İhracatta atağa geçen ve hızlı bir büyüme ve değişim sürecine giren gelinlik sektörünün temsilcileri İzmir’de bir araya geldi. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen toplantıda İzmir'deki gelinlik ve abiye sektörünün sorunları ve bu sorunların çözümleri sektör temsilcileri tarafından değerlendirildi.
Toplantıda konuşan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, sektörün en büyük sorunlarından birinin dünya piyasalarıyla rekabet edememesi olduğunu belirtti. Kızılgüneşler, Türkiye'de "darboğaz" yaşayan sektörün bundan kurtulabilmesi için bir eylem planı hazırladıklarını dile getirerek, "İzmir'deki bin 150 firma tek tek ziyaret edilerek, sektörün sorunları belirlendi ve yurt dışı örnekleri incelendi. 7 aylık bir çalışmanın sonucunda bir strateji oluşturuldu" dedi. İzmir'deki sektörün özellikle hammadde tedariği konusunda İstanbul'a bağımlı hale geldiğini savunan Kızılgüneşler, "İstanbul ve yurt dışı piyasası ile rekabet edebilirliğimizi ve katma değerimizi arttırmak için gelinlik ve abiye sektörünü evliliğin diğer hizmetlerine entegre etmeliyiz. Toptancılıktan, perakendeciliğe yönelmeliyiz" diye konuştu. Kızılgüneşler, Türkiye'de gelinlik ve abiye sektörünün bir diğer sorunun yeni tasarım oluşturma konusunda yaşandığını belirterek, "İzmir'de bir moda akademisi kurarak, tasarımcı ve teknik personel açığını kapatmak istiyoruz. Ayrıca mağazacılık meslek yüksekokulu programı başlatarak, mağazacılığı geliştirmeyi planlıyoruz" dedi.
Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mukadder Özden de İzmir'de her yıl düzenlenen IF Wedding Fashion Gelinlik ve Abiye Giyim Fuarı'nın sektörün gelişmesine büyük katkı sağladığını kaydederek, "Sadece bu fuar, bu yıl 300 milyon dolarlık bir ekonomi oluşturdu. Önümüzdeki yıllarda katılım daha fazla olacak. Fuara, uluslararası katılım arttıkça, tasarım yelpazesi de genişliyor" dedi.
Gelinlik Deyince Akla İlk Gelen Ülkelerden Birisi Türkiye
Butik dükkanlardan, yurtdışı taleplerini karşılamak için seri üretime yönelik fabrikalar kurmaya başlayan gelinlik sektörü temsilcileri Türkiye’nin artık ‘gelinlik’ deyince ilk akla gelen ülkelerden biri olduğunu belirtiyorlar. Gelinlikte katma değerin yüksek olduğuna dikkati çeken gelinlikçiler, ‘bir gelinlik 300 tişörte bedel’ değerlendirmesini yapıyorlar. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 250 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, bu yıl yüzde 25′in üstünde büyüme öngörüyor. Türkiye’ye gelinlik turizminin başladığını, bu durumun iç piyasa satışlarını önemli oranda artırdığını söyleyen gelinlikçiler, mağazalaşma ve markalaşma konusunda da sektörün büyük ilerleme kaydettiğini anlatıyor. İhracatı artırmaya odaklanan sektör fuar organizasyonlarını çoğaltarak reklam ve tanıtıma ağırlık veriyor.