Küresel pamuk piyasasına yön veren kuruluşlarında olan CCI, önümüzdeki yıl pamuk piyasasında yaşanacak gelişmelerle ilgili bilgileri paylaştı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan CCI Türkiye Program Direktörü Marsha Powell, ekonomik krizin ardından toparlanma sürecine giren bir pamuk piyasasıyla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen hala 2009/2010 seviyesine çıkılamadığını ifade eden Powell, son dört yıldır pamuk tüketiminin, dünya üretiminin altında kaldığını açıkladı.
Küresel alanda yaşanan bu gelişmelerin pamuk stoklarını doğrudan etkilediğini vurgulayan Powell konuşmasını şöyle sürdürdü; “2011/12 döneminde dünya pamuk stokları 15,2 milyon tona ulaşarak rekor kırdı. Bu artış trendinin devamı olarak 2012/13 döneminde stokların 17,4 milyon tonu bulması bekleniyor. Ancak piyasa da stok anlamında öne çıkan ülke değişmeyecek. Önümüzdeki yılda küresel alanda en fazla stok tutan ülke Çin olacak. Çin hükümeti halen dünya pamuk stoklarının yüzde 50'sinden fazlasını elinde bulundurduğu için, dünya çapında tekstil sektörleri, Çin'in pamuk politikalarını yakından izliyor. Çin'in pamuk stokları, 2011/12 sezonunda 6,6 milyon tona ulaştı ve 2013/14 sezonunda 9,3 milyon olacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki aylarda Çin'in politikalarında yapacağı herhangi bir değişiklik dünyadaki pamuk arzını etkileyebileceğini düşünüyorum.”
2011 Mart’tan Bu Yana Düşüş Yaşanıyor
Pamuk fiyatlarının 2011 yılından bu yana ciddi kan kaybına uğradığını ifade eden Powell, bu tarihten sonra tarihi seviyelere bir gerileme yaşandığını açıkladı. Powell; “Pamuk stoklarının bol olması, pamuk fiyatlarının bu seviyeleri koruyacağına işaret ediyor” dedi. Çin’in pamuk politikalarını belirleyen en büyük etken olduğunu hatırlatan Powell; “Ancak, Çin'in son 3 yıldır azalan pamuk ipliği üretiminin 2012/13 döneminde daha da gerilemesi bekleniyor. Çin'in halen 7,7 milyon ton olduğu tahmin edilen pamuk ipliği üretimi, 2007/08'deki rekor üretiminden yüzde 30'dan daha fazla düşük seyrediyor. Bu durumun sebebi ise büyük ölçüde Çin pamuk elyafının iç pazarda dünya pamuk fiyatlarından daha yükseğe satılmasına yol açan Çin ulusal pamuk politikasıdır” ifadesini kullandı.
Türk Piyasası Hareketleniyor
Çin malı olmayan pamuğun da ithalat tarife kotasıyla (TRQ) sınırlandığına işaret eden Powell konuşmasını şöyle noktaladı; “Bu kota devletin verdiği lisanslarla ilave yapılan ithalata limit getirirken, TRQ dışından ithal edilen pamuğa ve devletten alınan lisanslarla yapılan ithalata yüzde 40 prim uygulanıyor. Sonuç olarak bazı Çinli üreticiler, pamuk ipliği fiyatını yükselten temel unsurlardan biri olan yüksek maliyetli Çin pamuk elyafından uzak durup, pamuk ipliğini ithal etmenin üretmekten daha ucuza mal olacağını görüyor. Bu gibi durumlar da Türkiye gibi bazı ülkeler için kota veya vergi olmaksızın ithalat yapılabilen Çin'e pamuk ipliği satma olanağı da yaratıyor. Bu gelişmeler ışığında bakıldığında küresel ekonomik kriz, tüketici talebinde daralmaya ve dünya pamuk tüketiminde ciddi düşüşe neden olsa da, Türkiye'nin pamuk tüketimi yeniden 1,3 milyon ton seviyesine geldi. Tekstil sektöründe yaşanan gelişmeler devam ederse bu oranın daha da artacağını düşünüyorum.”