Dijitalleşme yenilikçilik açısından tekstil sektörünü nasıl etkiliyor? Sektörün şu anda karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek için dijitalleşme nasıl kullanılabilir? Son gelişmeler nelerdir? Tekstil sektörünün dijital geleceği nasıl görünüyor? Techtextil ve Texprocess'in bu yılki edisyonları öncesinde bir panel oturumunda uzmanlar bu soruları ve diğer içerikleri değerlendirdi ve 23-26 Nisan 2024 tarihleri arasındaki ticaret fuarlarının ön analizini yaptı.
Dijitalleşme pek çok şirketin iş süreçlerinde kendisine henüz yer açamadı. Alman Ekonomi Enstitüsü'nün 2022'de yaptığı bir araştırma, örneğin Almanya'daki şirketlerin yalnızca yüzde 31'inin verileri verimli bir şekilde kullanabildiğini ortaya koydu. Ancak şirketlerin dijital altyapılarını geliştirmeleri hayati önem taşıyor çünkü AB'nin sürdürülebilir ve döngüsel tekstil stratejisi ve ilgili dijital ürün pasaportu gibi yasal düzenlemeler, karşılık gelen düzeyde bir dijitalleşme gerektiriyor. Aynı zamanda dijitalleşme, örneğin tedarik zinciri şeffaflığını veya kaynak hesaplamasını iyileştirerek müşterilerin ve ortakların sürdürülebilirlik gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olur. Bu nedenle rekabetçi kalabilmek, verimli ve esnek üretim yapmak isteyen şirketlerin artık dijital teknolojileri göz ardı etmesi mümkün değil. Dijitalleşme, sektörün şu anda karşı karşıya olduğu birçok zorluğa çözüm sunuyor.
Techtextil ve Texprocess, şirketleri dijital geleceğe yolculuklarında destekliyor. Bu önde gelen uluslararası ticaret fuarlarında, yaklaşık 50 ülkeden 1.600'ün üzerinde katılımcı, en son gelişmelerini ve yeniliklerini sergiliyor. Burada katılımcılar bireysel ihtiyaçlarına uygun doğru iş ortaklarını ve dijital çözümleri bulabilirler. Kapsamlı program, sektör ve uzmanlarla oturumlar için ideal ortamı yaratıyor.
"Sektörlerin, özellikle dijitalleşme alanında muazzam bir inovasyon potansiyeli var. Bunu ancak ortak uluslararası bilgi alışverişi yoluyla gerçekleştirebiliriz. Küresel endüstri Techtextil ve Texprocess'te buluşuyor. Diyalog, bilgi birikimi aktarımı, benzersiz yenilikler ve çok yönlü çözümler şirketlerimizi geleceğe yolculuklarında destekliyor’’ dedi, Messe Frankfurt Tekstil & Tekstil Teknolojileri Başkan Yardımcısı Olaf Schmidt.
Panel Konuşmaları: İplikten Akıllı Tekstillere- Dijitalleşme Büyümeyi Nasıl Destekliyor?
Panel oturumunda, RWTH Aachen Üniversitesi Tekstil Teknolojisi Enstitüsü (ITA) Direktörü Prof. Thomas Gries, VDMA Tekstil Bakımı, Kumaş & Deri Teknolojileri Genel Müdürü Elgar Straub ve Messe Frankfurt Tekstil & Tekstil Teknolojileri Başkan Yardımcısı Olaf Schmidt, tekstil endüstrisindeki dijitalleşmeye yönelik çeşitli bakış açılarına yer vererek farkındalık yarattı. Oturuma Zackes Brustik başkanlık etti.
Dijitalleşmeyle Zorluklara Çözüm Sağlamak
Dijitalleşme, şirketlerin şu anda sektörlerinin karşı karşıya olduğu zorluklara çözüm sağlamalarına ve rekabetçi kalmalarına yardımcı oluyor. Şirketler, ham madde ve işgücü kıtlığı, enerji maliyetleri veya artan sürdürülebilirlik gereksinimlerini karşılamak ve daha verimli, daha hızlı, daha esnek, daha şeffaf ve daha uygun maliyetli üretim yapmak için dijital gelişmelerden yararlanabilir.
"Sürekli değişen tüketici ve yasal gerekliliklerin yanı sıra iş gücü sıkıntısı ve jeopolitik değişiklikler nedeniyle daha zorlu ticaret koşulları, hazır giyim üreticileri ve teknik tekstil sağlayıcıları için sürekli olarak yeni zorluklar ortaya çıkarıyor. Tekstil malzemelerinin işlenmesine yönelik makine, sistem ve işlem ve süreçleri üreticileri gerekli çözümleri sunmaktadır. Daha fazla esneklik, sürdürülebilirlik, kalite ve artan ürün potansiyeli için dijitalleşme ve otomasyon yoluyla müşterilerimize üretimlerinde yardımcı oluyoruz ve aynı zamanda inovasyona yönelik artışı destekliyoruz" diye açıkladı, Elgar Straub.
Araştırma ve Endüstri Yenilikçiliği Teşvik Ediyor
Pek çok şirket, süreç zincirlerindeki bireysel adımları zaten dijitalleştirmiş olmasına rağmen, endüstrinin potansiyelini tam kapasite hayata geçirmesi için tüm tekstil değer zincirinin dijitalleştirilmesi ve tüm boşlukların kapatılması büyük önem taşıyor.
“Dayanıklı ve sürdürülebilir değer zincirleri, tekstil endüstrisinin gelecekteki varlığı için hayati önem taşıyor. Bunun temeli de tüm süreç adımlarının dijitalleştirilmesidir. Bu amaçla araştırmacıların ve endüstrinin yakın iş birliği içerisinde çalışması gerekmektedir. Açık İnovasyon gibi yeni iş birliği biçimleri hız ve verimliliği garanti ediyor” dedi, Prof. Thomas Gries.
Dijitalleşme Yeni Potansiyelin Önünü Açıyor
Dijitalleşme, teknolojiler ve tekstil ürünleri için sayısız yeni fırsat sunuyor. En son gelişmeler Techtextil ve Texprocess fuarlarında sergilenecek. Burada uluslararası katılımcılar en yeni ürünlerini sunuyor. Spektrum, tekstil işleme makineleri, elyaflar, iplikler ve nonwoven kumaşları da içeren üretim teknolojilerinden fonksiyonel ve akıllı tekstillere kadar uzanmaktadır. Ürünlerin kullanıldığı endüstrilerin çeşitliliği benzersizdir. Medikal ve mobilite sektörlerinden inşaat endüstrisine kadar tüm uygulama alanlarında kullanılmaktadırlar. Ayrıca dijitalleşme tekstil endüstrisine belirgin bir biçimde çağ atlatıyor: yalnızca üretim ve işleme prosedürleri daha verimli hale getirilmekle kalmıyor, aynı zamanda akıllı ürünler de yeni katma değer yaratabiliyor.
Techtextil ve Texprocess 2024: Dijitalleşme Konusunda Güncellemeler
Kapsamlı program ziyaretçilere bilgi birikimlerini güncelleme şansı veriyor. Örneğin, Techtextil ve Texprocess Forum'un derslikleri dijitalleşme ve üretim teknolojisinin yanı sıra uzman tekstiller, dijital tekstil baskı ve tedarik zincirlerine ait özelliklere de ışık tutuyor.
Limitleri aşan inovasyon kapasitesi Techtextil ve Texprocess İnovasyon Ödülleri tarafından da yansıtılıyor. Yeni Teknolojiler ve Dijitalleşme ile Dijitalleşme ve Yapay Zekâ kategorileri özellikle dijitalleşme alanındaki en son gelişmelere odaklanmaktadır.
Techtextil ve Texprocess etkinlikleri 23-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.