Türk tekstilcilerin 1990’lı yıllarda katılımcı olarak kabul edilmediği dünya tekstilin en prestijli fuarı Premier Vision artık İstanbul’da da yapıldı. Fuara ilk kez evsahipliği yapan İstanbul bundan böyle Premier Vision’un dünyadaki 4. durağı olacak. CNR’da 29 Ekim’de kapılarını açan fuar, 66’sı yabancı 87 Türk markasını ağırladı.
CNR Moda Fuarcılık ve Premiere Vision SA iş birliğinde, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) desteğinde düzenlenen fuarda, 2015-16 sonbahar-kış sezonu renkleri, kumaşları, trendleri ve aksesuarları sergilendi. Yurtiçi ve yurtdışından önemli ziyaretçi katılımına sahne olan fuar, ilk kez düzenlenmesine rağmen oldukça başarılı geçti.
Tekstil sektörünü yakından takip eden yayın grubumuzun da stant açarak yer aldığı fuarda katılımcı ve ziyaretçiler ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi. Yoğun ilgi gören standımızda önemli sayıda güncel dergi dağıtıldı.
Kapısından Bile Alınmıyorduk
Uzun uğraşlar sonucu Türkiye’ye gelen fuar için 1990’lı yıllar, Türk tekstil firmaları için Premier Vision’a katılmak için mücadele yıllarıydı. Organizasyon Türk şirketlerini kabul etmiyor, Türk şirketleri de otel lobilerinde alternatif sergiler düzenliyordu. Hatta düzenlenen bu alternatif sergilerden birisinde Türk şirket sahipleri gözaltına bile alındı. Gözaltılara rağmen şirketler alternatif sergilerini açmaya devam etti.
İlk kez 1999’da modacı Bahar Korcan, Premier Vision’un kapısını Türkler için aralamayı başardı. Dupont Lycra için Türk firması Berdan’ın kumaşından hazırladığı kıyafeti, fuarda sergiledi. 2002 yılı Türk tekstilcileri için Premier Vision’a katılmak için bir dönüm noktası oldu. 4 firma fuara çağrıldı. Bir sonraki sene 12 Türk firması yer aldı. İzleyen yıllarda sayı sürekli artarak, Türkiye 3. büyük katılımcı haline geldi. 2011’de 54 firmayla katılarak, Türkiye onur konuğu oldu. 2013-2014 sezonu için Paris’teki fuara Türkiye 76 firma ile İtalya ve Fransa’dan sonra en çok katılım sağlayan ülke oldu.2
İstanbul 4. Durak Oldu
2012’de Premiere Vision New York’a 16 ülkeden 113 firmanın 22’si, Barcelona’daki Denim by Premiere Vision’daki firmaların 30’u Türk firmalarındandı. Bu gelişmelerin ışığında Türk şirketlerinin yoğun katılımını organize edebilmek için Premiere Vision, Türkiye’de ofis açtı. Ve 2014’te de Premier Vision’u Türkiye’de yapma kararı aldı. Böylece İstanbul, Première Vision’un uluslararası yayılımında, New York, Sao Paulo ve Şanghay’dan sonraki 4. durağı oldu.
Premier Vision 500 Milyon dolarlık İş Hacmi Oluşturacak
Fuarın açılışı ile ilgili bir açıklama yapan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Premiere Vision'un Türkiye'ye gelişinin önemine işaret ederek, "Bu fuar sayesinde özellikle İtalyan ve İspanyol firmalar yakın coğrafyamızdaki pazarlara ulaşma imkanı buldu. Sektörün en önemli oyuncuları bu fuara geldi. Premiere Vision İstanbul, tekstil sektöründe 500 milyon dolarlık iş hacmi oluşturacak" dedi.
Premiere Vision'un ilk kez organize ediliyor olmasına rağmen yoğun talep aldığını belirten Burkay, bir sonraki fuarın 2 kat daha büyük alanda düzenleneceği bilgisini verdi. Burkay, UTİB olarak yerli firmaların organizasyonunu sağladıklarını aktararak, "Fuar, yabancı firmaların ilgisini başarıyla çekti. Yerli firmalar için de büyük fırsatlar yarattı. Özellikle Kuzey Afrika, Rusya ve Türki Cumhuriyetleri sektörde büyük bir pazar oluşturacak" değerlendirmelerini yaptı.