Küresel ölçekte yaşanan ekonomik belirsizliklere rağmen Çin’de düzenlenen Intertextile Şangay Aksesuar ve Kumaş Fuarı Bahar Edisyonu’nun ziyaretçi sayısı artış gösterdi. 2014 yılında Şangay’da gerçekleştirilen Bahar Edisyonu’na oranla ziyaretçi oranında artış kaydedilerek 71,000’e ulaştı. 2015 yılındaki 62,649 alıcısına kıyasla, 2016’da yaklaşık olarak yüzde 13’lük bir artış kaydedildi. Intertextile Şangay’da bu sene 27 ülkeden 3,155 katılımcı yer aldı.
Intertextile Şangay Aksesuar ve Kumaş Fuarı’nın katılım ve ziyaretçi oranları ile ilgili görüşlerini belirten Messe Frankfurt (HK) Ltd. Kıdemli Genel Müdürü Wendy Wen, “Fuar sonunda hem katılımcıların hem de alıcıların olumlu yaklaşımı bizi şaşırttı. Çin sanayinin bir evrimleşme sürecinden geçtiğini söylemek mümkün. Bu dönemin, bir gerileme değil aksine gelişim ve büyümenin güçlü işaretleri olduğuna inanıyoruz.” sözlerine yer verdi.
Intertextile Şangay’a Türkiye’den Katılım
Intertextile Şangay’da Türkiye’den katılımcı olarak, Dizayn Etiket San. Tic. A.Ş., Kipaş Denim, Orta Anadolu ve Soktaş Dokuma İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. gibi dört Türk firması yer aldı. Fuar ile ilgili değerlendirmelerini aldığımızTürkiye'nin yüksek kapasiteli etiketçilerinden biri olan Dizayn Etiket’in Satış ve Pazarlama Müdürü Ali Olgun, “Dizayn Etiket olarak Bangladeş’teki fabrikamızın Uzak Doğu’daki tanıtımına katkıda bulunabileceğimizi düşünerek Intertextile Şanghay Fuarı’na katıldık. Aynı zamanda SS2017 koleksiyonumuzu sunmak için bir fırsat olarak gördük. Dokuma, baskı, serigraf, heat transfer, karton, etiket ve RFID ürünlerini sergiledik. Sadece Çin'den değil çok farklı ülkelerden ziyaretçilerimiz oldu. Koleksiyonlarımızın çok beğeni toplaması bizi sevindirdi. Bizim için iyi bir fuardı.” ifadelerini kullandı.
“Mart Fuarı, Ekim Fuarına Göre Daha Sakindi”
35 yıllık deneyimi ile üretimde kaliteyi ve verimliliği önde tutan Kipaş Denim’in Satış Müdürü Yücel Bayram, Intertextile Şangay ile ilgili düşüncelerini yayın grubumuzla paylaştı. Kipaş Denim olarak fuarda ağı denim ve non-denim ürünlerini sunduklarını belirten Bayram, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi; “Fuar organizasyon açısından oldukça profesyonel idi. Ancak ilkbahar/yaz koleksiyonlarının tanıtıldığı Mart fuarı, Ekim fuarına kıyasla daha sakin geçti. Hem katılan firma sayısı hem de ziyaretçi sayısı açısından beklentilerimizin altındaydı. Buna rağmen gelen ziyaretçilerimize en iyi servisi verip, firmamıza müşteri kazanacağımıza inanıyoruz. Fuara katılımımızın devamını planlıyoruz.”
Diğer Ülkelerden Katılımcılar
Fuara katılım gösteren diğer ülke firmaları ise ekonomik olumsuzlukların fuar sürecini etkilemediği yönündeki görüşlerini belirtti. İspanyol aksesuar tedarikçi firması olan Luca Cuccolini’den Jose Maria Loren, fuarın 2016 yılında da birçok iş anlaşmasına ortam hazırladığını söyledi. Luca Cuccolini olarak ekonomik belirsizliklerden etkilenmeyeceklerini belirten Loren, “Bu fuar sadece Çinli değil, Asyalı alıcılarında dikkatini çekiyor. Böylece bize ürünlerimizi satma imkanı sunuyor” dedi. Bir Fransız firması olan Malhia Kent’in Ticari Müdürü Aris Arakelian ise, “Teknolojinin günden güne geliştiği piyasanın ekonomik olarak yaşadığı sıkıntılara diren göstereceğine inanıyoruz. Fuarın ilk gününde bile bir büyük sipariş aldık ve Çin’de yaptığımız görüşmeler sayesinde birçok iş fırsatı yakaladık.” şeklinde konuştu.