Alman Kalitesine ‘TeXellence’ Mührü

Mönchengladbach ve Krefeld bölgesindeki üreticilerle birlikte üniversite ve bölge yöneticilerin dahil olduğu inovasyon ağı.

  17 Mart 2012 07:05 Cumartesi
Alman Kalitesine ‘TeXellence’ Mührü

Almanya’nın güçlü makine üreticilerinin bulunduğun North-Rhine-Westphalia (NRW), tekstil ve giyim sanayinde yaklaşık 260 şirkete evsahipliği yapıyor. 24 bin kişiyi bu sektörde istihdam eden NRW, her yıl yaklaşık 5 milyar Euro ciroya ulaşıyor. Coğrafi konumu ve güçlü altyapısı ile bölge Alman tekstil sektörünün cirosunun yüzde 30’unu, ihracatının ise yüzde 40’ını karşılıyor. NRW’nin önemli tekstil endüstri kentleri arasında ise, Mönchengladbach, Krefeld, Neuss, Niederrhein (Lower-Rhine) ve Dusseldorf görülüyor.

1700 iş alanından 200 binden fazla çalışan ile mekanik mühendislik NRW’nin en çok istihdam sağlayan endüstri konumunda bulunuyor.  2010 yılında 37 milyar Euro ciro elde eden NRW’deki işletmeleri istihdam açısından da önemli bir güce sahip. NRW, mekanik mühendislik alanında en çok ihracat yapan bölgelerin başında geliyor. Burada üretilen makinaların ve tesislerin yüzde 75’i ihraç ediliyor. İhraç pazarları arasında ise Avrupa ilk sırada yer alıyor. Bunu, yüzde 29 ile Asya, yüzde 13 ile Amerika izliyor. En güçlü pazar konumundaki ülkeler sıralamasında ise Çin, Amerika, Fransa ve Rusya öne çıkıyor.

Üretim, satış ve pazarlama ağlarını bu noktalarda gerçekleştiren firmalar özellikle Eylül 2011’de İspanya’da gerçekleştirilen ITMA Barselona’da yenilikçi ürünlerini sergiledi. NRW’deki güçlü makine ve teknoloji üretici firmaları ile birlikte üniversitelerin işbirliği ile oluşturulan teXellence bir çatı kurumu olarak dikkat çekiyor. ‘Tekstil İnnovasyon Ağı’ olarak tanımlanabilecek olan teXellence, Niederrhein bölgesinde bulunan tekstil sanayi için araştırma projeleri geliştiriyor.

Sektör, Üniversite ve Yerel Yönetim teXcellence için Birleşti

‘Tekstilde İnovasyon Ağları ve Giyim Sanayileri’ projesi ilk kez 2007 yılın Objective 2’de duyuruldu. NRW Tekstil Geleceği Girişimi (ZİTEX- Zukunftsinitiative Textil NRW – Future Initiative Textile NRW) himayesinde şekillenen teXellence, resmi olarak ITMA 2007 Münih’de kuruldu. Ağ, Mönchengladbach Belediyesi İş Geliştirme Departmanı tarafından koordine edildi. Niederrhein (Lower-Rhine) bölgesinde Mönchengladbach ve Krefeld de bulunan şirketler Niederrhein Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Araştırma Enstitüsü Tekstil ve Giim Araştırmaları Enstitüsü ve Mönchengladbach İş Geliştirme Birliği’nin ortak çalışması ile; “teXelllence – Tekstil İnnovasyon Ağı” sloganıyla duyurulan yapılanma, yeni tekstil gelişimleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Sektör ve akademi çevresinde ‘think thank’kuruluşu olarak kendine yön çizen teXellence, geleceğe dönük tekstil çözümlerini üretmek ve bununla bağlantılı ekonomik ve bilimsel süreçlerin işbirliğini sağlamayı öngörüyor. Endüstriyel uygulamaların direkt ele alındığı bu yapı için Niederrhein Üniversitesi Uygulamalı Bilimler’den yatırım temsilcileri, araştırmacılar ve uzmanlar bir araya geldi.

teXellence’nin saptanan 5 inovatif araştırma alanı ise şöyle belirtiliyor; tekstil yüzeyleri, RFID ( Radyo Frekans Tanımlaması), Enerji, Renk ve Küreselleşme. İnnovasyon Ağı içerisinde yer alan sektörün önemli firmaları şöyle sıralanıyor; Alberto, AUNDE Group, Dahmen, Gardeur, imat-uve, ITRS, Junkers&Müllers, Monforts Textilmaschinen, Oerlikon, Peter Hintzen, Stöhr, TAG Composites & Carpets, Tuckfabrik Willy Schmitz, Trützschler, Van Laack ve Wumag Texroll. teXellence’yi destekleyen diğer kurumlar ise şunlardan oluşuyor; Hochschule Niederhein Forschungsinstitut für Textil und Bekleidung, IHK Mittlerer Niederrhein, Rhein Kreis Neuss, Standort Niderrhein GmbH, Wirtschafsvereinigung Bekleidungsindustrie Nordrhein, Verband der Rheinischen Textilindustrie e.V., WFG Krefeld GmbH ve WFMG GmbH.

İlk Kez ITMA Barselona’da Yer Aldı

NRW’deki Alman makinaların lansmanına odaklanan bu yeni yapı ilk olarak ITMA 2011 Barselona’da sahneye çıktı. Fuarda özellikle teXellence İnovasyon Ağı’na bağlı, Mönchengladbach ve Krefeld’daki firmalardan Oerlikon Textile, Trützschler, A.Monforts, Dahmen ve Wumag yeniliklerini sergiledi. teXellence ağını desteklediklerinin altını çizen firmalar, özellikle yenilikçi, sürdürülebilir üretime ve verimliliği arttırıcı çözümleri iplikten dokumaya, örmeden terbiyeye kadar bütün alanlarda sundular.

Bu markalar Asya pazarında oldukça tanınan markalar arasında yer aldıkları için teXecellence, tüm bölgelerde olduğu gibi Asya pazarında da Alman makinalarının tanıtımına dönük çalışmalar gerçekleştiriyor. 2011’de 40. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Lower Rhine Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Tekstil ve Giyim Teknolojileri Fakültesi’nin düzenlediği etkinliklere Asya bölgelerinden gelen öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi de bu eksende değerlendiriliyor.

Bu üniversitenin Tekstil ve Giyim Araştırmaları Enstitüsü (FTB) son dönemde tekstiller için; kendi kendini temizleyen ve kir tutmayan fonksiyonel terbiyelere odaklandı.  Böylece tekstillere nano-teknolojinin yardımı ile yağ itici, alev geciktirici, anti-bakteriyel ve anti-statik özellikler verilebiliyor. Enstitünün diğer projeleri arasında ise dikiş ve zayıf noktaları ortadan kaldıran 3D dokuma görülüyor. 2005 yılında kurulan FTB, sektörün inovatif ürünlerle geliştirilmesi yönünde projelere destek oluyor.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.