı alana sahip yeni fabrikasında her türlü düğme ve aksesuar üretimi ve ithalatını yapmaktadır. Özellikle üst düzey markalara düğme ve aksesuar satışı yapan firma sektörde lider firmalardan biri durumundadır.
Doğal malzemelerden yapılan düğmelerde özellikle korozo düğmede (palmiye ağacı çekirdeği) ürün çeşitliliği ve servis kalitesi ile öncü firmadır. Korozo, sedef, kokonat, deri ve boynuz düğmeler gibi doğal malzemelerden üretilen ürünler, yüksek adetlerde ve çeşitlilikte, her zaman stoklarında mevcuttur. Modern boyahanesiyle, her türlü korozo ve sedef düğme istenilen renk ve adetlerde boyanabilmekte bu da servis kalitesini artırmaktadır. Dünya piyasasını çok yakından takip eden Form Dış Tic. sektördeki her türlü yeniliği yurtdışı bağlantıları sayesinde Türkiye’ye getirebilmektedir.
Firma politikası hiçbir zaman değişmeyecek üç unsur üzerine kurulmuştur. Bunlar yüksek kalite, uygun fiyat, servis kalitesidir. Bu unsurların çatısı altında firmanın hedefi üst düzey markaların her türlü düğme ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayabilecek altyapıyı oluşturmaktır. Bunun için AR-GE departmanı, günün modasına uygun olarak
yeni model ve materyal çalışmalarına ağırlık vermektedir. Bu doğrultuda amacı müşterilerine her sezon yeni koleksiyon sunabilmektir.
Mustafa Oktay kimdir?
05 MART 1969’da doğan Mustafa Oktay, İstanbul Ataköy Lisesi’ni bitirdikten sonra, 1991 yılında Marmara Üniversitesi İNGİLİZCE İşletme Fakültesi’nden bölüm birinciliğiyle mezun olmuştur. 1993 yılında Kanada Dalhouise Üniversitesinde Uluslararası Pazarlama ihtisası alarak burslu MBA yapmıştır.
1993-1994 yılları arasında Grundig’te Ürün Müdürlüğü, 1995-1996 yılları arasında Ariston- Merloni Elletromestici’de Ürün ve Pazarlama Müdürlüğü görevlerini yürüten Mustafa Oktay, 1996 yılında Form Dış Ticaret firmasını kurmuş olup halen bu firmada Genel Müdürlük ve Firma Ortaklığı görevlerine devam etmektedir.
İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca ve İtalyanca bilen Mustafa Oktay, evli ve iki çocuk babasıdır.