Şirketin Tekstil Teknolojileri Mühendisi Jonas Beisel, Monforts Thermex hotflue hatlarının Econtrol® kontinü boyama süreçleri için yeteneklerini özetlerken, şu anki endüstrinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR) taahhütlerine uygun olarak büyük moda markaları ve daha fazla düzenleme ile birlikte daha çevre dostu süreçlere ve ürünlere odaklandığını gözlemledi.
“Tekstil endüstrisinin, kaynak tüketiminde önemli kazanımlar edinmesini destekleyen yeni yatırımlarla bu realiteye doğru dönüşüm göstermesi gerekliliği açıktır, ancak mevcut üretim sistemlerine entegrasyon kolaydır ve Econtrol® hatları faturayı yüklenmektedir’’ dedi.
Selülozik
Econtrol®, dünya çapındaki fabrikalarda halihazırda kullanılan 150'den fazla Monforts Thermex hattıyla, piyasada kendini kanıtlamış dokuma selülozik kumaşların boyanması için sürekli bir prosestir.
Reaktif boyalar, kontrollü bir buhar ve hava kombinasyonu ile tek aşamalı bir boyama ve kurutma işleminde kumaşa sabitlenir. Bütün ped-kurutma işlemi 120-130°C arasındaki bir sıcaklıkta gerçekleşir ve %25-30'luk bir bağıl nem hacminde sadece iki ila üç dakika sürer.
Beisel, "Reaktif boyaları sabitlemek için parametreler sıcaklık, süre ve alkali içeriğidir, ancak reaktif boyaların hızlı bir şekilde sabitlenmesi için belirli bir sıcaklığa ihtiyacı vardır" dedi ve ekledi, "Monforts'un çözümü, boyama kompartımanı içindeki sözde "ıslak termometre sıcaklığını" buharla yükseltmektir. Bu, kumaşın kalan nemi çekilirken artırılmadan önce kumaşın yüzeyinin yaklaşık 68 derecelik sabit bir sıcaklığa kadar ısıtılmasını sağlar.”
Faydalar
Econtrol® ped-dry işleminin bir dizi öncelikli faydası vardır. Yaygın ped-kuru-ped-buhar işlemiyle karşılaştırıldığında, ayrı bir sabitleme adımı için tuz kullanılmaz ve buharlayıcı gerekmez.
Ped-dry-thermofix süreciyle karşılaştırıldığında, üre kullanılmaz ve duman veya tortu oluşmaz ve soğuk pad-batch süreçlerinden farklı olarak, boyama verilerine ilişkin doğrudan geri bildirimi, harmanlama süresine olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve laboratuvardan toplu üretime kadar başarılı bir tekrarlanabilirliği garanti eder.
Esnek üretim planlamasına izin vererek, anında yıkama da gereksizdir. Süreç, çok iyi haslık değerlerine sahip soluk ila koyu gölgeleme için uygundur.
Tamamlayıcı Hizmetler ve Sistemler
Çevrimiçi bilgi semineri sırasında Monforts sunumunu tamamlayan DyStar Global İş Geliştirme Müdürü Bertram Seuthe, belirli Levafix® /Remazol® reaktif boyaların ve Dianix® dispers boyaların Econtrol®, Cadira® Kontuni ve CPB knit gibi sürdürülebilir boyama süreçleri için önemini özetledi. Bu ilgili süreçlerde, optimize edilmiş yıkama verileri için Sera® yardımcıları da kullanılır.
Fong's Europe Bölge Satış Müdürü Guido Seiler, yıkama süreci için Goller markasının en son yeniliklerini de tanıttı; spesifik kumaş yapısına ve gerekli gölgeleme işlemine bağlı olarak hem enerji ısıtma hem de atık üretiminde azalmanın yanı sıra su tüketimini %10 ila %20 arasında azaltabilir.
''Goller Sintensa Cyclone, kumaş hızından etkilenmeyen benzersiz bir yıkama mekanizmasına sahip” dedi Seiler ve ekledi, “Hat konsepti programlanabilir bir yıkama işlemine dayanmaktadır- düşükten çok yükseğe - ve kumaş hızından bağımsız bir yıkama etkisi ile eşzamanlı esnek kumaş transfer işlemi ile mümkün kılınmaktadır. Dahili rotorun sürekli olarak ayarlanabilen hızı, bir yandan sıvıyı taşıma tamburuna ve kumaşa bastıran bir aşırı basınca ve diğer yandan sıvıyı kumaş ve taşıma tamburundan emen bir düşük basınca yol açmaktadır. Bu etkileşim, yıkama sıvısının tambur üzerinde kumaştan çok iyi ve yoğun bir şekilde akmasını sağlar ve kumaş hızından bağımsız olarak çok yüksek bir yıkama etkisi ile sonuçlanır.”
Goller Effecta modülü, su kullanımını optimize etmek için düşük likör içeriğinin yanı sıra daha düşük alan gereksinimi için müşteri taleplerini karşılamak üzere geliştirilmiştir.
"Üst ve alt silindir arasındaki daha küçük mesafe, sistemin boyutsuz sabit yüzeylerde kenar kıvrılmasını azaltmasına yardımcı olur ve ayrıca Thermplate ısıtma sistemi, kompartıman içindeki likörün iyi, eşit ve etkili bir şekilde ısıtılmasını sağlar” diyen Seiler, yıkama işleminin üç ayrı adımdan oluştuğunu açıkladı -yüzey temizleme, sabunlama ve durulama ve son durulama ile nötralizasyon. “İstenen kumaş hızına göre farklı yıkama kompartımanları gerekiyor. Yüzey temizliğinde asıl hedef, fikse olmamış boyar maddelerinin yüksek yıkama etkisi ile kumaştan atılmasıdır. Bu işlem için Goller çözümü Sintensa Cyclone'dur, oysa Effecta gerekli sonucu elde etmek için daha fazla zamanın gerekli olduğu diğer adımlarda kullanılır."