Tekstil Dünyası Yayın Grubu olarak yerinde takip ettiğimiz, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen Domotex Middle East fuarı 07-10 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul Expo Center'da gerçekleşti. Fuarın açılışına Küresel Fuarlar Deutsche Messe AG Kıdemli Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kühnel, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, İran İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortazaeifar ve çok sayıda sektör yetkilisi katıldı.
Dünya genelinde 16 ülkeden gelen katılımcıların yanı sıra Çin, Almanya, İran ve Hindistan da resmi ülke fuar pavyonları ile iştirak etti. Fuarda Lübnan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Umman, İran ve Irak gibi pek çok ülkeden gelen şirketlerin, sanayi birliklerinin ve kurumların delegeleri konuk edildi. Ziyaretçiler arasında önde gelen mimarlar ve iç tasarımcılarla birlikte üst düzey satın alma yöneticileri ve büyük inşaat projelerinden sorumlu proje yöneticileri yer aldı. İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, fuar ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye halı sektörünün 2013 yılında çok dinamik bir gelişme gösterdiğini ve Belçika'yı geride bırakarak dünya halı sektörü içinde ikinci büyük tedarikçi olduğunu ifade etti. 2013 yılının 10 ayında genel ihracatın aynı seviyede kalmasına karşın halı sektörünün ihracatının yüzde 9 artarak 1,8 milyar dolara ulaştığını aktaran Yılmaz, yılsonunda bu rakamın 2,3 milyar dolara ulaşacağını düşündüklerini kaydetti.
Zemin döşeme sektöründe çok sayıda uluslararası şirketi bir araya getiren ve ürünlerini Türkiye ve Orta Doğu'da görücüye çıkarmalarını sağlayan DOMOTEX Middle East fuarı süresince ziyaretçiler döşeme sanayinin geniş ürün yelpazesini görme şansı elde etti. Bilinen ürünlere ek olarak fuarda, günümüzün ilginç trendleri de sunuldu. İran fuar pavyonunda el yapımı patchwork halılar ve sebze tekniği ile boyanmış sumak kilimler sergilendi. Çin fuar pavyonunda ise renkli halılar sunuldu.
Eşzamanlı etkinlikler düzenlendi
Fuarın öne çıkan başka bir etkinliği olan "Halı ve Kilim Restorasyon Atölyesi" Türkiye’deki bu özel sektöre dikkatleri çekmek amacıyla, tüm fuar süresince IHIB ile işbirliği içinde gerçekleştirildi. Önceden restore edilmiş eski halı ve kilimler, ziyaretçilere, özellikle de eski halı alıcılarına sunuldu. Ayrıca fuarın ilk günü halı tasarım yarışması gerçekleştirildi. En iyi tasarımın ödüllendirildiği yarışma hakkında açıklama yapan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz; “Bu yıl 7.sini düzenlediğimiz Halı Tasarım Yarışması’nın bizim için en önemli yanı, ülkemizi dünya sahnesinde temsil edecek tasarımcıları keşfetmek. İHİB olarak üniversite ve sektörle üçlü işbirliğine girip “10 yılda 10 tasarımcı” hedefi belirledik. Dünyada bu alanda artık tasarım fark yaratıyor. Tasarımcı düşünce geleneğini gençlere yerleştirmeye çalışıyoruz. Gençlerimizi tasarıma yönlendirirken Türkiye’yi de bir kez daha halının merkezi yapmaya odaklanıyoruz” dedi.
Gelişmeler, ZGF ve YES Forumlarında tartışıldı
Zeminin Geleceği Forumu (ZGF), fuarın ikinci gününde gerçekleşti. “Parke Sektörüne Uluslararası Bakış" konusuyla ilgili olarak, Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Naci Güngör'ün moderatörlüğünde parke endüstrisi alanındaki önemli konuşmacılar, parke sektöründeki gelişmeleri ve zorlukları tartıştı. Gün geçtikçe yükselerek bir ivme kazanan inşaat sektöründe önemli rol oynayan mimarlığın tartışıldığı YES (Yapılarda Estetik) Forumu, yapı sektörüne önemli yeni bakış açıları sundu. Forum, TMMOB İçmimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Yusuf Taner Gültekin moderatörlüğünde, "İnşaat Sektöründe İçmimarların Konumu" konu başlığı ile fuarın üçüncü gününde gerçekleştirildi.