Messe Frankfurt tarafından küresel piyasanın lider üreticisi Çin’de 3-5 Mart arasında düzenlenen Intertextile Shanghai 2014 Uluslararası Hazır Giyim Kumaşları ve Aksesuarları Fuarı Bahar Edisyonu, üretici firmaları tedarikçilerle buluşturdu. Tekstil Dünyası yayın grubu olarak Şanghay’dan takip ettiğimiz fuarda, kumaş ve aksesuar sektöründe faaliyet gösteren 4’ü Türkiye’den olmak üzere 23 ülkeden 1.400’den fazla katılımcı ziyaretçileri ile buluştu.
Geçtiğimiz yıl Pekin’de gerçekleştirilen bu yıl ise Şanghay World Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Intertextile Shanghai 2014, 100.000’in üzerinde sektör temsilcisi ziyaret etti. Çin’deki tekstil bölgesi olarak bilinen Yangtze deltasında yapılan fuara en yoğun katılım yine ev sahibi Çin tarafından gerçekleşti.
Geçen yıllarda en çok ilgiyi çeken SalonEurope ve Milano Unica pavilyonları ile Avrupa’nın önde gelen kumaş ve aksesuar tedarikçileri yerel alıcıların yanı sıra uluslararası markalarla buluşturan fuarda Milano Unica ile Intertextile Apparel Fabrics arasında imzalanan anlaşmaya paralel olarak artan İtalyan katılımcı sayısı, fuar yöneticilerini bu senede memnun etti. Milano Unica’da yer alan Almanya ve Portekiz’in aralarında olduğu 10 ülkenin pavilyonları yer aldı.
Japon Bölgesi
Intertextile Shanghai 2014’ün ilgi çeken diğer bir alanı da Japon Bölgesi oldu. Çin, Hindistan, Güney Kore, Pakistan ve Tayvan’ın yanında Çin’in Shengze, Shishi ve Shaoxing bölgelerinden gelen katılımcılar ile Çin Elyaf Üreticileri Derneği’nin de pavilyonlarının bulunduğu Japon Bölgesinde Çin tüketicisinin artan satın alma gücü ile bölgede batılı markalara yerel talebin arttığı görüldü. Ayrıca Çinli üreticilerin ürün çeşitliliği ve ürün kalitelerini arttırdığı dikkatlerden kaçmadı. Özellikle, yurtdışı alıcılar yerli katılımcı standartlarında çok sayıda iyileşme fark etti. Katılımcılar Çin ürünlerinin kalitesinin adım adım arttığını ve sunulan ürün çeşitliliğinin bu fuarda oldukça genişlediğini belirttiler. Yerel pazarda spor, kadın ve erkek giyiminde fonksiyonel kumaşlara olan talebin revaçta olduğu görülürken, fonksiyonel kumaşlar ve ürünler de bu yıl etkinlikte öne çıktı.
Fuar bünyesinde gerçekleştirilen 2015 İlkbahar-Yaz trendlerinin belirlendiği forumlara yoğun katılım yaşandı. Çin Tekstili Bilgilendirme Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen forumlarda, sürdürülebilir tekstil ürünleri ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Intertextile Shanghai Messe İçin Bir Dönüm Noktası
Messe Frankfurt Tekstil Fuarları Başkanı Olaf Schmidt, Intertextile Shanghai 2014’ün Messe için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Gelişen Uzakdoğu pazarında yer almak isteyen üreticilerin katılım gösterdiği fuarın çok başarılı geçtiğini söyledi. Tekstilin dünyanın en hızlı gelişen ve değişen sektörü olduğunu ifade eden Schmidt, düzenledikleri fuarları bu gelişim ve değişime adapte ettiklerini belirtti. Başarılarının sırrının bu adaptasyonda olduğunu söyledi.
Schmidt, Intertextile Shanghai 2014’te aksesuarlar, casual giyim, çocuk ve bebek giyimleri, mayo ve iç giyim, gömleklik kumaşlar, takım elbiseler, fonksiyonel ve spor giyim, kadın ve erkek giyim, jeans wear başlıkları öne çıktığını söyledi. Ayrıca fuarda bu yıl tekstil alanındaki son teknolojik gelişmelerin ziyaretçilerle paylaşıldığını belirten Schmidt, fuar süresince gelişmelerin anlatıldığı seminerlere katılımın son derece yoğun olduğunu belirtti. Tekstil alanındaki geliştirilen teknolojiler ile daha iyi bir çevre ve tekstil ürünleri üretilebileceğini söyleyen Schmidt, Messe olarak bu konuda üstlerine düşenleri yaptıklarını belirtti.
Intertextile Shanghai Çin Tekstiline Yön Veriyor
Çin Tekstili Bilgilendirme Merkezi Başkanı Qiao Yanjin düzenlediği toplantıda, Intertextile Shanghai gibi fuarların Çin tekstiline dinamizm kattığını ve bu sayede Çinli üreticilerin birçok alıcı ile temas kurabildiğini söyledi. Çin'in üretken işgücü ve büyük işgücü kaynağı gibi birçok rekabetçi avantaja sahip olmasının yanında, dünyanın en büyük pazarı olduğunu ifade eden Yanjin, geçtiğimiz 3 yıl içinde tekstil sektörüne 200 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştiren Çin’in, kumaş üretiminde yüzde 50 artış hızını yakaladığı, 5.000’e yakın yeni tekstil üretimine yönelik tesis kurduğu söyledi.
Yanjin, İplik Expo Pavilyonunda sergilenen Çin iplik ürünlerinin, Çin’in dünyanın en büyük iplik pazarlarından birisi olduğunu göstermesi nedeniyle önemi olduğunu belirtti. Fuarda, Çin pazarında sürdürülebilirlik ve yenilikçi elyaf ve iplik ürünlerine olan talebin artmasına göre konseptini şekillendirdiğini ifade eden Yanjin, Çin’in sektöründeki hedefleri arasında kök lifleri, bitki ve hayvansal proteinlerin yanı sırı çoklu lif karışımlarından elde edilen ürünler gibi konularına odaklanılması ve bu çerçevede bir sürdürülebilirlik stratejisi ve standardizasyon politikasını geliştirileceğini söyledi.
Türk Pavilyonu Neden Yok?
Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) her yıl pavilyon olarak katılım sağladığı organizasyon Türk üreticilerin uzak doğu ile olan ticaretine önemli katkılar sunuyordu. Bu yıl Uludağ İhracatçı birlikleri UİB’in Bakanlıkla yaşadığı bir koordinasyon sorunu nedeni ile Türkiye’nin pavilyon katılımı için bakanlıktan gereken izin alınamadı. Bu nedenle Türkiye’den fuara katılan firma sayısı önemli oranda azaldı. . Fuar sırasında görüştüğümüz Türk katılımcılar yaşanan aksaklık nedeni ile Türk pavilyonu kurulmamasını ciddi bir eksiklik ve duyarsızlık olarak nitelendirerek, Avrupalı üreticilerin yanına bankasını, birliğini, kargo şirketini ve devletini alarak buralarda ticaret yaptığını, fakat tekstilciden ihracat bekleyen birliklerinin ise yapmaları gereken işleri bile yapamaz durumda olduğunu belirttiler.