Yarn Expo Spring, 29-31 Mart tarihleri arasında Pekin’de Çin Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirildi. 5.500 metrekare alanda gerçekleştirilen fuar elyaf ve iplik sektörlerinin alt başlıklarını buluşturdu. Pamuk, yün, ipek gibi doğal elyafların yanı sıra, rejenere ve sentetik yapay elyaflar, sentetik elyaflar, doğal ve karışımlı iplikler, yapay ve karışımlı yapay-sentetik elyafların üretici ve alıcılarının yanı sıra, kalite kontrol ve yazılım çözümleri üreticilerinin de yer aldığı fuar Messe Frankfurt (HK) tarafından organize edildi. Etkinliğe, Çin Tekstil Alt Konseyi (CCPIT), Çin Pamuk Tekstil Birliği, Çin Yün Tekstil Birliği, Çin Kimyasal Elyaf Birliği gibi önemli yerel dernekler de destek verdi.
\r\nEtkinliğe elyaftan ipliğe çeşitli katılan 150 üreticinin, 105’i Çin’den, 26’sı Hindistan’dan, 8’i Pakistan’dan katılırken, fuara bireysel olarak katılan ülkeler arasında, Hong Knog, Endonezya, Singapur, İsviçre, Tayland, Türkiye ve Vietnam yer aldı. Geçtiğimiz yıl yapılan fuar, 4.100’den fazla alıcı ve sektör temsilcisini çekmeyi başarmıştı.
\r\nFuar, alıcıların kaynak kullanımını en üst seviyeye çıkarmak için, tedarikçileri net bir şekilde belirli alanlara ayırdı. Bu alanlar arasında en son pamuk çeşitleriyle Hindistan pavilyonu ve rekabetçi fiyatlara sahip pamuk ipliği ile Pakistan Bölgesi öne çıktı. Ayrıca Çinli yerel katılımcılar da; pamuk ipliği bölgesi, keten/rami bölgesi, yapay elyaf ve iplik bölgesi, Naylon başlangıç bölgesi olarak sınıflandırıldı.
\r\nBu yıl fuara Türkiye’den katılan tek firma olarak Haksa İplik katılımcı listesinde yer aldı. Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde modern tesislerinde üretimini sürdüren firma, 1986 yılından bu yana sektörde yer alıyor. Firma, pamuk/polyester, pamuk/akrilik, yün/akrilik, pamuk/polyester akrilik ve yün/akrilik/polyester iplik üretimi gerçekleştiriyor. Firma tesislerinde bulunan katlama ve büküm makinaları ile 2-4 kata kadar büküm ve muline iplik üretimi yapabiliyor.
\r\nÇin Yenilikçi Ürünler Arıyor
\r\nÇin pazarında sürdürülebilirlik ve yenilikçi elyaf ve iplik ürünlerine olan talebin artmasına göre konseptini şekillendiren fuar, Çin’in 12. Beş yıllık planları ışığında bir vizyon sundu. Çin’n 2015 yılına kadar tekstil sektöründeki hedeflerini kapsayan bu plana göre Çin, kök lifleri, bitki ve hayvansal proteinlerin yanı sırı çoklu lif karışımlarından elde edilen ürünler gibi konularına odaklanıyor ve bu çerçevede bir sürdürülebilirlik stratejisi ve standardizasyon politikasını geliştiriyor. Çin’in birçok tekstil fabrikalarında ham iplik ve elyaf malzemelerine olan talebin ikiye katlanması bekleniyor. Bu bağlamda katılımcı ve ziyaretçi sayısını sürekli arttıran bu fuarda, geri dönüşümlü rejenere ve sentetik elyaf ve iplikler büyük önem kazanıyor.
\r\nÇin’deki rakamlar rejenere elyafa olan ihtiyacın arttığını gösteriyor; 55 milyar ton rejenere selüloz elyafı (bambu ve hasır), 10 milyon ton rejenere polisakkarit elyaf (kabuklu deniz hayvanları ve deniz kabukları), 13-15 milyon ton yosun elyaf kaynağı. Önümüzdeki 5 yıl içinde Çin iplik endüstrisinin daha çevre dostu ve sosyal sorumluluk eksenli bir yapıya dönüştürülmesi hedefleniyor.
\r\n