Temak, Türkiye’nin Kopça İhtiyacını Karşılıyor

Plastik ve çelik kopça üreten firma, Türkiye pazarının ihtiyaç duyduğu ürünün yüzdee 50’sini stoklarında bulunduruyor.

  19 Mart 2013 19:09 Salı
Temak, Türkiye’nin Kopça İhtiyacını Karşılıyor

İstanbul’da faaliyetlerini yürüten Temak Tekstil Makina Aksesuarları firması, kopça üretimi alanında başarılı çizgisiyle, çalışmalarına devam ediyor. 1980 yılında Salih Horozoğlu ve Ali Süha Doratlı tarafından kurulan firma, o dönemde gerçekleştirdiği 150 çeşit kopça üretimi ile Türkiye’deki piyasanın yüzde 95’ine hakim oldu. Bu anlamda başarılı çalışmalarını her dönem devam ettiren firmanın kurucularından, Salih Horozoğlu sorularımızı yanıtladı. Horozoğlu’ndan firmanın gelişimi, yıllar içinde sektörde yaşanan değişim ve kopça üretimi hakkında önemli bilgiler aldık.

Temak’ın kurulduğu yıllarda, bavul ticaretinin yoğunlukla yapıldığını hatırlatan Salih Horozoğlu, bu durumun milyon dolarlık makineleri çalışamaz duruma getirdiğini ifade etti. Bavul ticaretinden gelen mallara endeksli çalışmanın zaman kaybına yol açtığı bir dönemde çalışmalara başladıklarını vurgulayan Horozoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Piyasadaki bu boşluğun doldurulması amacı ile 12-18 ay gibi kısa bir zaman dilimi içinde, Türkiye’nin acil ihtiyacı olan yaklaşık 150 çeşit plastik kopça üretimine geçildi. İlk başlarda küçük firmalara yönelik yapılan yatırımlar zamanla form değiştirdi ve Türkiye’de kurulu kopça tüketen firmaların yüzde 95’ine hitap etme şansı yakaladık. Günümüzde ise firmamız yüksek teknoloji gerektiren kopça imalatını, plastik kopça olarak yünlü sentetik iplik imalatında, kamgarn yarı kamgarn yünlü ve yün karışımlı iplik imalatında, pamuk ipliği imalatında ve aynı zamanda teknik iplik imalatında başarılı bir şekilde devam ettiriyor. Kopçalar, tüm dünya markaları iplik üretim makinalarına takılan bileziklere uyumlu olarak üretiliyor. 2012 yılı itibariyle üretimimizde yaklaşık 2.000 çeşit kopça bulunuyor.”

İplik Kalitesi İçin Kopça Kalitesi Önemli

Kopça ve iplik imalatı hakkında da önemli değerlendirmelerde bulunan Salih Horozoğlu, ipliğe gerekli bükümün verilmesi ve aynı zamanda ipliğin kalitesine hakim olunması gerektiğini söyledi. Kopça şeklinin ve ağırlığının makine çalışma hızına uyum göstermesi, çalışma ortamının uygunluğu iplik kalitesine ve üretim verimliliğine direkt etki ettiğini vurgulayan Horozoğlu, bu anlamda firmalar ile önemli bir işbirliği içinde olduklarını ifade etti.

Kopça seçiminin bir işletmede daima deneme yanılma yöntemi ile yapıldığını vurgulayan Horozoğlu şöyle konuştu; “Kopça hiçbir zaman hesaplanabilen bir parametre değildir. İplik üretiminde önemli bir materyal olan kopça, üretim maliyetlerini çok fazla etkilemez. Ancak ipliğin satış fiyatı üzerinden avantajlar sağlar. İpliğin kalitesini veren bir üretim malzemesi olarak öne çıkan kopçalar, normal şartlarda 7 ile 21 gün arasında bir ömre sahip olan makine parçalarıdır. Bu kadar hassas bir ürünün dikkatli bir şekilde korunması ve alımdan montaja kadar özenli bir şekilde saklanması büyük önem taşıyor.”

Bir Günde Kopça Tedariği

30 yıldır sektörde etkin bir pazar payına sahip olan Temak firmasının başarılı bir iletişim ağına sahip olduğunun altını çizen Horozoğlu; “Müşterilerimize 24 saat içinde, istedikleri ürünü, istedikleri miktarda ulaştırıyoruz” dedi. İplik üreticisinin müşterilerin isteklerine göre üretim yapmak zorunda olduğunu dile getiren Horozoğlu; “Her numaralarda iplik için ayrı ağırlıktaki kopça kullanmak zorunda olan üretici, bu kadar çok çeşitteki kopçayı stokta bulundurma imkanına sahip olamaz. Bu sebeple Temak piyasanın bu isteğini üreticinin hizmetine sunuyor. Stoklarımızda Türkiye’nin yıllık ihtiyacının yarısı daima bulunuyor. Özel istekler için ise çok kısa sürelerde imalat yapabilen bir durumdayız” diye konuştu.

Temak’ın uluslararası pazarları hakkında değerlendirme yapan Horozoğlu, firmanın gelişen pazarlara ayak uydurduğunu, özellikle mümessiller ile Mısır, Suriye, İran ve Pakistan’da çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

 

İplik Üretimi Doğuya Kaydı

İplik pazarı konusunda da önemli açıklamalar yapan Horozoğlu, üretimin her dönem doğuya kaydığını vurguladı. İplik üretiminin Avrupa Bölgesi’nde başladığına değinen Horozoğlu; “ Zamanla hammadde ve işçilik maliyetleri sebebiyle, üretim doğuya, Asya bölgesine kaydı” dedi. Aynı sürecin Türkiye’de de yaşandığına dikkat çeken Horozoğlu sözlerini şöyle bitirdi; “İstanbul’da başlayan iplik dokuma yatırımları seneler içinde Bursa, Denizli, Uşak, Maraş, Adıyaman, Gaziantep‘e kaydı. Zamanla Türkiye’den ve önemli üreticilerin çalışmalarını takip eden doğudaki ülkeler pamuk ipliği üretimine başladı. Bu süreden sonra iplik üretiminde Uzak Doğu hakimiyeti görülmeye başlandı. Türk Lirası’nın da değerlenmesiyle ithalat politikası gütmeye başlayan Türkiye, tecrübesi ve know-how bilgisi ile hala önemli üreticiler arasında bulunuyor.”

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.