Deri Tanıtım Grubu (DTG) tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen ‘Deri Zirvesi’, bu yıl deri, perakende, moda ve tasarım dünyasından önemli konukları ağırladı. 15. kez yapılan Deri Zirvesi 23 Kasım 2012 tarihinde, Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Markalaşma ve Farklılaşma sloganı ile düzenlenen 15. Deri Zirvesi’nde deri sektöründen birçok profesyonelin yanı sıra hazırgiyim sektöründen birçok marka temsilcisi de yer aldı. Organizasyonda ünlü modacılar da koleksiyonlarında deri kullanımı hakkında bilgi verdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile İDMİB Yönetim Kurulu ve DTG Başkanı Lemi Tolunay’ın açılışını gerçekleştirdiği zirvede, Türk deri sektörünün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı. Abdullah Kiğılı, Mehmet Hotiç, Mustafa Taviloğlu, Bora Aksu, Ümit Ünal ve Bahar Korçan gibi perakende ve moda dünyasından önemli isimler zirvede konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacıların sektör hakkındaki değerlendirmelerin ardından, modacı gençlere yönelik Deri Ürünleri Tasarım Yarışması ‘DETAY’ın defile ve ödül töreniyle devam etti.
Alternatif Pazarlar Güç Kattı
Deri zirvesinin açılış konuşmasını yapan DTG Başkanı Lemi Tolunay, 2012 yılının deri sektörü açısından değerlendirmesini yaptı. 2012’nin Türk deri sanayinin bilgi, üretim becerisi ve tasarım açısından dünyada önemli bir konuma yükseldiğini kanıtlandığı yıl olduğunu dile getiren Tolunay, “2012 ihracat rakamlarımız, son 5 yılı geride bırakarak, bu gücü ve yükselişi bir kez daha gözler önüne serdi” dedi. Deri sektörünün 400 bini aşan istihdam rakamıyla ekonominin en büyük kalemlerinden biri olduğunu dile getiren Tolunay şunlara işaret etti; “Doğrudan ihracat rakamlarına yansımayan yurtdışı satışlarla birlikte sektörümüzün ihracat gücü ise 3.5 milyar doları aşmış bulunuyor. Bu rakam, aynı zamanda, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi olan 500 milyar dolara adım adım yaklaştığımızı kanıtlıyor. Sürekli çalışarak 2023’te deri sektörü ihracatını 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı konuşmada küresel krizin yaşandığı dönemlerde alternatif pazar alanlarına yöneldiklerini söyledi. Özellikle Orta Doğu, Afrika ve Amerika’da ciddi artışlar sağladıklarını açıklayan Büyükekşi şöyle devam etti; “Bu atılan adımlarla krizin etkisini en az düzeye indirmiş olduk. Bunlarla birlikte yeni yatırımlarla istihdama da katkı sağladık. Büyümeye de artı değer katarak ülkenin gelişimi adına da önemli adımlar attık. Kredi notunun artmasıyla da ülkenin daha hızlı bir büyüme trendi sergileyeceğini düşünüyorum. Deri sektörüne bakıldığında da Deri sektörünün AB’ye olan ihracatı yüzde 31’lere gerilemiş durumda. Ancak bu gerilemeye rağmen deri ihracatından bir düşüş yok. Tam tersine alternatif pazar alanlarında uygulanan doğru politikalardan dolayı bir artış trendi yakaladık.”
Deri Sektöründe Ciddi Sıkıntılar Yaşanıyor
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Kığılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kığılı ise, hazır giyim sektöründe yaşanan başarılı sürecin deri alanında da sürmesini temenni ettiklerini ifade etti. Deri sektöründeki yıllık 1 milyar dolarlık ihracatını, hazır giyim sektörü ile karşılaştıran Kığılı, sektörün yaptığı etkinliklerin verimsizliğine dikkat çekti. Hazırgiyimciler olarak uluslararası alanda başarılı satış rakamları ile kalitelerini de üst seviyede tuttuklarını vurgulayan Kığılı, deri üreticilerinin de çalışmalarını hızlandırması gerektiğini dile getirdi. Kığılı sektörün birlikte hareket ederek alternatifler üretmesi gerektiğini vurguladı. Kığılı şöyle devam etti; “ İthal ham deriye büyük oranda bir bağımlılık var. Tabakhanelerin verimsiz ve kalitesiz çalışma koşulları yaşanan sıkıntıların başında geliyor. Deri işlemede enerji maliyetlerinde ciddi giderler var. Bunlarla birlikte uluslararası alanda kabul görecek marka sayısı da oldukça az bir seviyede. Bu gibi eksiklikler kısa zamanda giderilmeli ve deri sektörü hak ettiği noktaya ulaştırılmalıdır.”
Panel’in diğer konuşmacısı MUDO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, marka üretmenin mucize beklemekle olmadığını vurguladı. Markada sürdürülebilirlik konusunun en önemli nokta olduğunu ifade eden Taviloğlu, çalışarak başarı merdivenlerini tırmandıklarını söyledi. Marka yaratmanın çok çalışmaktan geçtiğine değinen Taviloğlu; “ 30-35 senedir devamlı çalıştığımız insanlar var. İnsanlara değer vermek gerekiyor. Biz takımımızı iyi kurduk. Yıllardır çalıştığımız arkadaşlarımız var. İlk günlerdeki gibi aynı heyecan ve kaliteli çalışma arkadaşlarıyla devam ediyoruz. Bu da başarıyı getiriyor” dedi.
Etkinlikte hazırgiyim firmaları adına konuşan son isim ise Hotiç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hotiç oldu. Hotiç, zirvede yaptığı konuşmada artık perakendede sezon algısının değiştiğini vurgularken, Türk halkının yaz aylarından sonbahara bir türlü geçemediğini söyledi. Normalde 4 sezon üzerinden koleksiyonların hazırlandığını ifade eden Hotiç; “Türkler olarak bu sayıyı 5’e çıkardık. Türkiye artık sahra kuşağına girdi. Sektör en çok satış yaptığı eylül-kasım döneminde kazanç anlamında geriye düşüyor” diye konuştu.
Modacılar Deriye El Attı
Hazır giyim üreticilerinin ve sektör liderlerinin konuşmalarının ardından modayı yaratanlar özel bir panel ile koleksiyonlarındaki dergi algısını anlattı. Bora Aksu, Ümit Ünal ve Bahar Korçan gibi dünyaca tanınan ünlü Türk modacılar koleksiyonlarında derinin nerede yer aldığı hakkında ipuçları verdi. İzleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan tasarımcılar, önümüzdeki sezonlarda Türk derisine koleksiyonlarında daha fazla yer vereceklerini anlattı. Bora Aksu önümüzdeki günlerde tanıtacağı sonbahar kış koleksiyonunda temel olarak deri materyalleri kullandığını ifade etti.
Deride ‘DETAY’ Farkı: Genç Tasarımcılar Ödüllendirildi
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) önderliğinde gerçekleştirilen “2012 DETAY Deri Ürünleri Tasarım Yarışması’nda, genç tasarımcı adaylarının ürünleri yarıştı. Yarışma sonucunda finalistler, toplamda 400.000 TL’lik rekor bir ödülle çeşitli eğitim fırsatları kazandılar. Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmada, sektöre yeni tasarım ve tasarımcılar kazandırılması hedeflendi.
Ayakkabı, saraciye ve deri konfeksiyon olmak üzere 3 farklı kategoride düzenlenen DETAY deri tasarım yarışması, hem moda hem de perakende sektörünün büyük ilgisini topladı. 114 tasarımcının arasından seçilen 18 yarışmacının tasarladıkları ürünlerin yarıştığı podyumda, izleyicilere adeta görsel bir şov yaşatıldı. DETAY’da her bir kategoride, birinci olan yarışmacılara 10.000 TL para ödülünün yanısıra yurtdışında moda ve tasarım eğitimi, yurt içinde dil eğitimi; ikincilere 5.000 TL ve üçüncülere de 3.000 TL para ödülü verilirken, dereceye giren yarışmacılar uluslararası fuarlara katılım hakkı gibi çok özel ödüllerin de sahibi oldu.
Etkinlikte ayakkabı kategorisinde birinci Safa Şahin, saraciye kategorisinde birinci İpek Çetinkaya, deri konfeksiyon kategorisinde birinci Özlem Koca büyük ödülü alan yarışmacılar oldu. Ayrıca birinciliği elde edenlerin haricindeki tüm finalistler, İMA’da açılacak “Deri Giyim, Ayakkabı ve Aksesuar Tasarımı” eğitimine de katılabilecek. Finale kalan tasarımlar, 2013 yılının Ocak ayında gerçekleştirilecek İstanbul Deri Fuarı ‘nda (IDF) sergilenecek.