Güneydoğu Asya’nın gelişen pazarlarından Endonezya, tekstil makine parçaları konusunda, Çinli makinalara güvenmediği ve bu alandaki bağımlılığı azaltmak için,Türkiye ile yakın bir işbirliğini mercek altına aldı. Yakın dönemde siyasal ilişkilerin yoğunlaştığı Türkiye ve Endonezya arasında, önümüzdeki 5 yılı kapsayan 5 milyar Dolarlık bir ticari işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
Endonezya Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) Genel Direktörü Euis Saedah, tekstil ve tekstil ürünlerinde Çin’in piyasanın hakimi olduğunu ifade etti. Bu nedenle yerel pazardaki tekstil üretimi rekabetinin önem kazandığını belirten Saedah, firmaların kalitesini arttırması gerektiğini dile getirdi. Euis Saedah’a göre, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) temel teknolojik ihtiyaçlarını yukarıya çıkarması diğer ülkeler ile rekabet edilmesini sağlıyor. KOBİ’lerde yönetim ve yenilik anlayışının hala oturmadığına vurgu yapan Saedah; “Bu endüstri kollarında geçen yılki düşük veriler hala devam ediyor” dedi.
Rekabetin düzene girmesinin ve ürünlerin kalitesinin arttırılmasının, tekstil makineleri sektörüne de yeni bir hava katacağını açıklayan Saedah şöyle konuştu; “ Bizim tekstil makinelerimiz oldukça eski ve kullanım açısından sıkıntı yaratabiliyor. Ancak bu olumsuz verilere rağmen Çin’den yapılan ithalata güven azalıyor. Hükümetin, Çin’den gelen tekstil teknolojilerine güveni oldukça aşağı seviyelere geldi.”
Daha önce, Türkiye ve Endonezya arasında, iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması, endüstriyel ve teknolojik gelişme için gelecek 5 yıl içinde 5 milyar Dolar değere ulaşacak bir işbirliğini öngören anlaşma imzalanmıştı. Endonezya Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın iki ülke arasındaki diğer çalışmalar göz önüne alındığında küçük sayılabileceği dile getirildi. İki ülke arasındaki ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında Türkiye’nin ithalat konusunda oldukça önde olduğu görülüyor. 2010 yılı verilerine göre, Türkiye’nin Endonezya’dan yaptığı ithalat yaklaşık olarak 1.48 Milyar Dolar civarında gerçekleşmiş, Türkiye’nin Endonezya’ya ihracatı ise sadece 250 milyon Dolar’da kalmıştı. 2010’da Türkiye ile ticari ilişkiler Endonezya ekonomisine yüzde 0,8 oranında katkıda bulunmuştu. Y
eni yapılan çalışma ile bu oranın arttırılmasına yönelik adımlar atılması bekleniyor. Konu ile ilgili açıklamalar yapan Endonezya Sanayi Bakanı MS Hidayat ise, üretken (creative) endüstrilerin gelirlerini her yıl yüzde 7 oranında arttırmak istediklerini ve her yıl yaklaşık olarak 13 Milyar Dolar civarında bir ihracat hacmi yakalamayı amaçladıklarını vurguladı.