Endüstri 4.0 teknolojisi, Uluslararası Tekstil Zirvesi’nde

3. Uluslararası Tekstil Zirvesi (UTZ) 26 - 28 Eylül 2018 tarihleri arasında KTM 2018 fuarıyla eş zamanlı olarak birçok katılımcının eşliğinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşti.

  22 Ekim 2018 01:02 Pazartesi
Endüstri 4.0 teknolojisi,  Uluslararası Tekstil Zirvesi’nde

Türk tekstil üretiminin önemli bir kısmını sağlayan Kahramanmaraş’ta düzenlenen zirve, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliği ile gerçekleştirildi. Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin bu yılki ana teması, sanayide yeni bir üretim devrimini temsil eden Endüstri 4.0 idi. Tekstil alanındaki gelişmiş teknolojiler ve akademik çalışmaların paylaşıldığı sempozyumda, Endüstri 4.0 ile tekstil sektörüne hız, verimlilik, kaliteli üretim ve maliyet avantajı sunan teknolojiler çeşitli bilimsel veriler eşliğinde paylaşıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar sanayi üretimi ve 2,5 milyar dolar dış ticaret hacmi ile kalkınma konusunda Anadolu’daki en iyi modeli oluşturduğunu belirtti. Bununla beraber Zabun, tekstil sektörünün en önemli buluşmalarından birisi haline gelen Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin, Kahramanmaraş’ın bu sektördeki başarısını ve uluslararası marka gücünü sergilerken, tekstil serüveni ve moda yolculuğunda yeni kapıları araladığının altını çizdi. Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş, üretim için sergilediği performansı, bu defa moda tasarımları, fuar ve sempozyum kültürüyle taçlandırmaktadır. Dünyanın 125 ülkesine ihracat yapan kent, iplikte, dokumada ve örmede artık güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Son yıllarda denim üretimindeki yatırımlarıyla da katma değerini artıran Kahramanmaraş, ihracatta da stratejik bir konum elden ederek Avrupa pazarlarında, çok önemli bir pazar payına ve itibarlı bir konuma sahip olmuştur. Türkiye’nin bu sektörde dünya moda merkezlerine gönderdiği ürünlerin çok büyük bir kısmı Kahramanmaraş’ta üretilmekte ve ihraç edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin gittikçe artan önemi

Bu yıl 3. kez düzenlenen sempozyum da UTZ hakkında çeşitli bilgiler de veren Zabun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilen zirvenin, tekstil sanayi açısından öneminin giderek arttığını belirtti. Ve Zabun sözlerine şöyle devam etti; “İnanıyorum ki, bu konudaki gelişmeleri, yenilikleri konuşacağımız bu toplantılar, tekstil sektörünün küresel başarılarının sürdürülebilir yapıya kavuşması, ülke ekonomisine, şehrimizin kalkınmasına sağladığı büyük katkıyı artırmasına vesile olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin, sektörün geleceğine yön vermesi, özellikle yenilikçilik, tasarım ve ihracat kabiliyetinin artırılması bakımından yeni bir heyecan getirmesini diliyorum” dedi. 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’nin 2. Oturumuna başkanlık yapan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği Başkanı Ahmet Öksüz yaptığı konuşmada,  Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Tekstil Zirvesi’nde olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek;   “Bugün güzel şeyler yaptık ve Endüstri 4.0 ile ilgili burada değerli konuklarımızı ve bu işin uzmanlarını ağırladık. Tabi ki bu çok güncel bir konu. Piyasaya sunulan yani iplik sanayicilerine Endüstri 4.0 adına neler sunuluyor, bunları da dinleyeceğiz. Ayrıca ne kadar gerekli, tekstili bunun neresinde görüyoruz, endüstri 4.0 tekstil sanayiine uygun mu veya ne boyutta olmalı bunları konuşacağız” şeklinde konuştu. Oturumun devamında ise Kahramanmaraş’ta tekstil sektörünün önemli çözüm ortağı olan Rieter Group CEO’su Ph.D Norbert Klapper, Dalgakıran Makine San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, Murata Machinery Avrupa Satış Müdürü Daisuke Tanii, Fanuc Robotics Technical Manager Murat Kısa sektörün Endüstri 4.0’a adaptasyonu ve şirketlerinde bu alandaki çalışmalar hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Robotların Defilesi

Ayrıca etkinlik kapsamında bir de gala programı düzenlendi. Gala Programının açılış konuşmasını yapan Serdar Zabun, sanatı ve edebiyatı ile çok yönlü kültürünü kumaşa adeta bir nakış gibi işleyen kahraman şehrin geçmişten bugüne başarı öyküsünü podyuma güzel bir şekilde yansıttıklarını belirtti. Konuşmaların ardından, sunuculuğunu Jülide Ateş'in yaptığı ‘Gelenekten Geleceğe’ temalı sim sırma defilesi birbirinden ünlü mankenlerle birlikte podyuma çıkan robotlar eşliğinde sunuldu. Tanınmış mankenlerden Özge Ulusoy'un da robotlarla podyuma çıktığı defilede mankenler, Osmanlı saraylarına Kahramanmaraş'tan gönderilen ve "Maraş işi" olarak adlandırılan geleneksel sim sırma kumaşlar ile son teknolojiyle kentte üretilen kumaşların harmanlandığı şovlar gerçekleştirdi. Etkinlikte, Mehmetçik Vakfı yararına açık artırmaya sunulan sim sırma işlemeli bir tablo, KMTSO Meclis Başkanı ve Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz tarafından 50 bin liraya satın alındı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.