Nonwoven üretimi konusunda kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunan Avrupalı üreticilerin üst kuruluşu kabul edilen Edana, Asya Bölgesi’ndeki ilk etkinliğini Avrasya Sempozyumu ile İstanbul'da gerçekleştirdi. 10- 11 Mayıs 2012 tarihinde Ataköy Sheraton Otel’de yapılan organizasyon küresel piyasanın öne çıkan nonwoven üreticilerini bir araya getirdi. Avrupalı firmaların yoğunlukta olduğu organizasyona Türkler’den beklenen katılım ise gerçekleşmedi.
Mogul ve Hassan Grup gibi Türkiye’nin büyük nonwoven üreticilerinin dışında beklenen Türk katılımı sağlanamazken, üreticiler bu türden organizasyonların sürmesi ile ilgili şüphe duyduklarını belirtti. Sempozyuma katılan editörlerimiz, üreticiler ile yaptığı görüşmede katılım ücreti ve tanıtım sıkıntısı nedeniyle Türk firmalarının ilgi göstermediği iddia edildi.
Avrupalı nonwoven üreticilerinin çatı örgütü konumunda bulunan EDANA, gerçekleştirdiği etkinliklerle öne çıkıyor. EDANA, geçen yıl Milan Baveno’da düzenlediği Avrasya Sempozyumu’nu, bu sene İstanbul’da organize etti. 1971 yılında kurulduktan sonra, Avrupa bölgesi ve küresel anlamda nonwoven gelişmelerini takip eden bir endüstri derneğine dönüşen EDANA, 220 üyesi ile etkinlik alanını genişletmek üzere gelişmekte olan ülkelere ve Orta Doğu’ya ayrı bir önem veriyor. Etkinliklerini de bu bölgeye kaydırarak farkındalık oluşturmaya çalışan EDANA, organize ettiği Avrasya Sempozyumu kapsamında kaliteli eğitim, iş ilişkileri, konularını ele alarak tartıştı.
Sempozyumda İTKİB adına konuşma yapan Ahmet Şişman, Türk tekstil sektörünün önemine dikkati çekti. İTKİB’in sürekli tekstil firmalarına destek olduğunu vurgulayan Şişman, sözlerine şöyle devam etti; “Tekstil konfeksiyon sanayii birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de sanayileşme yolunda tercih edilen en önemli sektörlerin başında geliyor. Tekstil sanayisi geleneksel olarak Türkiye’nin gelişmesinde çok önemli bir yere sahip. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri diğer sanayi kuruluşlarına ön ayak olmuştur. Türkiye’nin dünya ile entegrasyonuna katkıda bulunmuştur. Tüm bunların yanında her kesimden yurttaşa istihdam sağlamak gibi bir özelliği var.”
Türkiye’de Teknik Tekstillerin Satışı Artış Eğiliminde
Tekstil üretiminin Türkiye açısından çok önemli bir alan olduğunu dile getiren Şişman; “Türkiye’nin GSMH’nın yüzde 6.3’ü, sanayi üretiminin yüzde 14.3’ü, imalat işgücünün yüzde 25.5’i ve Türkiye toplam ihracat gelirinin yüzde 17.3’ü tekstil ve konfeksiyon sektörleri tarafından karşılanıyor. İmalat sektöründeki önemli payı ile gıda sektöründen sonra ikinci büyük sektördür. 80’li yılların başında 800 milyon dolar olan Türk tekstil ve konfeksiyon sanayisinin ihracatı 2011 yılına gelindiğinde yaklaşık 24 milyar Dolara ulaşmıştır. Sektör 30 yılda moda üreten bir sektör haline geldi. Türk tekstil ve hazır giyim sektörleri yatay entegrasyon ve rekabetçi yapısı sayesinde hem ulusal hem de uluslararası alıcıların her tülü taleplerini karşılayabilecek güce sahip bulunuyor. Tekstil ürünlerinde en fazla ihracatı yapılan ürün grubu yüzde 33 ile dokuma kumaşlar olarak tanımlanıyor. Konfeksiyonda ise en büyük payı yüzde 53 ile örme hazır giyim ürünleri alıyor. En önemli teknik tekstil ürün gruplarından olan dokunmamış yüzeyden kumaş ihracatı ise 2011 yılında 227 milyon Dolar olarak gerçekleşti.”
Türk Pazarına Olan İlgi Artıyor
Sempozyum da Edana yöneticilerinin yanı sıra, birçok firmanın önde gelen isimleri konuşma gerçekleştirdi. Panele katılan konuşmacılar, Türkiye’nin ekonomik, demografik, politik ve sosyal dinamiklerini değerlendirmesinin yanı sıra; Türkiye’de nonwoven üretiminin durumu, Türkiye’deki yatırım şartları, Türkiye ekonomisi ve uzun vadeli perspektifleri, modern ıslak mendil üretim hatları ve ıslak mendil üretimindeki yeni makine trendleri, ıslak temizleme mendili üretiminde kullanılan koruyucu maddenin sürdürülebilirliği, Nonwoven uygulamaları için Formaldehit içermeyen bağlayıcıları, drylaid nonwoven alanındaki son ilerlemeler, spunbond polypropylene de kalsiyum karbonatın performansı, Türk pazarı: Tek kullanımlık hijyen ürünleri, Türk iş dünyasında kadınların rolü ve hijyen sektöründeki önemi, tek kullanımlık ameliyat önlüğü ve ameliyathane perde pazarındaki etkenler, Avrupa Birliği ve diğer bölgelerde düzenleyici uyum ilk günün konularını oluştururken, ikinci günde; petrol atıklarının çevreden kaldırılmasına yönelik nonwoven sorbentleri, cross-laminated odaklı nonwovenlar, otomotiv uygulamalarında nonwoven, temizlik bezleri, paketleme ürünlerinde nonvoven kullanımı ve uygulamaları, üç boyutlu dizaynda yeni dönem, yenilik yönetimi, gibi konular konuşuldu.
Akademi 2012’de Sürdürülebilirliğe Odaklanıyor
Nonwoven kumaş bilim ve teknolojileri ile üretim süreçleri ile ilgili temel anlayış ve bilgiyi geliştirmeyi amaçlayan Nonwoven Araştırma Akademisi’nin 2012 yılı temaları şöyle sıralanıyor; Sürdürülebilirlik (kavramlar, ölçümler, çevresel değerlendirmeler), Biyomalzemeler, Nonwoven ve polimer fiber teknolojik gelişmeleri, Modelleme ve test, Nanoteknoloji, emme (absorption) teknolojilerinde gelişmeler. Akademinin genel panoramasında yüzde 46 ile sektör temsilcileri, yüzde 25 araştırma merkezi temsilcileri, yüzde 25 öğrenciler ve yüzde 5 ile de çalışanlar bulunuyor.
2012 yılı içinde Organizasyonlar Devam Edecek
2012 yılında Avrupa genelinde iki organizasyon daha gerçekleştirecek olan EDANA’nın İstanbul’dan sonraki ilk durağı Barselona olacak. İspanya’da gerçekleştirilecek olan etkinlikte, Kişisel Bakım Ürünleri Konferansı ile Emici Hijyen Ürünleri tedarik zincirindeki tüm oyuncular çeşitli eğitimler alma ve iş bağlantıları gerçekleştirme şansı yakalayacaklar. Barselona’dan sonra ise Almanya’da, filtrasyon alanındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir organizasyon düzenlenecek. 17-18 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek bu organizasyon filtrasyon için beklenen pazar büyümesini hakkında paneller düzenlenecek. Etkinliğin temaları ise, Yeni filtre teknolojileri, pazar eğilimleri, otomotiv, hava, sıvı ve gaz filtrasyon, su arıtma ve emisyon kontrolleri olarak ifade ediliyor.