“Tasarım Ekosistemi” ana temasıyla düzenlenen Design Week Turkey programının ve detaylarının açıklandığı basın toplantısında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle; “Tasarımın ülkemizdeki konumunu güçlendirmek, tasarım ve endüstri entegrasyonunu sağlamak amacıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Design Week Turkey ile tüm tasarım ekosistemini bir araya getiriyoruz. Bu kapsamda, tasarımla ilgilenen herkesi sisteme daha fazla dâhil olmaya ve tasarımla tanışmamışları da yenidünyanın en önemli unsurlarından olan tasarımı yakından tanımaya davet ediyoruz.” dedi.
16 – 18 Kasım tarihlerinde, 22 panel ve konferans, 50’den fazla konuşmacı, 19 sergi ve enstalasyon, 16 atölye çalışması, 100’ün üzerinde tasarımcının yer aldığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin ev sahipliğinde düzenlenen Design Week Turkey 2018 binlerce izleyiciyi bir araya getirdi. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlikte, endüstriyel tasarımdan modaya, mimariden görsel iletişim tasarımına kadar birçok tasarım disiplini, geniş bir yelpazede ele alınacak
Oliviero Toscani; “Türkiye’nin tarihsel estetiği çok önemli”
Design Week Turkey, dünyaca ünlü iletişimci ve reklam fotoğrafçısı, United Colors of Benetton’un da Sanat Yönetmeni olan Oliviero Toscani’yi de ağırladı. Birçok dev markanın yaratılmasında önemli katkıları olan Oliviero Toscani, Design Week Turkey açılış konuşmasında kendine özgü olan, olağan dışı bir nitelik taşıyan reklam anlayışını katılımcılarla paylaştı. Basın toplantısında konuşan Toscani; “Design Week Turkey’e davet edilmek benim için çok güzel bir sürpriz oldu. Tasarımın her yerde olduğunu tekrar anladım. Türkiye’nin tarihsel estetiği çok önemli. Tasarım her yerde! Tasarımı yaşıyoruz, yaratıyoruz, tüketiyoruz. Tasarım hakkında somut konuşmak mümkün değil. Tasarım pazarlama için üretilirse insanlığa yarar sağlamaz” dedi.
Tasarımın Değeri Marka Değerini Arttırır
Design Week Turkey sırasında gerçekleşen basın toplantısında Tasarım Vakfı Kurucusu Faruk Malhan ve Moda Tasarımcısı Hakan Akkaya, tasarımın değerinin, ürünün marka değerini arttırdığından bahsederek, tasarımın öneminden bahsetti.
Tasarım Vakfı Kurucusu Faruk Malhan, tasarımın disiplinler arası olmaktan çıkıp disiplinler üstü olmaya başladığını ifade ederek şöyle konuştu: “Tasarımın değeri, ürünün ederinden fazla olmalı. Bu şunu getiriyor ki; tasarım maddesinden arınmalı, manası geriye kalmalı. Yapılan işin manası maddesinden öte olabildiği sürece daha etkili olacaktır ve katma değer o zaman oluşacaktır” dedi.
Türkiye’de tasarımın artık çok önemli bir noktada olduğunu belirten Moda Tasarımcısı Hakan Akkaya; “Biz sadece tasarımın popüler kısmını gündemde tutabiliyoruz. Tasarım sadece ünlüleri giydirmek değil Markanın özgün tasarımlardan oluşması çok önemli. Bu olayı derinlemesine kavradığımızda çok daha iyi bir yerde olacaktır. Biz Türklerin bu yolda çok hızlı ilerlediğine inanıyorum” diyerek tasarımın önemine dikkat çekti.