Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı KTM 2016, Türkiye ve dünyanın en önemli tekstil teknoloji üreticilerini, tekstilin yuvası Kahramanmaraş’ta ağırlıyor. Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ve Kahramanmaraş kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni sonrasında kapılarını açan KTM 2016, 30 Nisan tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
“Tekstilde Sadece Türkiye'de Değil Dünyada İyi Bir Yere Gelmiş Konumdayız”
Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, "Tekstilde sadece Türkiye'de değil dünyada iyi bir yere gelmiş konumdayız." dedi.
Öksüz, Kahramanmaraş'ta tekstilin doğuş hikayesini anlatarak, "Tekstil Kahramanmaraş için çok önemli bir sektör. Tekstilin Kahramanmaraş'taki mazisi 60'lı yıllarda pamuk tarımı ile başladı. 1980'lere kadar şehirde yoğun pamuk tarımı yapıldı. Burada oluşan sermaye birikimi ile ve rahmetli Turgut Özal'ın Anadolu'da sanayinin önünü açması ile Kahramanmaraş'ta da tekstil yatırımları yapılmaya başladı." dedi. O yıllarda tekstil sektöründe ciddi yatırımlar olmadığına vurgu yapan Öksüz şunları söyledi; "80'li yıllarda ülkede ciddi bir sanayi yatırımı yoktu. Marmara ve İstanbul bölgesinde yabancı kuruluşlar ile azınlıkların elinde küçük sanayi kuruluşları vardı. 80'den sonra yeni teşvik politikaları ile Anadolu'da sanayileşme başladı. Sonraki dönemlerde de aynı politika yoğunlaştırılarak izlendi. Özellikle Kahramanmaraş iplik sanayinde Türkiye de değil dünyada önemli bir noktaya geldi. Türk ipliğini yüzde 30'nu üretiyoruz. Yeni yatırımlar ile de yüzde 40'ları zorlayacağız." Öksüz, fuarların Kahramanmaraş ve tekstil sektörü için çok değerli olduğuna değinerek, "Bugün Kahramanmaraş dünyanın en iyi markalarına kumaş, iplik hatta konfeksiyon üretiyor. Gelinen noktayı küçümsememek lazım. Tekstil bizim olmazsa olmazımız. Tekstilde sadece Türkiye'de değil dünyada iyi bir yere gelmiş konumdayız. Bu konuda bilgi birikimimiz var, çalışanlarımız tecrübeli, yetişmiş elemanlarımız var. Pazarımız var. Tekstilin geleceği ilimizde oldukça parlak görünüyor. Dünyada büyük fuarlar var ama şu anda Kahramanmaraş'ta yapılan tekstil makineleri fuarını çok anlamlı buluyorum. İş yaptığımız tüm makine firmaları müşterinin ayağına gelmiş durumda. Büyük fuarlara fazla gidemiyoruz. Burada daha çok insan temasa geçme imkanı buluyor.” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, tekstilin ekonomik kalkınmada önemli bir konumda olduğuna dikkat çekerek, "Tekstil sanayisi gelişmekte ve kalkınmakta olan ülkelerin ekonomik serüveninde büyük bir rol oynayan bir daldır. Tekstil sanayileşme dalının başladığı sektörlerden birisidir. Türk testli sektörü ekonominin lider alanlarından biridir. Kahramanmaraş ise Türk tekstil sektöründe on binlerce insan çalıştırarak en önde istihdam sağlayan illerden biri ve 20 yılda tekstil ve konfeksiyon sektöründe büyük atılım gerçekleştirdi. Kahramanmaraş'ta bu alanda büyük bir vizyon var.” sözlerine yer verdi.
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise şehrin tekstil sektöründeki yerine değinerek, "Tekstil sektörü Kahramanmaraş için önemli, Kahramanmaraş'ın mevcut potansiyeli ve sahip olduğu zenginlikleri doğru kıymetlendirmek gerekiyor. Tekstil Kahramanmaraş'ın gerçeğidir, enerji sektöründe, kağıt sektöründe, çimento sektöründe ve metal mutfak eşyası sektörü, gıda sektöründe Kahramanmaraş'ın sahip olduğu bu değerleri çıkardığımızda Türkiye bu alanlarda eksik kalır. Kahramanmaraş tekstil sektörü olmasa Türkiye tekstil sektörü neredeyse yüzde 50'ye yakın eksik kalacaktır. Bu bir kıymet, bu kıymetimizi sahiplenmeliyiz." açıklamasında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Ecr Fuarcılık Yetkilileri ve iş adamları fuarın açılış kurdelesi kesti.
ECR Fuarcılık tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen KTM 2016, 120’si yabancı olmak üzere 200’e yakın katılımcı firmaya ev sahipliği yapıyor.
Makine ve teknoloji üreticilerinin yanı sıra tekstil ve konfeksiyon sektöründen profesyonelleri 3 gün boyunca Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde (KAFUM) ağırlayacak olan KTM 2016 yeni iş bağlantıları ve yatırımların adresi olacak.