Ekonomi Bakanlığı, 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda, değişen rekabet koşullarına ve ihracatçıların ihtiyaçlarına uygun olarak katma değerli ihracatın arttırılmasına yönelik desteklerine yenisini ekledi. Bu destek ile beraber tasarımcı ve sanayiciler aynı platformda buluşacak. Tasarım Desteği paketi Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada: “ 2023 yılında 500 milyar hedefe ulaşmak için daha çok ihracatçı ve daha çeşitli pazarın yanı sıra katma değerli ihracat şarttır. Bu kapsamda turquality, Marka ve Tasarım Destek Programları yürütmektedir” dedi.
Bu destek kapsamında proje bazlı olarak destek kapsamına alınan şirketler toplam 3 yıl için şu imkanlardan yararlanacak: Şirketlerin çalıştıracağı tasarımcı ve modelistler toplam 1 milyon dolara kadar olan brüt maaşlar sağlanacak. Aynı proje kapsamında kullanılacak teçhizat ve malzemeler için maksimum 250 bin dolar destek verilecek. Seyahat ve web sayfası üyeliğine ilişkin masraflarında 150 bin doları desteklenecek. Ve böylece 3 yılda 1.4 milyon dolarlık destek sağlanacak. Bu tasarım desteğiyle ihracatçıların yüksek değerli üretim yapacağı ve büyük bir sıçrama gerçekleştirmeleri bekleniyor.
“Yüksek Katma Değerli Üretimin Kapıları Açıldı”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu: Ekonomi Bakanlığı’nın yayınladığı yeni tasarım tebliği ile yüksek katma değerli üretimin kapılarının ardına kadar açıldığını söyledi. Tanrıverdi, “60 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefini yakalamak şimdi çok daha kolay” dedi. Halen 24 dolar olan 1 kg hazır giyim ihracat tasarım tebliğinin yaratacağı sinerji ile 50 dolara çıkaracaklarını vurgulayan Tanrıverdi, uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları tasarım tebliğinin çıkmasından çok memnun olduğunu belirtti. Tanrıverdi, “Bir başka deyişle firmalar 3 yılda tasarıma ayıracakları 2.8 milyon doların 1.4 milyon dolarını geri alacaklar” dedi. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün son yıllarda tasarımda önemli gelişmeler kaydettiğini söyleyen Tanrıverdi, bu gelişmelerde İHKİB’in çalışmalarının ve çabalarının büyük rol oynadığını belirtti. Koza Genç Tasarımcılar Yarışması’nın, trend seminerlerinin ve İstanbul Moda Akademisi’nin firmaların tasarım ve moda bilincinin gelişmesine büyük katkısı olduğuna ifade eden Tanrıverdi, gelen tasarım desteği ile çıtanın çok daha yukarıya taşınacağını sözlerine ekledi.
“Tebliğ Sadece Üretimde Değil Tasarımda da Tekstil Sektörünün Önünü Açtı”
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler de konuyla ilgili olarak bugüne kadar ki reel anlamda uygulanabilir ve sektörün tasarım ihtiyacını ivmelendirecek çok önemli bir destek düzenlemesinin çıktığını söyledi. Söz konusu tebliğin Türkiye’de tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlendiğini belirten Kızılgüneşler, “Şirketler belirli şartları yerine getirdiği takdirde, yurtdışı pazarlarına yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek için yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderleri için yüzde 50 oranında destek alabilecek” dedi. Hazır giyim sektörünün yıllık 10 milyar dolar üzerinde dış ticaret fazlası olduğunu, en fazla katma değer sağlayan sektörlerin başında geldiğini belirten Kızılgüneşler, tebliğ sayesinde sadece üretimde değil tasarım ve koleksiyon hazırlama alanında da sektörün dünyada söz sahibi olmasının sağlanacağını ifade etti.