Küresel alanda yapılan en büyük nonwoven ve teknik tekstil etkinliklerinden olan Techtextil, 11-13 Haziran 2013 tarihinde Frankfurt’ta gerçekleştirilecek. Rekor sayıda katılımcının kayıt yaptırdığı etkinlikte, 11 ülke kendi pavilyonlarında ürünlerini sergileyecek. Alman firmaların yanında, küresel alanda faaliyet gösteren üreticilerinde fuara yoğun ilgi göstermesi, fuar yetkililerinin de yüzünü güldürdü. Fuara önceki yıllarda katılan, ancak önceki yıllarda fuarda yer alamayan bazı firmaların geri dönmesi, etkinliğin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Fuar da yer alacak ülkelerin firma katılım oranlarına bakıldığında ise en yüksek artış yüzde 254 ile Hindistan’da yaşandı. Bu ülkeyi katılımcı sayısını yüzde 66 oranında artıran Polonya, yüzde 14 artış yaşayan Türkiye ve yüzde 10 ile Japonya izledi. Fuara geri dönüş yapan firmalar arasında ise öne çıkanlar şu şekilde sıralandı; Kaneka Belgium (Belçika), DyStar (Almanya), Kufner Textil (Almanya), J & D Wilkie (Büyük Britanya), Huntsman Advanced Materials (İsviçre), Mogul Tekstil (Türkiye) ve Mitsubishi Rayon Co. (Japonya).
Fuarın organize edildiği alanın genişlemesi üzerine katılımcıların yer alçağı standın büyüklüğü de önemli oranda arttı. Ulusal pavilyonlar açısından da bir önceki edisyondan farklı olarak sayısını artıran fuara, Belçika, Çin, Fransa, Hindistan, İtalya, Portekiz, İspanya, Tayvan, Çek Cumhuriyeti, İngiltere ve ABD ulusal katılım sağlayacak. Birçok ülkenin ürünlerini tek bir alanda sergileyecek olması, ziyaretçilere istedikleri ülke firmalarını toplu halde görme imkanı sunacak.
Ziyaretçi Sayısı Önemli Ölçüde Artacak
Fuar ile ilgili açıklamalarda bulunan Messe Frankfurt Yönetim Kurlu üyesi Detlef Braun, hiçbir edisyonda bu kadar fazla rezervasyon yapmadıklarını belirtti. 2011 yılında yapılan başarılı etkinliğin ardından, 2013 yılında bu rekorun kırılmasını normal olarak karşılayan Braun, teknik tekstiller, nonwoven ve fonksiyonel giysi tekstilleri için uluslararası platformda lider konumda olan Techtextil’in başarılı bir edisyon ile sektöre renk getireceğini ifade etti. Braun; “Techtextil ile eş zamanlı olarak düzenlenecek olan Texprocess ticaret fuarının da tekstil ve diğer esnek materyalleri işleyen son model teknolojiler sunacak” dedi. Hem Techtextil hem de Texprocess fuarları hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Detlef Braun, ürün gamı açısından birbirine paralel olmayan iki fuarı, aynı zamanda organize ettiklerini vurguladı. İki fuarı toplamda 36.000 kişinin ziyaret etmesini beklediklerini vurgulayan Braun, 1.530 firmanın fuarlarda katılımcı olarak yer alacağını açıkladı.
15. kez düzenlenecek olan Techtextil fuarının Marka Yönetim Direktörü Michael Janecke, her iki yılda bir teknik tekstil uygulamaları ve ürün gruplarını bir araya getirdiklerini kaydetti. Teknik tekstiller, nonwoven ve ilişkili tekstil teknolojilerinin pek çok sanayi dalında kullanıldığının altını çizen Janeke, 2013 Techtextil fuarına ürün grupları açısından; nonwoven, kompozit tekstiller, elyaf, iplik gibi temel grupların yanında yenilik olarak fonksiyonel giyim tekstillerinin de katıldığını hatırlattı.
Techtextil ve Avantex Sempozyumu’yla İlgi Arttırılacak
Fuarda sergilenen ürünlerin yanında geniş kapsamlı iki sempozyum yapılacak. Messe Frankfurt Kongre Merkezi’nde yapılacak olan organizasyon, Techtextil ve Avantex Sempozyumu adıyla gerçekleştirilecek. Katılımcılar ve ziyaretçiler dünya çapındaki en son trendleri ve yenilikleri kapsayan çalışmalarına burada yer verecek. İki sempozyum da sektör için itici güç olacak çalışmalar yürütüyor. Son yenilikler teknolojik gelişmeler sempozyumun konularını oluşturuyor. Techtextil sempozyumu, genel olarak yeni üretimler ve tekstilde yaşanan teknolojik gelişmeler etrafında şekilleniyor. Etkinliğin odaklandığı noktalar ise, kullanılabilirlik, sürdürülebilirlik ve hafif yapılar olarak belirtiliyor. Techtextil Sempozyumu temaları arasında, kullanıcıların gereksinimleri, nano teknoloji ve yüksek performanslı tekstil ürünleri, sürdürebilir tekstil teknolojileri, yeni elyaflar, hafif yapılarda teknik tekstilin kullanımı, teknik tekstilde sürdürülebilirlik konusunun geliştirilmesi, akıllı tekstil ürünleri, terbiye teknolojileri yer alıyor.
Avantex Sempozyumu ise yeni ürünler, trendler ve tekstil materyalleri hakkında küresel görüşlerin yer aldığı bir etkinlik olacak. Bu organizasyonun odak noktasında ise kullanılabilirlik ve koruyucu ürünler yer alıyor. Avantex Sempozyumu’nun temalarını da; koruyucu personel kıyafetleri, akıllı giyim ürünleri, fonksiyonel giyimler, giysiler ve elektronik sistemler oluşturuyor.
Yenilikler ve öğrenciler için ödüller
Araştırma, geliştirme, malzeme, ürün geliştirme ve yeni teknolojileri alanlarında, büyüleyici, yenilikçi ve sıra dışı başarıları için verilen uluslararası alanda tanınmış Techtextil ve Avantex İnovasyon Ödülleri, etkinliğin önemli bir başka bölümünü temsil ediyor. ‘12.Yeni Binalar için Tekstil Yapıları’ adlı öğrenci yarışması, yarının mimarisi için olağanüstü fikirler ve kavramlar üzerine odaklanıyor. Edisyonda bu yıl yarışmanın ödülü 2.000 Euro olarak belirlendi. Öğrenci Yarışması ve ödüllü ürünler için yapılan özel gösteri, uluslararası TensiNet derneğinin desteği ile Messe Frankfurt tarafından organize ediliyor.
Techtextil ve Texprocess Tekrar Bir Arada
Tekstil ve esnek malzeme işleme teknolojilerinde Uluslararası Ticaret Fuarı olan Texprocess, 10-13 Haziran 2013 tarihleri arasında Techtextil ile eş zamanlı olarak Frankfurt Fuar ve Sergi Merkezi’nde düzenlenecek. Texprocess’te, tüm dünyadan üreticiler giyim sanayi ve tekstil işleme için yüksek teknoloji çözümleri yerinde sunacak. Etkinliğin ürün grupları arasında, bilişim teknolojileri ve lojistik, terbiye, nakış, dikiş, kalıp yapma ve kesime kadar birçok segment yer alıyor.
Texprocess Marka Yönetimi Direktörü Stefan Seitz, yaptığı açıklamada, 2013 yılında belirlenen fuar alanının yüzde 70’lik kısmının dolduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 60’ının yurtdışından geldiğini hatırlatan Seitz, ziyaretçi açısından bu oranın, yüzde 50 olarak gerçekleştiğini ifade etti. 2013 yılındaki edisyona Techtextil ziyaretçileri ile birlikte toplamda 40 ülkeden, 17.000 kişinin ziyaretçi olarak yer alması bekleniyor.
Texprocess’de tasarım ve kalıp yapımı, dikiş, nakış, örgü ve birleştirme, terbiye, lojistik ve BT’ye kadar geniş ürün segmentleri yer alırken, Techtextil ile birlikte tekstil değer zincirinde geniş kesimleri kapsayan bir ürün yelpazesine hitap ediliyor. Bunun yanında bu döneme kadar Amann, Assyst, Brother, Coats, Dürkopp Adler, Expert Systemtechnik, Ferd Schmetz, FK Group, Gerber Technologies, Gütermann, Human Solutions, Hornung Indupress, Kaiser Lutra Textilmaschinen, Kansai, KSL, Lectra, Juki, Macpi, Madeira, Martin Group, Morgan Tecnica, Sunstar, topcut-bullmer, Veit, Vibemac, Xian Typical ve ZSK başta olmak üzere birçok firmanın fuara kayıt yaptırdığı belirtiliyor.
Texprocess fuarında en çok öne çıkan konulardan birisi de bilgi teknolojileri alanı olarak tanımlanıyor. Salon 4.0’da bilişim teknolojilerine yönelik çalışmaların yapılacağını duyuran yetkililer, bu işlemlerin üretim ve ticari desteğin dışında, üretim sürecini optimize etmeyi ve hızlandırmayı da desteklediğini belirtiyor. Fuarda odakta olan konulardan birisi de dizayn ve kesimden pazarlamaya kadar kullanılan 3-D simülasyonlar olacak. ‘Source It’ (Kaynak Yarat) başlığı ile hazır giyim sektörüne de çözümler sunacak olan Texprocess fuarı, moda markaları ve sözleşmeli üreticilere ek avantajlar sunuyor. Özel sunumlarla üreticilerin bilgilendirileceği bir alanında yer alacağı fuarda, küresel piyasanın lider firmaları yer alacak. Salon 5.0’ te gerçekleştirilecek etkinlikte, ulusal pavilyonlar ve üretim şirketleri kendi ülkelerinde fason üretim, uzmanlık gibi alanlar hakkında bilgi verecek. Ayrıca, bu alanda üretim şirketlerinin karar vericileri ve giyim sektöründe yer alan uzmanlar ve ziyaretçiler yeni iş ilişkileri kurma şansı yakalayacak.
Teknik Ürünler İçin Teknik Dikiş Parçaları
Teknik tekstiller hızla gelişen bir yapıyla sektörün en önemli segmentlerinden birisi olmayı sürdürüyor. Makine teknolojisi ve kullanım açısından tamamen özel olarak adlandırılan bu ürünler, üreticilerinde bu alanda gereksinimlerini artırıyor. Çevresel faktörlerden etkilenmeyen uzun ömürlü, ucuz maliyetli, fonksiyonel dikiş ipliği üretimleri de bu alanın en önemli başlığını oluşturuyor. Fuarda yer alacak olan firmalar da üreticilerin bu bağlamdaki sıkıntılarına yönelik çözümler sunacak. Küresel dikiş ipliği üreticileri bu alandaki teknolojik gelişmeleri ziyaretçilerle paylaşacak. Tüm bunların yanında koruyucu iş elbiseleri için iplikler üreten firmalarda, son ürünlerini tanıtacak.. Farklı tipteki aramid elyafları spun (iplik) formu ya da düşük alev alma özelliğiyle ısıya dayanıklı, erimeyen, kendi kendine sönen dikiş iplikleri, farklı formlarda, ısı koruyucu-tulum, iş eldiveni, uçak koltukları, hava yastıkları, kurşun geçirmez cekette dahil olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Özel teknik tekstil ürünlerinin üretimine yardımcı dikiş ipliklerinin birçok çeşidi fuarın en çok merak edilen alanları arasında yer alıyor. Texprocess Salon 5 ve Techtextil’de çoğunlukla Salon 4.1’de yer alacak olan iplik üreticileri yüksek ısı dayanıklılığı, hava yastıkları ve emniyet kemerleri için mukavemetli iplik üretimlerini sergileyecek.
2011’de 10.500 kişi Ziyaret Etmişti
Texprocess’te yer alan firmalar, ilk olarak nakış makinelerini 6.0 numaralı salonda sunacak. Ayrıca fuar terbiye ve lojistik ürün grupları alanında firmaların özel gösterilerine sahne olacak. Bunun dışında kesme makineleri dikiş makineleri de fuarda gösterilecek makineler arasında yer alıyor. İki özel organizasyona katılan ziyaretçiler de teknik tekstil ürünleri, moda endüstrisi, yeni ürün grupları hakkında bilgi edinme fırsatı yakalayacak. Fonksiyonel giyimlerin de tanıtılacağı etkinliklerde son teknolojik ürünler yer alacak.
Tekstilin piyasasına büyük etkisi olan etkinliğin 2011 edisyonunda 326 katılımcı yer almıştı. Fuarı yaklaşık olarak 10,500 kişi ziyaret ederken eş zamanlı olan Techtextil fuarına gelen 6,500 kişi de Texprocess’i ziyaret etmişti. Fuarın bir sonraki edisyonu ise 13-15 Mayıs 2014 Atlanta’da Techtextil Kuzey Amerika ile birlikte gerçekleştirilecek.