Türk hazırgiyim ve moda sektörünün en önemli etkinliğine dönüşün İstanbul Moda Haftası (IFW- Istanbul Fashion Week) 6. edisyonunu Taksim Tepebaşı’nda gerçekleştirdi. Yurtiçinden ve yurtdışından yoğun ilgi gören etkinlik, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) önderliğinde Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) işbirliğiyle 8-11 Şubat tarihleri arasında düzenlendi.
Organizasyon hakkında konuşan IFW komite Başkanı Volkan Atik, başarılı bir etkinlik gerçekleştirildiğini belirtirken, Türk moda endüstrisinin 2023’te hedeflediği 10 milyar dolarlık markalı ihracat hedefine de bir adım daha yaklaştığını söyledi. Aishti, La Mode Zone, Lux&B, NBK ve Modakey, Janor Imports, Aksal, Pirnia Collections, Chaloub Group gibi önemli şirketlerin etkinliğe alıcılar göndererek katıldığını belirten Volkan Atik, Chicago’dan 10 kişilik alım heyetinin IFW için İstanbul’a geldiğini belirtti. 18 ülkeden 100 alıcının geldiğini ve siparişler verdiğinin altını çizen Atik, 2009 yılından bu yana yılda iki defa düzenlenen IFW’nın önemli bir sıçrama gerçekleştirdiğini savundu.
Önlerine koydukları hedeflere ulaştıklarını söyleyen Atik, ünlü Fransız kanalı TV5, Arapça konuşulan ülkelerde en çok okunan dergilerin başında gelen Snob Al Hasna, Sayidati, Living Well Magazine ve Haya gibi pek çok önemli yayın organının editörlerini ağırlayan IFW’nin, hem moda endüstrisine, hem de kent ekonomisine ciddi hareketlilik kazandırdığını vurguladı.
Etkinlik İçin 1.5 Milyon TL Harcandı
Türk moda endüstrisi için önemli bir organizasyon olan ve Taksim Tepebaşı’nda düzenlenen IFW için yaklaşık olarak 1.5 milyon TL’nin harcandığı belirtiliyor. Modanın önde gelen isimleri ile Giovanne Gentile, Avva ve Berinza markalarının sonbahar kış koleksiyonlarını sergilediği toplam 17 defile düzenlediği etkinliği, 15.000 kişi takip etti. 304 mankenin tanıtım yaptığı IFW’nin, 11 ülkeden 50 yabancı ve 250 yerli basın mensubuyla 100’ün üzerinde blogger tarafından takip edildiği ifade edildi.
İstanbul Moda Haftası’nda geleneksel olarak marka ve tasarımcılar olarak iki kategoride defileler düzenleniyor. Bu yıl bireysel defile düzenleyen tasarımcılar arasında; Mehtap Elaidi, Nejla Güvenç, Atıl Kutoğlu, Erol Albayrak, Tuvana Büyükçınar, Günseli Türkay, Zeynep Erdoğan, Gamze Saraçoğlu, Özlem Kaya, Simay Bülbül yer aldı. Ayrıca etkinlikte 2 karma defile de düzenlendi. Karma 1’de Beste Gürel, Nihan Peker, Tuba Benian, Karma 2’de Şafak Tokur, Çiğdem Akın, İpek Arnas koleksiyonlarını sergiledi. Etkinlikte 2012-2013 sonbahar kış koleksiyonlarını sergileyen önemli markalar arasında; AdL&Cengiz Abazoğlu, Avva, Berinza ve Giovane Gentile öne çıktı.
Etkinlik kapsamında ayrıca Studio Kaprol 4 tasarımcısıyla Arzu Kaprol’ün yeni projesi olarak Istanbul Fashion Week’de yer aldı. IFW’ye Niyazi Erdoğan W otel’de enstalasyon ile katılırken, Zeynep Erdoğan ve Günseli Türkay’ın defileleri de W lounge’da düzenlendi.
Ayrıca “Machka: Türkiye'de Endüstri ve Tasarımın Buluştuğu Marka” konulu bir workshop düzenlendi. Ece & Ayşe Ege, ile Yalçın Ayaydın’ın konuşmacı olarak katıldığı workshop’da Türkiye'de endüstri ve tasarımın buluşması ele alındı. Türkiye'de bir ilk ve tek proje olan Machka markasının yaratılma süreci Machka'nın tasarım hikayesi işlendi.
Tasarımcılar KOZA’dan Çıktı
Hazır giyimin tasarım gücünü geliştirmek ve genç yetenekleri sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen İHKİB Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın ödül töreni IFW etkinlikleri kapsamında 7 Şubat 2012’de Beyoğlu Odakule Koza Çadırı’nda gerçekleştirildi. Yarışmada birinci olan Kadir Kılıç ödülünü Avusturya Kültür ve Eğitim Bakanı Dr.Claudia Schmied, ikinci Esra Kurtçu’ya Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, üçüncü Ece Gözen’e ise İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi verdi.
19 yılı geride bırakan yarışma, genç tasarımcıları kozadan çıkma, kendi kanatları ile uçma ve modanın rengarenk dünyasında tüm yaratıcılıklarıyla var olma yönünde desteklemeye devam ediyor. Törende bir konuşma yapan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türk moda sektörünün özellikle son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunu söyledi. İstanbul Fashion Week’in, İHKİB Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın, İstanbul Shopping Fest’in ve CPI’ın birbirlerini mükemmel şekilde tamamladığını ifade eden Tanrıverdi, birbirinden tamamen bağımsız yürütülen bu operasyonların aslında birbirlerini tamamlayarak Türkiye’nin önünü açtığını dile getirdi. Tanrıverdi; “İHKİB olarak Türkiye’nin moda tarlasına bugüne kadar ekilmeyen tohumları serptik. İki yıl önce ektiğimiz o tohumlar bugün filizlenip boy veriyor. Bunun en güzel örneği de siz gençlersiniz. Sizler gibi pırıl pırıl genç tasarımcıların moda ve hazır giyim sektöründe ellerini taşın altına koyduklarını görmek bizi ayrıca mutlu ediyor. Hepinizin bildiği gibi 2011 yılında markalı hazır giyim ihracatımız 1 milyar doları aştı. 2023’te bu rakam 10 milyar doları bulacak. İşte bu noktada sizin gibi genç tasarımcı arkadaşlarımızın gücüne çok ihtiyacımız var” dedi.