Yapay elyaflar alanında her yıl büyük bir ilgiyle takip edilen Dornbirn Yapay Elyaf Kongresi‘nin (Dornbirn-MFC) 51. edisyonu 19-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Geleceğin yapay elyaflarına odaklanan etkinlikte Textil Dünyası medya partneri olarak yer aldı. 30 ülkeden 700 katılımcı ile 3 gün boyunca yapay elyaf dünyasındaki gelişmelere hem akademik hem de sektörel bakış açılarıyla yaklaşıldı. Avusturya’nın Dornbirn kentinde gerçekleştirilen kongrenin ana konu başlıkları şöyle sıralandı; Elyaf sektöründeki yeni gelişmeler (sürdürülebilirlik), Otomobil sektörü için elyaf ve tekstil (hareketlilik), Çevreye korumaya yönelik kimyasal elyaflar, Gelenekten farklı elyaf uygulamaları, Sağlık sektörü için elyaf uygulamaları, Nonwoven ürünleri (filtre, membran), AB Araştırma projeleri.
Dornbirn Yapay Elyaf Kongresi 51. Edisyonunda da pozitif geri dönüşler almayı başardı. Bu olumlu tepkilerin toplanmasında en büyük pay sahibi ise sektörün ve gençlerin bilgilendirilmesi adına yapılan özel sunumlar oldu. Sunumlar ve akademik çalışmalar gelecek nesiller ile iletişim, teknik bilgi ve kurumun önündeki 50 yıla yönelik yapılıyor. Tüm bu çalışmalarla birlikte kongrede yer alan ziyaretçi sayısı ve katılımcı ülke sayısı giderek artıyor. Bu dönemde yapılan etkinliklerde odaklanılan ülkeler arasında ise ülke bazında Japonya, İspanya ve Portekiz yer aldı. Medya sponsoru olduğumuz kongrede Textil Dünyası Dergisi olarak yerimizi aldık.
Sunumlar Katılımcılara Yol Gösterdi
Brüksel’deki açılış oturumunda CIRFS Genel Direktörü F. Van Houte, görsel öğeleri de kullanarak Avrupa’daki yapay elyaf sanayisi ve uluslararası üreticilerle rekabet şans ve fırsatlarını anlattı. Yapay elyaf kapasite fazlalıklarının, doğal elyaf fiyatlarını aşağı çektiğini, yasal yükler kadar enerji ve işçilik maliyetlerinin de üreticileri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kongrede en önemli sunumlardan birisini de Zukunftsinstitut GmbH’dan Sarah Volk yaptı. 2050 Mobilite konu başlığı ile trendler ve senaryolar hakkında konuşan Volk, büyüyen şehirlerin arka planına karşın artan trafik ve çevreye verdiği hasarın, geleceğin mobilizasyonunu nasıl etkilediği gibi sorulara yanıt bulmaya çalıştı. Prof. Müller (Hochschule Niederrhein/Mönchengladbach) ise pazarlama açısından giyim ve tekstilin sürdürülebilir tedariği konusunda konuştu. Sürdürülebilirlik hareketinin devamı, dizayn, mimari, medya, yaşam biçimi, internet, adil ticaret, küreselleşme gibi önemli faktörlerin modanın belirleyici unsurları olmaya başladığı anlatan Müller, tekstil ve giyim üretim sanayi hakkındaki muhtemel yaklaşımlar hakkında bilgi verdi.
100’den fazla sunumun gerçekleştirildiği kongrede İstanbul Teknik Üniversitesi de bir çalışmasını sundu. Sunumun konusunu power generating tekstiller için serbest vakum tekniği olan fotovoltaik elyafların dizaynı oluşturdu. Bunun yanında birçok üniversite ve sektör temsilcisi tarafından, polyester nanofiberler, akıllı ve yenilikçi tekstiller, viskon elyaf, karbon elyaftaki aktüel pazar ve gelişim trendleri hakkında sunumlar yapıldı.
Otomotiv sektöründe elyaf ve tekstil alanında Johann Borgers firması tarafından fonksiyonellik ve otomotiv sektöründeki kompozitlerin geri dönüşüm olasılığı hakkında rapor yazıldı. Bunun dışında bu konu ile ilgili 18 sunumla sektörde yer alan oyuncular bilgilendirildi. Kongrede yer alan bir diğer başlık ise, ekstra elyaf uygulamaları başlığı oldu. Ulusal Nanoteknoloji Merkezi (CeNTI), bu konuda başarılı bir sunum gerçekleştirdi. Nanosilver ve antimikrobiyal TiO2 nano elyafın potansiyel kullanımı ve toksik maddelerden kendi kendini temizleyebilme özelliği hakkında konuşuldu. Lenzing AG yeni teknolojisi TENCEL®FCP’in beton ve alçı için yüksek performanslı elyafı hakkında raporunu sundu. Bunun dışındaki 14 sunumda yenilikçi buluşlar ve yeni uygulama alanları anlatıldı. Medikal Uygulamalar başlığıyla birlikte, Dresden Teknik Üniversitesi, özelleştirilmiş enstitüler ve hastanelerdeki biyomedikal gelişimi için kitosan-elyaf ve teknik uygulamaları hakkında bir rapor sundu. Teknik Nonwovenler hakkında ise, firmalar yenilikçi elyaf gelişimlerini anlatan sunumlar yaptı. AB Araştırma Projeleri de 4 sunumla tanıtıldı. Isı düzenleyici elyaflar, tekstilde polysakkarid uygulamalar, böcek kovucu biyotabanlı elyaflar- polimer ile güçlendirilmiş teknik uygulamalar bu başlığını ana konularını oluşturdu.
Başarılı sunumlar ve sektör bilgilendirmeleri ile adından söz ettiren kongrenin bir sonraki edisyonu ise 11-13 Eylül 2013 tarihinde yapılacak. Gelecek kongrenin konularını da, Bio-polymerler ve Bio-teknoloji, Fiber Yenilikler, Çevre Korunması Açısından Yapay Elyaflar, Ekstra Elyaf Uygulamaları (Kompozitler), Terbiye İşlemi, Spor ve Fonksiyonel Giyim oluşturuyor. 2012 yılında Japonya, İspanya ve Portekiz’in etkinlik konusu olmasının ardından 2013 yılında Hindistan / Endonezya/ Kore üzerine özel sunumlar yapılacak.