Selüloz elyaf üretiminin dünyaca bilinen üretici markası Lenzing A.G, müşterilerine TENCEL® elyafının konumunu Türkiye örme pazarında güçlendirmek ve yeni elyaf işleme yöntemlerini tanıtmak için bir seminer düzenledi. Pazarlama, sürdürülebilirlik ve markalaşma konularında Önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı seminerin moderatörlüğünü Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Mukadder Özden üstlendi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Lenzing’in yeni Yönetim Kurulu Üyesi ve Ticari İşlerden Sorumlu Başkanı (CCO) Robert van de Kerkhof, dünyanın 7. büyük tekstil ihracatçısı olan Türkiye Lenzing’in en önemli pazarlarından birisi olduğunu belirterek, Türk tekstil sektörünün yılda 260 ton selüloz ithal ettiğini söyledi. Bu miktarın yaklaşık olarak yüzde 38’inin Lenzing’in ürettiği elyaflardan oluştuğunu bildiren Kerkhof, yeni TENCEL® üretim tesisleri sayesinde dünya çapındaki pazar payını arttıracaklarını ifade etti. 24 ay süren inşa sürecinin ardından dünyanın en modern elyaf fabrikasına kavuştuklarını söyleyen Kerkhof, tesisin 150 milyon euroya mal olan fabrikanın tam kapasite ile üretime geçtiğini ifade etti.
Geleceğin Elyaf Malzemesini Sunuyoruz
Konuşmasından sonra Yayın Grubumuza özel bir açıklama yapan Kerkhof, Lenzing için Türkiye’nin çok önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye’de bir tanıtım atağı başlattıklarını ve bu amaçla fuarlarda yer alarak, üreticilerle birebir ilişki kurmaya çalıştıklarını belirtti. Gaziantep’te açtıkları teknik ofisin coğrafi yakınlık müşterilerine daha hızlı bir şekilde teknik servis sunmalarını mümkün kılacağını söyleyen Kerkhof, Lenzing’in TENCEL® ile tekstil endüstrisine geleceğin elyaf malzemesini sunduğunu belirtti.
Çevre dostu ve yenilikçi elyaf ekoloji ve yenilikçilik anlamında bir kilometre taşı niteliği taşıdığını bildiren Kerkhof, artık örme segmentindeki gelişmelere odaklandıklarını ifade etti. Daha önce ağırlıklı olarak TENCEL® içeren dokuma ürünler ön plana çıkarıldığını söyleyen Kerkhof, örme uygulamalarında yeni apre işlemleri ve parlak renkleri ve hoş görünümüyle TENCEL® elyaflarının öene çıkacağını söyledi.
Sürdürülebilir Ürünlere Talep Artıyor
Lenzing Giyim İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Dieter Eichinger’de yaptığı sunumda yeni üretime aldıkları tesisten bahsetti. Yeni üretim tesisleri ile kapasitelerinin yüzde 40 oranında arttığını söyleyen Eichinger, bu tesisle beraber yepyeni bir geleceğe doğru yola çıktıklarını belirtti. Tesiste üretim için kullandıkları Jumboline hattı ile üretimlerinin 220 bin tona çıktıklarını belirten Eichinger bu rakamın da yüzde 70’inin TENCEL® yüzde 30’unun da nonwovendan oluştuğunu aktardı.
Sunumundan sonra Yayın Grubumuzun sorularını yanıtlayan Eichinger, dünyada sürdürülebilirliğe karşı talebin hızla arttığını söyleyerek, Lenzing’in orijinal bir üretim prosesine sahip olduğunu ve bu sayede ağaçtan elyafa kadar bütün süreci takip edebildiklerini ifade etti. Hammadde olarak kayın ağacı kullandıklarını belirten Eichinger, bütün proses süreçlerinin şeffaf olduğunu belirterek, müşterilerinin istediği zaman üretim tesislerini ziyaret edebileceğini belirtti.