Türk deri sektörünün gelişimini hızlandırmak için atılan adımlardan birisi olan İstanbul Deri Fuarı (İDF) 17-19 Ocak 2013 tarihleri arasında Tüyap Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Kürk ve deri tasarımlarının öne çıktığı etkinlik, birçok ülkeden önemli satın alma gruplarını ağırladı. TÜYAP ve Artı - F Organizasyon işbirliği ile organize edilen 7. İstanbul Deri Fuarı, başta Türkiye Deri Vakfı olmak üzere, Türkiye Deri Konfeksiyoncular Derneği, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği, Ege Bölgesi Deri Sanayicileri Derneği, Bursa Deri Sanayicileri Derneği, Çorlu Deri Sanayicileri Derneği, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği, KOSGEB, ile diğer deri derneklerinin ve sektör kurumlarının aktif desteğiyle düzenleniyor.
Uluslararası deri firmaları, satın alma heyetleri ve ziyaretçilerinin de yoğun ilgi gösterdiği fuar, Japonya’dan kalabalık bir satın alım heyetine de ev sahipliği yaptı. Başarılı edisyonlar sonucunda küresel deri sektörünün de ilgisini çekmeyi başaran İstanbul Deri Fuarı, 20.000’den fazla yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Fuarda, deri konfeksiyon, üreticileri, kimyasal ve makine tedarikçilerinin yanı sıra deri mühendisliği ve moda tasarım okulları da katıldı. Yabancı firma ve ziyaretçi katılımında geçen yıllara oranla yüzde 40 artışın gözlemlendiği fuarda, firmalar 2014 yılına yönelik deri tasarımlarını sergiledi. Sektörün yenilikleri ve deri ürünleri bağlamında birçok konu burada tartışıldı. Fuar kapsamında gerçekleştirilen bir dizi etkinliğe katılan Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, deri ihracatında Avrupa ve Rusya pazarlarının yanı sıra yeni pazarlara da girileceğini belirtti.
Japonlar Fuara Yoğun İlgi Gösterdi
IDF, Türk deri firmalarının yanı sıra uluslararası firmalar ve global markaların da ziyaret ettiği bir etkinlik oldu. İtalya, Almanya, Fransa ve Hindistan’ın takip ettiği İDF, deride ağırlıklı pazarlarlar olan Rusya, Kazakistan, Türki Cumhuriyetleri, İran, Mısır ve Avrupa ülkelerinden ziyaretçilere ve firmalara ev sahipliği yaptı. Bu yıl aynı zamanda Amerika ve Kanada’dan da fuara yoğun bir ziyaretçi akışı yaşandı. Global markaların tasarımcıları ve satın alma gruplarının ziyaret ettiği fuar, ticari anlaşmalara da platform olmayı başardı. Fuar kapsamında düzenlenen panellerde ise sektör hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. IULTCS, UNIDO, COTANCE ve ICT uzmanları tarafından düzenlenen “Deride Karbon Ayak izi” konusu ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı. “Kaliteli Deri Üretiminde Sürdürülebilir Teknoloji”, “Ar-Ge’nin deri üretim zincirindeki yeri ve önemi” gibi konu başlıkları panelin tartışma konuları arasında yerini aldı.