Avrasya, Asya ve Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgelerinin kalbi sayılan İstanbul’da 21-24 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan ITM Texpo Eurasia Fuarı, küresel çapta bir tekstil organizasyonu olmayı hedefli
yor. Fuarın organizatörü TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın sorularımızı yanıtladı.
Küresel tekstil makinaları pazarındaki iniş çıkışlara dikkati çeken Yalçın, bunların fuarcılık endüstrisine yansımaları olduğunu belirtti. 2008 yılında Avrasya Bölgesine yönelik tekstil fuarlarını farklı bir bakış açısıyla yeniden yapılandırdıklarını açıklayan Yalçın; “Dinamik pazarın ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve sürekliliğini sağlamak için Texpo Eurasia markası altında her yıl düzenlenecek olan Tekstil Makineleri Fuarları yeni bir vizyonla sunulmuştur” dedi. Avrupa ve Asya tekstil makineleri fuar takvimi dikkate alınarak 3 yılda bir daha büyük ölçekli olarak ITM Texpo Eurasia fuarını gerçekleştireceklerini belirten Yalçın, fuarın Tüyap Tüm Fuarcılık ve Teknik Fuarcılık işbirliği, Tekstil Makine Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) desteği ile 21-24 Nisan 2012 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece’de kaydetti.
ITM TEXPO Eurasia Fuarı’nın Avrasya coğrafyasında rakibi olmayan, küresel pazarda da ilk sıralarda yer alan önemli fuarlardan biri olacağının altını çizen Serdar Yalçın, tekstil makineleri endüstrisine hizmet veren bir fuar olarak her edisyonda önemi arttırdığını söyledi. Yalçın sözlerine şöyle devam etti; “2011 Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz Texpo Eurasia Fuarı, tekstil yatırımcısı olan ve olma yolunda hızla ilerleyen, yatırım kararlarını uzunca bir süre ertelemiş olan ülkelerden ziyaretçilerin akınına uğramıştır. Fuarın 28 yılın sonunda yarattığı olumlu imaj ve doğru fuar olarak kendini ispatlaması, ziyaretçi çalışmalarımızda başarımızı artırmamızda göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu çalışmalarımızın ışığında aynı katılımcı ve ziyaretçi ilgisini ITM Texpo Eurasia fuarında da hedeflemekteyiz.”
Türkiye Avrasya’nın Tam Kalbinde
Avrasya’nın 55 ülkeyi kapsayan geniş bir nüfusa sahip çok önemli bir bölgesi ve tekstil üretim merkezi olduğunu dile getiren Yalçın, Türkiye’nin tam bu bölgenin ortasında yer aldığına değindi. “Bölgesel konumu itibarıyla önem kazanan ve değişen dengeler sonucunda avantajlı bir konuma yükselmiş bulunan Türkiye, üretim kapasitesindeki hızlı hareket edebilme kabiliyeti ve ticaret potansiyeli nedeniyle bu sektördeki ticaret hacmi ile bu coğrafyada yıldızı parlayan bir değerdir” diyen Yalçın, fuar için tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bu bölgesel avantajı kullandıklarını söyledi. Yalçın şunları söyledi; “Yeni yatırımların yapıldığı, makine parkurlarının yenilendiği dönemde ITM TEXPO EURASIA 2012, Avrasya’nın merkezinde alıcı ve tedarikçileri buluşturarak, sektördeki yeni yatırımlara yön verme hedefiyle yola çıkıyor”.
Küresel ortamdaki olumsuz gelişmelere karşın, Türkiye’nin merkezinde yer aldığı Avrasya coğrafyasının tekstil sektöründe hareketlilik gösterdiğini belirten Serdar Yalçın, Çin pazarının kendi iç dinamikleri ve maliyet artışlarıyla beraber Türkiye’nin avantajlı bir konuma geldiğini savundu. Yalçın; “Türkiye’nin nitelikli ve hızlı üretimi komşu ve Avrupa pazarları için önemli bir faktör olmuştur. Tekstilin kayacağı düşünülen pazarlardaki siyasal gelişmeler, o pazarların o kadar güvenli olmadığını da göstermiştir. Bütün bu faktörler, tekstil endüstrisinin ertelemiş olduğu yatırımları tekrar ele alması için önemli fırsat yarattı. Fuarcılık penceresinden baktığımızda, Türkiye’deki stabil pazar ortamı, nitelikli ziyaretçilerin gelmesine hizmet edecek, ITM TEXPO EURASIA 2012 Fuarı’nın başarısını kaçınılmaz kılacaktır.” dedi.
Yalçın, TÜYAP’ın tekstil sektöründe her biri kendi alanında lider olan fuarlarından aldığı sinerji, satış ve pazarlama ağı, zengin databankı, yeni eklenen salonları 98.000m2’ye ulaşan kapalı fuar alanı ile farklı sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayan dünyanın en önemli fuar merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. ITM Texpo Eurasia 2012 Fuarı’nın Avrasya’nın en büyük ve kapsamlı fuarı olmasında TÜYAP’ın bu güçlü konumunun etkili olduğunu belirten Yalçın, fuar çıkış noktasını Türk tekstil sektörünün içinde bulunduğu büyüme trendi ve buna paralel yeni pazarlara açılma ve gelişme istediği olduğunu dile getirdi.
21-24 Nisan tarihleri arasında tekstil makine ve teknolojilerinin buluşacağı fuarda katılımcılar şu ana başlıklarda ziyaretçilerle buluşacak; Pamuk ve Elyaf hazırlama makineleri, İplik Hazırlama Makineleri ve Aksesuarları, İplik Büküm makineleri, Boya – Baskı – Terbiye Makineleri yedek parça ve aksesuarları, CAD-CAM-CIM Uygulamaları ve Otomasyon Sistemleri, Laboratuar Cihazları ve Kalite Kontrol Sistemleri, Her türlü Makine Yedek parça ve aksesuarları, Dokumaq Hazırlık, Dokuma Makineleri ve Aksesuarları, Düz ve Yuvarlak Örgü makineleri, Yedek Parça ve Aksesuarları, Çorap makineleri.