CTN Center düzenlediği Tekstilin Bugünü ve Yarını başlıklı konferans ile Türk tekstil üreticilerini, hazırgiyim ve perakende temsilcileri ile lojistik sektörünü bir araya getirdi. 16 Ekim’de İstanbul Marriott Asia Oteli’nde gerçekleştirilen konferansta Türk tekstil sektörünün gelişimi ve olanakları masaya yatırıldı. Konferansa; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Fahri Paslı, LASİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Hardal, LASİAD Yönetim Kurulu Üyeleri; Benan Çalabakul, Murat Özpehlivan, İSO Meslek Komitesi Başkanı Reşat Gülen, UTİB Başkan Vekili Osman Nuri Canik, OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, UND Genel Sekreteri Fevzi Çakmak, Ekonomist Deniz Gökçe, Bossa Satın Alma Müdürü Besim Özbek, Ekoteks Genel Müdürü Nilgün Özdemir, LASİAD Proje Sorumlusu Ramazan Yavuz ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Batu Lojistik genel sponsorluğunda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan CTN Centre Group CEO’su Evgeny Oakes, ilk defa düzenlenen bu etkinliğin her edisyonda daha da güçleneceğini dile getirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu ise yaptığı konuşmada Türk ekonomisinin hızla büyüdüğünü, ihracat alanında gücünü artırdığına işaret etti. Emiroğlu, tekstil sektörünün 2023 yılı için 100 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu hatırlatarak, Türk tekstil sektörüne yabancı firmaların ilgisinin son 6 ay içinde yoğun bir şekilde arttığını kaydetti.
Konferansta Rusya’nın DTÖ üyeliği ile birlikte Rusya-Türkiye ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan LASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Benan Çalabakul, Rusya ile ticari ilişkileri ve yaşanan sorunları anlattı. Laleli bölgesinin Rusya ile ticarette önemli bir köprü işlevi üstlendiğini savunan Çalabakul, Rusya’nın tekstil ürünlerine dönük yeni vergi düzenlemelerini anlattı.
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı Ali Ulvi Orhan ise sektörün yaşadığı dönüşümleri ele alarak, ithal tekstil ürünlerine getirilen ek gümrük vergilerini eleştirdi. Avrupa’da yaşanan krizin tüm bölgelerde olduğu gibi Osmanbey’de de olumsuz etkiler yarattığına değinen Orhan; “Sektörde faaliyet gösteren firmaların önünde iki seçenek var. Ya iyi üretici ya da iyi pazarlamacı olacağız. Katma değeri yüksek ürünleri yurt içinde üretsek de, ucuz malları yurtdışında üretebilmeliyiz” dedi.
Sürdürülebilirlik temalı bir sunuş yapan Bossa Satın Alma Müdürü Besim Özbek, tekstil yaşam döngüsü ve etkileri hakkında bilgi verdi. Organik pamuk üretimi ve etiketleri konusuna değinen Özbek, çevreye daha az zarar verebilecek pamuk üretim yöntemlerini açıkladı. UND Genel Sekreteri Fevzi Çakmak ise lojistik sektörüne dönük değerlendirmelerde bulundu. Konferansta Türk ekonomisinin güncel durumu hakkında detaylı bir sunuş yapan Ekonomist Deniz Gökçe, Türkiye’nin ithalat ve ihracat kapsamında büyüme ve düşüşe geçme dönemlerine dair bilgiler aktardı.
Etkinlik, hazırgiyim üreticileri, tasarımcılar, satın alma ofisleri, temsilciler ve mümessiller, mağaza zincirleri, toptancılar, perakendeciler, ithalat ve ihracatçılar, üretim müdürleri ve AR-GE yöneticileri, finans temsilcileri, lojistik firmaları, devlet organları ve sektörel medya yoğun ilgi gösterdi. İlk edisyonu başarı ile gerçekleştirildiği belirtilen etkinliğin bir sonraki edisyonunun 16-17 Ekim 2013 tarihlerinde yapılacağı açıklandı.