Pamuk ipliği, dokuma, örme, kumaş boyama, baskı çeşitleri, kumaş terbiyesi, konfeksiyon, makine seçimi, enerji tasarrufu ve yönetimi, kimyasal üretimi, işletme programları ve yazılımları konularında eğitimler vermek için kurulan Tekstil Araştırmacıları Derneği tekstil sektörüne dair etkinliklerine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan etkinlikte, tekstilciler dijital baskı çeşitlerinden süblime baskı uygulamaları, susuz boyama konularında son gelişmeler ve bilişim sistemlerinin tekstil sektöründe etkin kullanımı konusunda bilgi verildi.
Etkinlikte konuşma yapan dernek başkanı Ekrem Hayri Peker; bilginin her geçen gün değersizleştiği bir ortamda, bilgiyle para kazanılan bir platform olması için derneği kurduklarını belirtirken, tekstilde en büyük problemin işletmecilerin ürettikleri yeni ürünleri pazarlayacak, farklı bakabilen pazarlama klasik ekiplerin olmaması olduğunu söyledi. Peker, firmalar yeni ürünler üretmesi gerektiğini ve bu ürünleri pazarlayacak yeni organizasyonların kurulması gerektiğini ifade etti.
Susuz Boyamaya Geçmeliyiz
Dernek ikinci başkanlığı görevini yürüten Mehmet Akgün, etkinliğe katılanları susuz boyama teknolojilerindeki gelişmeler konusunda bilgilendirdi. Tekstil, suyun ve kimyasalların oldukça yoğun kullanıldığı sektörlerin başında geldiğini belirten Akgün, küresel ısınmanın çok uzak görülmediği dünyamızda suyun önemini gün geçtikçe arttığını ifade etti. Bu durum boyamaların susuz ortamda yapılmasını veya suyun az kullanıldığı yöntemlerin araştırılmasını gerekli olduğunu belirten Akgün, “Boyama makinesinde su ve yardımcı kimyasallar kullanmadan boyama yapılması ve CO2’yi tekrar kazanıp kullanma imkanı vermesi nedeniyle suyun bulunmadığı yerlerde de polyester boyamaya imkan vereceği hayal olarak gözükmüyor. Bu durum öncelikle dispers boyamaların bu makinelerde yapılması nedeniyle eski yöntemlerle boyama yapan makinelerin tedavülden kalkacak. Eğer pamukluları boyamada kullanılan reaktif boyama yönteminin bu makinelere uyarlanması mümkün olursa tekstilin geleceğine tamamen bu makineler yön verecek. Eğer pamukluları boyamada kullanılan reaktif boyama yönteminin bu makinelere uyarlanması mümkün olursa tekstilin geleceğine tamamen bu makineler yön verecek” dedi.
Geleceğimizi Düşünmeliyiz
Akgün, “Tekstilcilerin yatırımlarını yaparken bu öngörüye göre hareket etmeleri çok önemli. Çünkü bu boyama metodu gelecekte çok tercih edilen boyama metodu olma yolunda hızla yol alıyor. Eğer susuz boyamaya başlamazsak, gelecekte bu teknolojiyi elinde tutan ülkelerin izleyeceği politikalarla ülkemizdeki boya parkurunun işlevsiz kalacak. Bu konuda çalışmalara hızla başlamalıyız” diyerek sözlerine son verdi.
Dernek Yönetim Kurulu üyesi M. Ethem Atak; Tekstil Sektöründe bilgi-işlemci, bilgisayarcı kavramlarının farkını ve Bilgi Sistemlerini etkin kullanarak, stok maliyetlerinin ve diğer maliyetlerin nasıl azaltılacağını örnekleriyle anlatırken, dijital baskı çeşitlerinden süblime baskı uygulamaları konusunda konuşan Mehmet Bilgiç, siparişin gelmesi, desenin çizilmesinden başlayarak kumaşın basılıp, müşteriye teslimine kadar olan proses süreçleri hakkında bilgi verdi.