Dünyanın en önemli ev tekstili fuarı Heimtextil 8-11 Ocak tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt şehrinde yapıldı. Türk tekstil sektörünün dünya pazarındaki etkinliğini artırması açısından büyük öneme sahip fuara ülkemizden 164 firma katıldı. Messe Frankfurt tarafından organize edilen fuar, tekstil üreticilerini, tasarımcıları, sektör profesyonellerini ve ziyaretçileri bir araya getirdi.
Yılın ilk sektör fuarı olan Heimtextil'de, 61 ülkeden 2 bin 718 firma stant açtı. Fuarda, duvar, banyo, cam, mutfak ve masa tekstili ile yatak örtüsü, dekoratif ürünler, duvar sistemleri, iplik, perde, ev tekniği, ev tekstili, ev aksesuarları, banyo ve mutfak tekstili ürünleri ile tekstil makineleri sergilendi. Uluslararası bir platform olma özelliği taşıyan Heimtextil, trend sunumları ve gelecek senelerdeki ev tekstili tasarımındaki gelişmelerin tartışıldığı seminer ve atölyeleriyle bir anlamda 2015’in de trend belirleyicisi oldu.
Mobilya kumaşlarından, perdeye; nakış tasarımlarından, termal baskılara; yastıktan, yatak takımına, duvar kağıdından, halıya; mutfaktan, banyo tekstili ürünlerine kadar ev tekstilinin her yönüyle yansıtıldığı Heimtextil fuarı, bu yıl da büyük ilgi gördü. Fuar, iç mimari için en yeni tekstil ürünlerini ve konseptleri sergilemekle kalmadı, bir sonraki sezonun trendlerini de ziyaretçilere sundu. Türk sanayicilerin Heimtextil Fuarında ilgi odağı olduğunu söyleyen Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, "Fuarcılığın devlet politikası olması gerekir, Türk Hava Yolları (THY), Lufthansa'nın rakibi olduysa bunda devletin katkısı tartışılamaz" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 2023 yılı için ev tekstili sektörüne gösterdiği hedefin on milyar dolar olduğunu hatırlatan Küçükçalık, "Bunun yapılabilmesi için biz üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmalıyız. Yöneticilerimize düşen görev ise bunun için uygun platformu sağlamalarıdır" şeklinde konuştu. TETSİAD Başkanı Küçükçalık sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu sene yirmincisini düzenlediğimiz İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı'nı (EVTEKS) çok başarılı bir fuar olarak görüyorum. Artık Çin ve Almanya gibi ev tekstiline yön veren bir ülke konumuna geldik. Yıllar önce otel odalarında başladığımızı hatırlarsak, şimdi geldiğimiz yer takdire şayandır. Devir hız, hizmet ve servis devri. Niyetimiz, meslektaşlarımızla birlikte fuar işini 'road show' haline getirmek, yola çıkınca üç-beş ülkeye, ikişer gün uğrayıp, mal satmak istiyoruz. 1950'lerde hammadde üreterek başladık, günümüzde ise bizden istenen markalaşmak. Huzurun olduğu bir ortamda hiç bir sektörde problem yaşanmayacaktır. Kültürümüz ve coğrafyamızı çok iyi değerlendirmemiz gerekir."
Etkinlikler Göz Doldurdu
Sektörde yenilere yönelik ‘New & Next’ platformu taze tasarım fikirleri için eşsiz bir kaynak oldu. Bu alanda, Crishome Tex, Sirftex (Portekiz), Colorkitchen, Lanui (Almanya) , Devine Marquise (Belçika), Orgamint (Latvia) ve Slowcolor (Amerika) gibi firmalar yer aldı.‘Avrupa Dijital Tekstil Konferansı’nda tekstil baskılarının geleceği konuşuldu. Heimtextil ziyaretçileri ilk kez düzenlenen Avrupa Dijital Tekstil Konferansı’nda en yeni teknolojiler, pazar fırsatları, kitlesel baskı ve sürdürülebilir üretim metotlarının uygulama alanları konularında bilgi edindiler. Boş duvarları ve monoton zeminleri canlı bir eve dönüştüren dijital baskılar, daha önce sadece giyim sektöründe kullanılırken, ev tekstilinde son yıllarda gittikçe daha son örnekleri ile fuarda sergilendi.
‘Webchance’ forumunda e-ticaret uzmanları, perakendecilere ve yeni e-ticaret oyuncularına yönelik “internette başarılı reklam ve satış”ı anlattı. Perakendecilerin sanal dükkanlarını nasıl kurmaları gerektiği, yeni medyayı kullanarak işlerini nasıl büyütecekleri ve satışlarını nasıl arttıracaklarına dair örnekler verildiği forumda, işin hukuksal yönüne de değinildi.Bu yıl ikinci kez öğrencilerin yaratıcı projelerinin ödüllendirildiği, ‘The Young Creations Award’ ın (Genç Yaratıcılık Ödülleri) bu seneki teması, “eskiyi daha iyiye çevirmek”, yani “daha iyiye dönüşüm” (upcycling) oldu. Günümüzde modadan iç mimariye oldukça popüler hale gelen bu kavram, giyim, ev tekstili, mobilya üretimi gibi alanlarda, daha çok kaynakları korumaya yönelik malzeme kullanımına yöneliyor. Heimtextil bu yarışmayla gençleri iç mekanlar için “daha iyiye dönüşümlü” ürünler tasarlamaya davet ediyor.