Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) düzenlediği, dünya moda dünyasının liderlerini bir araya getiren 7. İstanbul Moda Konferansı, birçok ülkeden çok sayıda temsilcinin katılımı ile gerçekleşti. Dünyaca ünlü markaların CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlarını ağırlayan İstanbul Moda Konferansı’nda dünya çapında önemli isimler, sektöre ayna tutacak yeni iş modellerini ve lüks markalaşmayı değerlendirdi.
Tekstil Dünyası Yayın Grubumuzun da info stant açarak katıldığı konferansta, tekstil sektörünün nabzını tutan dergimiz, katılımcı ve ziyaretçiler ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirirken, önemli sayıda dergi dağıtımı gerçekleştirdi. Ayrıca, standımızın yoğun ilgi gördüğü konferansta 23- 25 Ekim tarihinde düzenlenecek olan Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı - KTM 2014 hakkında ziyaretçilere bilgi verilerek, fuar davetiyesi dağıtıldı.
İstanbul Cazibe Merkezi Oldu
Konferansın açılışında konuşan TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin, “Bu konferansla da hedefimiz yeni alım anlaşmaları yaparak sektörümüzü geliştirmek. İstanbul’u moda ve hazır giyim sektörünün çekim merkezi haline getirdik. Türkiye 18 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bunun yüzde 75’ini euro bölgesine gerçekleştiriyoruz. Bu oran Avrupa’nın aldığı malın sadece yüzde 7’sine denk geliyor. Burada alacak çok yolumuz var. İç pazardaki güven, vizelerin kaldırılması, açılan yeni AVM’ler, Türk markalarının gelişimi, 2013 yılındaki satışları 52 milyar TL’ye, organize perakendeyi de 34 milyar TL’ye çıkardı. Avrupa’ya son moda ürünleri, Uzakdoğu’dan çok daha hızlı üreterek, başarılı koleksiyonlarla sunuyoruz. İhracat yaptığımız ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Irak, Danimarka, ABD ve Rusya. ABD’ye daha çok ihracat için önümüzün açılması gerekli” dedi
Açılış konuşmasından sonra yayın grubumuza özel açıklamalarda bulunan Negrin, “Yedincisini düzenlediğimiz Moda Konferansında, her sene olduğu gibi bu senede moda dünyasının önemli temsilcilerini ağırlıyoruz. Bu tip etkinlikler tekstil sektörünün bir araya getirdiği için çok önemli. Bu etkinliklere devam edeceğiz” dedi. Ayrıca Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredi kartlarına taksit sınırlaması getirmesinin tekstilciler açısından olumlu sonuçlar doğurmadığını ve bu düzenlemenin etkilerini görmeye başladıklarını söyleyen Negrin, dolar ve euronun Türk lirası karşısında değer kaybetmesinin ihracat rakamlarını etkileyeceğini belirten Negrin, faiz oranlarının düşmesini gerektiğini ifade etti.
Türkiye Avrupa’nın Merkezi Olacak
Uniqlo Grup Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yoshihiro Kunii, Uniqlo olarak üretimlerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Mevcut üretimlerinin büyük bölümünü deniz aşırı ülkelerde gerçekleştirdiklerini söyleyen Kunii, Ekim ayında Türkiye’de ofis açacaklarını belirterek Avrupa operasyonlarını da İstanbul’dan gerçekleştireceklerini söyledi. Hindistan, Çin, Güney Amerika, Asya’dan sonra Türkiye 5. üretim ofislerinden birisinin olacağını belirten Kunii, hedeflerinin üretim hacimlerini 5 katına çıkarmak olduğunu ifade etti. 2020 yılında 50 Milyar USD Doları satış hedefi ve her yıl ortalama bin mağaza açmayı hedeflediklerini belirten Kunii, şu anda 16 ülkede, 1,427 mağazalarının 20 tanesinin Avrupa’da bulunduğunu söyledi. Kunii: “7 markamız var. Uniglo ana markamız ve grubumuzun yüzde 30’unu oluşturuyor. Geçen yıl 14 milyar dolarlık iş yaptık ve yıllık ortalama yüzde 20 büyüyoruz. Dünyadaki 3. büyük şirketiz. 2020’de 50 milyar dolara ulaşma hedefimiz var. Yüksek teknolojili ürünler yapıyoruz. Bizim için kalite fiyattan daha önemli. Fiyatı düşürürsünüz ama kaliteyi asla” şeklinde konuştu.
Kadın Modası Bitecek
The Woolmark Company katkılarıyla, konferansın en ilgi çeken oturumlarından birisi olan moda tarihçisi Colin McDowell’ın moderatörlüğünde düzenlendi. Nicole Kidman, Cate Blanchette, Amy Adams, Madonna, Anne Hathaway, Zoe Saldana, Beyonce, Diane Kruger, Kate Hudson and Rosie Huntington Whitely’i giydiren İtalyan Modacı Antonio Berardi ve moda dünyasının sıra dışı isimlerinden birisi olan Sofia Neophitou’nun konuşmacı olduğu oturumda modanın geleceği konuşuldu. Tasarımlarında Woolmark`ın inovatif kumaşlarını kullanan Antonio Berardi, konferansta yeni tür kumaşlar ve tasarımlarında dikkat ettiği noktalardan bahsetti.
Colin McDowell, dergimize yaptığı açıklamada, erkek modasının kadın modasının önüne geçeceğini söyledi. Ceket, pantolon, kravat üçgeni yıkılınca erkek giyiminin bambaşka bir boyuta geçtiğini söyleyen McDowell, kadın modasında artık doygunluk noktasına ulaşıldığını fakat, erkek modasının gittikçe büyüdüğünü ifade etti. Tasarımcılar şu an hayal güçlerini erkek dünyasında çok daha serbestçe kullanabildiğini belirten McDowell, birçok modacının erkek giyimine girmesinin bunun en çarpıcı göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye ve Dünyada Değişen Tüketici Eğilimleri
Amerikan pamuk endüstrisinin yurtdışı pazarlama ayağı olarak hizmet veren Cotton Council International (CCI) Türkiye Program Direktörü Marsha Powell, İstanbul Moda Konferansı’nda yaptığı konuşmada değişen tüketici alışkanlıklarından bahsetti. Bu konuda yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşan Powell, Avrupalı tüketiciler ile Türkiye’deki tüketiciler arasında çok büyük benzerlikler olduğunu ifade etti. Türkiye’deki tüketicilerin kıyafet alırken öncelikle kıyafetin kalitesine önem verdiklerini söyleyen Powell, kıyafetin menşeinin önemli olmadığını belirtti. Yaptıkları araştırmada kadınların satın aldıkları kıyafetlerde kalitenin önemli olmadığı sonucu çıktığını belirten Powell, bunun nedeninin kadınların, değişimden yana olduğunu belirtti. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin yüzde 50’si kıyafet fiyatlarının arttığını düşündüğünü ifade eden Powell, yüzde 35’inde üretim kalitesinin düştüğüne inandığını belirtti.
Yayın Grubumuza özel açıklamalarda bulunan Powell, dünya çapındaki tüketici araştırmasına göre insanların artık daha fazla pamuk görmek istediğini ifade etti. Türkiye’deki insanların gardırobunda olmazsa olmazın jean olduğunu söyleyen Powell, buna rağmen denimde 4 yıldan beri bir düşüş yaşandığını belirtti. Powell, “Renkli pantolonların artık gardıroplarda daha sık görülmesine rağmen Türk halkı olarak jeani kalbinizden söküp atamazsınız” dedi.
7. İstanbul Moda Konferansı’nda ayrıca Topshop, Topman, Miss Selfridge, Wallis, Dorothy Perkins, Burton Menswear London, BHS, Outfit, Evans, markalarını bünyesinde barındıran Arcadia Group COO’su David Shepherd, ve lüks markalaşmada uzman PGDS Consulting Başkanı Piergiorgio Dal Santo gibi isimler deneyimlerini sunarken modanın değişen yüzüne dair paylaşımlarda bulundu. Finansal Güç, Risk İzleme ve Ticari Alacak Sigortalarını Coface Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Belkis E.Alpergun anlattı. Konferansın son gününde ise, b2b görüşmeler yapılarak yeni iş bağlantıları görüşüldü.