Münih Uluslararası Kumaş Ticaret Fuarı ‘Munich Fabric Start’, 5-7 Şubat 2013 tarihleri arasında yapıldı. Trend mottosu ‘Beauty Full’ (Tam Güzellik) olan fuarda, 2014 İlkbahar/Yaz sezonunun kumaş trendleri sunuldu. Fuarda en çok dikkat çeken trendler arasında ise 1950-60’lı yılları hatırlatan kumaşlar üzerinde uygulanmış, transparan detaylar oldu. Fuarda ayrıca teknik kumaşlar, yüksek modaya yönelik tasarımlar ilgi çeken çalışmalar arasında yerini aldı. 40,000 metrekarelik alanda, 840 katılımcının yüksek kalite kumaş ve ek ürünlerini sergilediği Munich Fabric Start, üç gün boyunca birçok uluslararası tasarımcının ve medya temsilcisine ev sahipliği yaptı. Türkiye’den de 140’tan fazla firmanın katılım gösterdiği fuarı, küresel alandan çok sayıda uzman alıcı ziyaret etti. Yeni stant sitemi, trend alanı ve fuaye alanı ilgiyle karşılan fuarda, yaklaşık 1300 koleksiyon sergilendi.
Türk Katılımcılara Özel Etkinlik
Fuar süresince, Münih Kumaş Gecesi ve Türk Moda Haftası gibi pek çok etkinlik düzenlendi. Türk katılımcılar için özel olarak hazırlanan Turkish Fashion Break (Türk Moda Molası) etkinliğinde, 20’den fazla Türk katılımcı, tedarik ve Uzak Doğu’daki alternatif üretimlerini de göz önünde bulundurarak yeni çalışmalarını ziyaretçilere tanıttı. Munich Fabric Night (Münih Kumaş Gecesi) etkinliğinde ise gün içindeki gösterimler hakkında yorumlar yapıldı. Bu kapsamda, fuar takipçilerinin bir araya getirilerek birebir tanışması sağlandı. Fuarın bir diğer öne çıkan unsuru, ek ürünler ve aksesuarların yeni bir parçası olarak ‘Organik Seçim’ alanı oldu. Bunun yanı sıra fuarda Greenpeace ile birlikte yapılan çevre/EKO zirvesinde ‘Pamuğun Geleceği’ (Future for Cotton) konusu tartışıldı. 6 Şubat’ta Eco Köyü’nde yapılan etkinlikte, Future for Cotton’dan Alexandra Perschau, ‘Organik pamuğa göre daha iyi pamuk- Pazar durumu ve uygunluğu, (Better Cotton compared to organic cotton – the market situation and relevance) başlıklı özel bir sunum yaptı. Aynı gün, Greenpeace’ den Manfred Santen, ‘Her gün için Kimya’ (Chemistry for every day) başlığı altında, dış giyim endüstrisinde PFC konusunda bilgiler verdi.
Geri Dönüşüm ve Lazer Teknolojisi
Fuarda, denim kumaşlar için ayrılan Blue Zone adlı özel bir bölümde ‘Sokak ve Sanat’ teması öne çıktı. Bu alanda, İsko’dan Candiani’ye kadar denim endüstrisinden 55 katılımcı; rock, punk ve hip-hop özelliklerini taşıyan koleksiyonlarını sergiledi. Denimlerin ölçüsü bol kesimler, tayt ve süper streç malzemeler /dokumalar olarak tanıtıldı. Bunun yanı sıra yeni denim sezonunda modernliğin temsilcileri olacak metalik efektler, 3D baskılar ve transparan kumaşlardan örneklere de yine bu alanda yer verildi. Geri dönüşüm ve lazer teknolojileri önemli hale gelen konular arasında olduğu için, artık etkinliklerde ana temalar arasında dikkat çekiyor. Neopatching yeni tasarım unsurları arasında yer alıyor. Bu çerçevede, yeni geri dönüşüm ve lazer teknolojilerinden örnekler de fuarda gösterildi. İspanya’dan terbiye uzmanı Jeanologia tarafından yapılan canlı performans uygulaması dikkat çekti.
Organik Seçim Alanı Önemli Bir Gelişme
Munich Fabric Start, aksesuar ve ek malzemeler alanında sürdürülebilirlik için organik seçim (organic selection) adında yeni bir alan oluşturdu. Çoğunlukla süs ve aksesuar tedarikçilerinin öneminin artığı fuarda, 200 uzman bu alandaki koleksiyonlarını 2 ayrı salonda sundu. Eco sektörü için önemli olan bu gelişmeyle, 500’den fazla sertifikalı kumaş, süs ve aksesuar bu fuarda ilk kez test edilip sertifikalandırıldı. Organik üretimlerin öne çıktığı bölümde, sürdürülebilir materyallerin yüksek moda standartlarına uygunluğu konusu tartışılırken, C.L.A.S.S. girişiminin organize ettiği yuvarlak masa toplantısında sekötrün geleceğine yönelik çalışmalar ele alındı.
Tasarım Stüdyoları’nda Yeni Kreasyonlar Sunuldu
Fuarın yeni formatında, tekstil sanayinden yaratıcı tasarım çözümleri için gelen yoğun talebe karşılık Tasarım Stüdyoları fikri geliştirildi. Tasarım Stüdyosu bölümünde, kapsamlı trend bilgileri ve fikirlerine yer verildi. Bu stüdyolarda sanatçılar ve tekstil tasarımcıları kendi kumaş tasarımlarını, sanat yapıtlarını ve çeşitli örneklerini pazara sunma fırsatı yakaladı. Anteprima, Musticstyle, Bluestudio ve Robert Vernet gibi isimlerin de dahil olduğu çok sayıda tasarımcı bu bölümde yer aldı.