Paris’te düzenlenecek olan dünyanın en büyük kompozit hammaddeleri, ürünleri ve teknolojileri fuarı Jec Europa 2013’ün onur konuğu Türkiye oldu. 12-14 Mart 2013 tarihleri arasında Paris’te yapılacak olan fuar, küresel alandaki gücüyle de dikkat çekiyor. 2012 yılındaki edisyonunda yüzde 80’i Fransa dışından olmak üzere toplamda 32.256 kişi tarafından ziyaret edilen fuarda katılımcı olarak yer alan 1181 firmanın da önemli bir kısmını, Fransa dışından gelen şirketler oluşturmuştu. Geçtiğimiz yıl 6’sı Türk pavilyonunda yer alan, 15 Türk firmasının katıldığı fuara bu yıl, 20’den fazla Türk firmasının katılması bekleniyor. Her dönem artan kompozit üretimi ve ticari ilişkileriyle dikkat çeken Türkiye, bu sene de bireysel katılımların dışında fuara en az 10 firmanın yer aldığı bir milli takım ile katılım sağlayacak.
Son on yılda ziyaretçi sayısını yüzde 86 oranında artıran JEC Fuarı, küresel piyasanın en önemli kompozit ürünleri etkinliği olarak tanımlanıyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinden katılan uzmanlara ev sahipliği yapacak olan fuar aynı zamanda, küresel kompozit pazarları hakkında özel bilgilerin verildiği, stratejik üretim etütlerinin yapıldığı bir etkinlik olacak. Ayrıca fuarda, konferanslar, teknik satış sunumları, teknik gösteriler ziyaretçilerin beklentilerini karşılayacak. Dünyada toplamda 550.000 istihdamı ve 77 milyar Euro’luk ticari hacmi ile dikkati çeken kompozit sanayi, tüm detayları ile Paris'te gerçekleştirilecek olan etkinlikte değerlendirilecek. Fuarda önemli konferansların yanında firma görüşmeleri de birebir iletişim kurulmasını sağlayacak. Havacılık, otomotiv, deniz ve kara nakliyesi, inşaat gibi alanlarda kullanılan kompozitlerin son teknik ve teknolojik gelişmeleri, yeni uygulamaları gibi merak edilen konular, fuarda ziyaretçilere sunulacak.
Avrupa Büyüyen Pazar Konumunda
Fuar yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin en yenilikçi kompozit endüstrilerinden birine sahip olduğunu ifade edilirken, mali açıdan da 1 milyar Euro’luk ticari hacmin yanında, 200.000 ton’luk üretimi temsil ettiğini vurgulandı. Türkiye’yi Avrupa bölgesi içinde değerlendiren yetkililer, bu bölgenin güçlü bir kompozit üretim teknolojisine sahip olduğunu belirtiyor. Özellikle Türkiye’nin her yıl çift haneli büyüyen kompozit üretimi, küresel uzmanlarında yatırım ve tanıtım anlamında Türkiye’ye olan ilgisinin artırıyor.
Küresel kompozit pazarına bakıldığında ise, bu pazarın 2012 yılında yüzde 6’lık bir büyüme kaydettiği ifade ediliyor. Küresel piyasada yaşanan bu artış ile ilgili açıklamalar yapan JEC Grup Başkanı ve CEO’su Frederique Mutel, her yıl büyümenin ortalama bu oranlarda seyredeceğini vurguladı. 2012 yılında toplamda 9.2 milyon metrik ton üretim yapıldığını kaydeden Mutel, özellikle enerji verimliliğinin artırılması ve araçların hafifletilmesi için bu ürünlerin kullanıldığını dile getirdi. Mutel; “2013 Fuar edisyonunda da uzay, havacılık, gemi, demiryolu, otomotiv, inşaat ekipmanları gibi alanlarda son gelişmelere odaklanacağız” dedi.
Türkiye’de Eurasian Composites Show Organize Edilecek
Kompozit sektörü, Türkiye’de diğer ülkelere oranla çok daha agresif bir büyüme sergiliyor. Özellikle son 10 yıldır inşaat alanında yaşanan gelişmeler, sektörün ortalama yüze 10-12 arasında büyümesini sağlıyor. Bu büyümeyle birlikte doğan tanıtım gereksinimleri de Türkiye’de yeni bir fuar yapma gereksinimini ortaya çıkardı. Özellikle Balkan ülkeleri, Ortadoğu, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika’ya yönelik organize edilen Eurasian Composites Show (Kompozit Sanayi ve Üretim Teknolojileri Fuarı) 14-16 Kasım 2013 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Uluslararası arenada dünyanın sayılı fuarları arasında gösterilen “Putech Eurasia, Poliüretan Sanayi Fuarı” ile aynı tarihte düzenlenecek olan etkinliğin, sektöre yeni bir nefes getireceği ifade ediliyor. Fuarda sergilenecek ürünler arasında, hammaddeler ve kimyasallar, elyaflar, ara ürünler, yarı mamuller ve nihai ürünler, kalıplama alanında kullanılan ürünler yer alıyo