Alman tekstil makinacıları Türkiye’deki ikinci durakları olan Gaziantep’te beklentilerin üzerinde bir ilgiyle karşılandı. VDMA’nın organize ettiği ‘Alman Teknolojisi Türk Tekstili ile Buluşuyor Konferansı’ 15-16 Kasım tarihleri arasında Gaziantep Dedeman Hotel’de gerçekleşti. İstanbul’da olduğu gibi 28 Alman makine üreticisi Gaziantep’e gelerek yenilikçi teknolojilerini ve enerji verimliliğine odaklanan bluecompetence projesini anlattı. Konferansın ilk gününde konuşan Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ve VDMA Genel Direktörü Thomas Waldmann iki ülke arasındaki işbirliği ve tekstil sektörünün gidişatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Konferansın açılış konuşmasında önemli değerlendirmeler yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Alman tekstil makine üreticilerini, Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti. Gelecek olan yatırımları Gaziantep Bölgesi’ne çekmek istediklerini vurgulayan Konukoğlu; “ Kazan-Kazan yapacaksak, bizim sizden ürün aldığımız gibi sizlerin de bizim ürünlerimizi ithal etmeniz gerekiyor” dedi. Konukoğlu, Alman tekstil makine üreticilerinin bu konferansı, Türk tekstil sektöründe kapasite, üretim ve ihracat yönünden çok önemli yeri olan Gaziantep’te yapmalarından dolayı çok memnun olduğunu söyledi.
Alman makinacıların Türkiye’ye gelerek Türk üreticilerinin gücüne vurgu yaptıklarını aktaran Konukoğlu, Türkiye’nin, dünya tekstil sektöründe önde gelen ülkelerden birisi olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğunu hatırlattı. Konukoğlu, şunları dile getirdi: ‘Ülke olarak tekstil makinelerine son 20 yılda 106 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bunun içerisinde Almanya’nın payı yüzde 45’in üzerinde. Bu, 43-45 milyar dolarlık bir yatırımı Almanya’dan yaptığımız anlamına geliyor. Acaba biz tekstil olarak Almanya’ya ne kadar mal sattık, bunu da sorgulamamız gerekir. Çünkü makine alımı yaptığımızda bunu 10 yıl içinde amorti edemezsek kazanç sağlamamız mümkün olmuyor. Bu nedenle Alman tekstil alıcıları da, Türkiye’den tekstil ithalatına öncelik vermelidir. Karşılıklı çıkarlar korunacaksa en azından yaptığımız yatırımı 10 yıl içerisinde Almanya’dan bir şekilde tekstil ihracatıyla karşılamak gerektiğini düşünüyorum.”
Gaziantep Yatırım İçin Doğru Tercih
Türkiye’nin genç nüfus potansiyeli ile yatırım yapılabilecek ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Konukoğlu, Alman makinecileri yatırım için Türkiye’ye davet etti. Özellikle Gaziantep Bölgesi’nin tekstil anlamında önemli bölgelerden birisi olduğunu dile getiren Konukoğlu, Alman üreticilere hitaben; “Gaziantep’te makine sektörünün de gelişmiş olması dolayısıyla her türlü yedek parçayı ve üretimi gerçekleştirilebileceğiniz konusunda en ufak bir tereddüdünüz olmasın’’ dedi. GSO Başkanı Adil Konukoğlu ayrıca, Türkiye’nin AB ülkelerine tekstil ve hazır giyim ihracatında ikinci, pamuk üretiminde dünyada yedinci, pamuk tüketiminde dünyada dördüncü, elyaf ring iplik üretiminde dünyada beşinci, open-end iplik üretiminde dünyada dördüncü, organik pamuk üretiminde dünya lideri olduğunu anlattı.
Türkiye’nin global tekstil konfeksiyon sektöründe dünyanın en önde gelen yatırımcı ülkesi arasında yer aldığını belirten Konukoğlu, son 20 yıllık dönemde kısa elyaf iğ yatırımıyla dünyada en büyük dördüncü, uzun elyaf iğ yatırımıyla üçüncü, open-end iplik yatırımında ikinci ve dokuma tezgahı yatırımıyla beşinci ülke konumunda olduğunun altını çizdi. Alman tekstil makinecilerine “Artık gelin bu makineleri Gaziantep’te üretmenin yoluna bakalım” diye seslenen Konukoğlu, bu konuda GSO olarak her türlü göreve hazır olduklarını, Alman yatırımcıların yer ve yetişmiş eleman konusunda hiçbir sıkıntıları olmayacağını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Ciddi Bir İç Tüketim Potansiyeli Var
Konferansta katılımcılara yönelik değerlendirmelerde bulunan VDMA Genel Direktörü Thomas Waldmann ise, bluecompetence girişimi ve enerji verimliliği konusuna değindi. Waldmann konuşmasında, teknik tekstiller gibi yeni ürünler üretmenin, verimliliği artırarak rekabet gücünü yükseltmenin, üretim sırasında enerji ve kaynak tasarrufu sağlamının öneminden bahsederken, müşteri odaklı çalışarak performansı artırmanın ve sürdürülebilirlik noktasında başarılı olmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Türk tekstil sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğini hatırlatan Waldmann sözlerini şöyle tamamladı; “Türkiye çok büyük iç tüketim potansiyeline sahip bir ülke konumunda bulunuyor. Türk tekstili, Asya’daki rakiplerine karşı üst düzeyde mücadele ediyor. Sizin ortağınız olmaktan mutluyuz. Pazar payımız, Türkiye’de yüzde 40 artış gösterdi.”