Tekstil sektörünün köklü kurumlarından İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) 40. yılını, düzenlediği “Vefa Gecesi” ile kutladı. Düzenlenen geceye, birliğin eski başkanları ve üyeleri katıldı. . Tekstil sektörünün tanınmış simalarının yer aldığı geceye, 500’ün üzerinde iş adamı katıldı.Gecenin ev sahibi olan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve yönetim kurulu üyeleri, sektörün önde gelen isimlerine plaketlerini verdi.
İnovasyonun Pazar Payındaki Önemi
Gecede yer alan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi ‘’1974 yılında 1 yılda yaptığımız ihracatı, bugün 1 günde yapar hale geldik’’ diyerek sözlerine devam etti. Bu gelişmemizde Ar-Ge, tasarım ve inovasyona verdiğimiz değerin payı büyük oldu. Bundan 10 yıl önce Nokia cep telefonu son derece büyük bir pazar payına sahipti. O günkü pazar değeri 300 milyar dolardı. İnovasyon konusunda yeteri kadar etkin davranamadı ve bugün değeri 7 milyar dolara düştü” diyerek inovasyonun pazar payında ki önemini vurguladı.
Tekstil ihracatçılarının Gözü 2023’te
Gülle ise; Birliğin 1975'ten bu yana Türkiye'nin ihracatının 1,3 milyar dolar, tekstilin payının 330 milyon dolar ve hazır giyim payının ise 18 milyon dolar olduğunu söyledi. Ayrıca; 2023 hedeflerine 9 yıl kala ihracatın lokomotif sektörü olmayı sürdürdüğünü belirtti ve “Türkiye’nin tekstil sektöründen çıkması gerektiğine inanılıyordu. Ancak hazır giyim ile birlikte tekstilin Türkiye’nin hala bir numaralı ve en çok katma değer yaratan sektörleri olduğunu ispat ettik” diyerek konuşmasını devam etti.
İhracatın yüzde 25 artmasına katkı sağlayarak, son global krizin ardından kumaşa koruma vergisi getirilmesi için çalıştıklarını belirtti. Gülle: ‘’Tekstil ihracatımızdaki artış oranı , toplam ihracat oranının üzerinde artış gösterdi. Herkese çalışma şevki geldi” diyerek ihracatta geldikleri noktayı anlattı.