Dünyanın sayılı tekstil organizasyonlarından birisi olan INDIA ITME 2-7 Aralık tarihlerinde Hindistan’da gerçekleştirildi. Textil Dünyası Dergisi olarak 2 editörümüzle nabzını tuttuğumuz fuarda, yoğun iş trafiği dikkat çekti. Fuar boyunca dağıttığımız Textil Dünyası Dergisi de ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Fuar sırasında görüş alışverişinde bulunduğumuz firmalar, etkinlik boyunca etkili iş bağlantıları gerçekleştirdiklerini vurguladı. 9. kez Bombay Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapılan fuara 10’u ilk kez olmak üzere toplam 51 ülkeden katılım sağlandı. 100,000 metrekare alanda organize edilen etkinlik, 100.000 kişi tarafından ziyaret edildi. Fuar, kar amacı gütmeyen ve ülke tekstil sektörünün gelişimine destek veren INDIA ITME Derneği (INDIA ITME Society) tarafından organize ediliyor.
Çin ile birlikte Asya bölgesinin en önemli tekstil üretim merkezi olan Hindistan, INDIA ITME fuarında 820’nin üstünde fuarın katılımıyla başarılı bir fuar edisyonu yaşadı. ITMF Zürih Genel Müdürü Dr. Christian Schindler, SWISSTEX Başkanı Andreas Weber, İngiltere (Birleşik Krallık, Britanya) Manchester Tekstil Enstitüsü Prof. Dr. Roshan Shishoo ve İsviçreli yöneticiler düzenlenen seminerlere gösterilen ilgiden memnun oldu.
Birçok tekstil merkezine sahip olan Hindistan’da, fuara özellikle yoğun katılım gösteren Gujarat’lı tekstilciler makine ve teknoloji üreticilerin yeni ürünlerine odaklandı. Hindistan tekstil ihracatının yüzde 30’luk kısmını tek başına gerçekleştiren Gujarat, sürekli gelişen yapısı ile dikkat çekiyor. Hindistan’da genel olarak tekstil imalatının yanında makine üretimi anlamında da hareketlilik yaşandığını belirten yöneticiler, bir kaç yıl önce sıfır olan makine ihracatının 50 milyon dolar seviyesine geldiğini söyledi.
Fuarda en çok öne çıkan teknolojiler arasında ise; Kirloskar Toyata firmasının RX1240e ring eğirme makinası, Lakshmi LC636 taraklama makinası ve Karl Mayer’in Hint pazarı için özel olarak tasarladığı yeni teknolojisi yer aldı. Fuarda ayrıca Oerlikon ve Çinli Jinsheng Grubu Doğal Elyaf ve Tekstil Kompenentleri İş Birimi’nin satışı hakkında da bir anlaşma imzalandığı duyuruldu. 650 milyon İsviçre Frangı seviyesinde işlem hacmi bulunan anlaşmanın, 2013 yılının 3. çeyreğinde aktif hale gelmesi bekleniyor.
Hindistan Uzun Vadede Teknik Tekstil’de Büyüyecek
Küresel etkinliklerinde katkısıyla Hindistan teknolojisi büyümede hız kazanmaya devam ediyor. Hindistan tekstil sektörüne de itici bir güç olan bu tarz fuarlar, firmaların ticari ilişkilerine olumlu yönde katkı yapıyor. Öte yandan Hindistan’ın bu büyümeye kayıtsız kalmayarak, önümüzdeki 5 yıl içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapacağı ifade ediliyor. Ülkenin özellikle geotekstiller, tarımtekstilleri, endüstriyel tekstiller, koruyucu tekstiller gibi teknik tekstil alanında büyüyeceği öngörülüyor. Fuarın 3. Gününde bu konuda sunum yapan Shishoo Consulting Müdürü Prof. Roshan Shishoo; “Hindistan orta sınıfı hızla büyüyor. 2025 yılında toplam nüfusun yüzde 41’i, yani 583 milyon insan bu kategoride yer alacak. Böylece Hindistan Dünyanın en büyük 5. Tüketici pazarı olacak” dedi.
Hindistan tekstil endüstrisi dünya üzerinde kendi ihtiyaçlarını karşılayan çok az sayıdaki sanayilerden birisi olarak öne çıkıyor. Hindistan, birçok ülkenin hammadde sıkıntısı yaşadığı küresel piyasada, yüksek nüfusa rağmen tüm gereksinimlerini karşılayacak üretimi yapabiliyor. Ülke özellikle son yıllarda artan bir satın alma gücü ve ihracat payını elinde bulunduruyor. Hindistan’ın önümüzdeki yılda tekstil ve hazırgiyim sektöründe yüzde 11, ev tekstil pazarında yüzde 9, teknik tekstillerde de yüzde 11 oranında büyümesi bekleniyor.
Dünyanın en büyük makine ithalatçılarından biri olan Hindistan’a yapılan satışlarda, Almanya yüzde 15, İsviçre ve Japonya yüzde 20, İtalya ve Kore yüzde 6, İngiltere yüzde 6 ve Amerika yüzde 3 pazar payına sahip bulunuyor. Son yıllarda özellikle Hindistan makine talebi iplik makineleri, tekstil terbiye makineleri, nakış ve konfeksiyon makineleri olarak artmaya devam ediyor. Ayrıca ülkede dünyanın önde gelen tekstil makine üreticilerinden Trützschler, Zinser, Rieter bölgede ortaklıklar kurarak iş geliştirme alanında çalışmalar yapıyor.
Hindistan Makine İhracatına Hız Verdi
Tekstil üretiminde Çin’le yarışan Hindistan makine üretiminde de ciddi gelişme gösteriyor. Ülke 2012 yılında makine ihracatını 16.67 oranında artırarak bu finansal yılı 1.400 crore (on milyon) rupi ile kapatmaya hazırlanıyor. Aralık ayı başında gerçekleştirilen Uluslararası Tekstil Makinaları Fuarı INDIA ITME’de özellikle iplik makinaları ve kompenentleri en yoğun ilgi gören segment olarak Hintli makinacıların yüzünü güldürdü. Hindistan geçen yıl 1.200 croro rupi makine ihracatı gerçekleştirmişti.
Hindistan’ın genel ekonomisinde son üç yılda görülen yavaşlamaya rağmen, yerli tekstil makinalarına olan talebin devam ettiğine dikkati çeken uzmanlar, 2010 ve 2012 finansal yılları arasında tekstil makinaları ihracatında da yüzde 166.67 oranına ulaşıldığını aktarıyor. Bu yüzdenin aynı dönemde parasal artışı ise 450 croro rupi’den 1.200 crore rupiye yükseldiği hesaplandı. Hindistan’ın en önemli tekstil etkinliği olan ITME yetkilileri, uluslararası tekstil makinaları pazarında yaşanan yavaşlamaya rağmen Hindistan tekstil makinaları ihracatı bundan etkilenmeyeceğini savunuyor.
Hint tekstil sektörünün önümüzdeki aylarda gelecek olan talepten dolayı oldukça iyimser bir durumda olduğunu kaydeden yetkililerin başında INDIA ITME başkanı Rajnikant Bachkaniwala geliyor. Tekstil firmalarının büyümenin bir parçası olarak yatırım için makine arayışını ve alımını sürdürdüğünü söyleyen Backhaniwala, gelişmekte olan ülkelerin birçoğunun Hindistan’dan önemli miktarda tekstil makinaları ithalatı gerçekleştirdiğini ifade etti. Backhaniwala; “ Hindistan aylık olarak 50 milyon Dolar değerinde makine ihracatı gerçekleştiriyor. Bu rakam, birkaç yıl önce sıfır olan noktaya göre oldukça büyük bir gelişmedir” dedi.
Konfeksiyon alanında son yıllarda hızla büyüme sergileyen Bangladeş, Hindistan’ın en önemli makine ithalat pazarı haline geldi. Bu ülkeyi sırasıyla Vietnam, İran, Pakistan, Çin ve Mısır izliyor. İplik eğirme makinalarının ve eğirme parçalarının ihracatı en önemli bölümü oluşturuyor. İplik işleme üniteleri, tekstil aksesuarları ve dokuma makinaları Hindistan’ın bu alandaki en önemli ihracat kalemlerini oluşturuyor.
Diğer yandan, önümüzdeki dönemde de ülkenin iç pazarda tekstil makinalarına olan talebinin artacağı öngörüldüğü için, uygulanmakta olan Teknoloji Geliştirme Fonu Programı’nın (Technology Upgradation Fnud Scheme-TUFS) 12. Beş Yıllık Plan çerçevesinde bir yıl daha uzatılması bekleniyor. ITME, gelecek çeyrek dönemde tekstil firmalarının yeni makine yatırımları yapacağını öngörüyor. Hindistan yerli sanayisinin yaşanan talep artışı ile birlikte yeni makine yatırımlarına yöneleceği ifade ediliyor.