Türk iplik sektörünün de en önemli makine tedarikçilerinden olan Rieter, ITMA Barcelona’dan sonra yakaladığı ivme ile büyümeye devam ediyor. Liften ipliğe kadar doğru yatırım kararları alınması ile ilgili özel çalışmalar yapan firma, yenilikçi çözümleriyle sektördeki yerini güçlendiriyor. Küresel piyasanın en büyük fuarlarına katılım gösteren Rieter, başarılı teknoloji politikasıyla müşterilerini yakalıyor. Üretimin yanında AR-GE çalışmaları, özel toplantılar gibi organizasyonlar düzenleyerek tercih edilen bir marka olmayı başaran firma, 4 eğirme sistemine yönelik üretim yapıyor. Bunlar arasında ring eğirme, kompakt eğirme, rotor eğirme, hava jetli eğirme yer alıyor. Firmanın Eylül 2011’de ITMA Barcelona’dan sonra 2012 yılı içinde ITM İstanbul ve ITMA Asya CITME gibi fuarlara katılarak ürünlerini sergilemesi de küresel piyasayı yakından takip ettiği adımlar olarak değerlendiriliyor.
Rieter, farklı eğirme teknolojilerini içeren çalışmalarını yönelik seminerler düzenliyor. İlk olarak İsviçre’nin Winterthur kentinde 27-28 Kasım tarihleri arasında yapılması planlanan etkinliğin devamının 2013 yılında İsviçre, Hindistan ve Çin’de gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Yapılan etkinlik aynı zamanda firma ihtiyaçlarına göre yönlendirme, iplik satın alma noktasında yapılan değerlendirmeleri içeriyor. 2 günlük seminer programı dahilinde çalışmalar yapacak olan firma, iplik özelliklerinin değerlendirilmesi, işlem süreçleri gibi bilgileri katılımcılar ile tartışma fırsatı bulacak. Organizasyondaki amaç yeni fırsatların gözden geçirilmesi olarak açıklanıyor. Yapılan anketler, müşteri talepleri göz önüne alındığında ise seminer de öne çıkan konular şu şekilde ifade ediliyor; Ring eğirme, kompakt eğirme, rotor iplik eğirme ve hava jetli iplik: 4 eğirme sistemi hakkında teknolojik bilgi, Com4 teknolojisi hakkında bilgi ve bu iplikten üretilen kumaşların kullanımı ile ilgili avantajlar, son ürünlerin değerlendirilmesi.
Yatırım Programı Şekilleniyor
Rieter gelecekte uygulamak istediği politikalar üzerine de yoğun mesai harcıyor. Kısa elyaf iplik makinesine yönelik taleplerin 2030 yılına kadar yüzde 2.3 civarında artacağını açıklayan yetkililer bu anlamda bilinçli yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı. Çin ve Hindistan’dan gelen taleplerin her dönem artan yapıda olacağını açıklayan yöneticiler, Rieter’in de yıllık ortalama yüzde 5 civarında büyüme rakamı yakalayacağını vurguladı. Firmanın özellikle Premium segmentinde önümüzdeki yıllarda Asya’da yerel pazarlara yönelik çalışmalar yapacağı bilgisi de verildi. Özellikle Çin ve Hindistan’da kapasite artırımına gitme düşüncesi olan firma, hava jet eğirme sistemleri üzerine artan talebi değerlendirecek. 2012 yılının sonu ve özellikle 2013 yılının başında yaklaşık 90 Milyon İsviçre Frangı tutarında yatırım planlanıyor.
Yatırımlarını hızlandırmak adına faaliyet kar marjında bir puanlık azalmaya gidecek olan Rieter, talep döngüsü içerisinde en az yüzde 9, başarılı geçen yıllarda ise en az yüzde 12 oranında faaliyet kar marjı elde etmeyi hedefliyor.
Tek Kaynaktan 4 Eğirme Teknoloji
Rieter Pazarlama Müdürü Edda Walraf, tek bir kaynaktan 4 eğirme teknolojisi sunduklarının altını çizdi. Ring eğirme, kompakt eğirme, rotor eğirme ve hava jetli eğirme teknolojilerinin her birinin farklı avantajlar sunduğunu söyleyen Walraf , yatırım kararı veren iplik üreticilerinin, kendileri için en doğru olan eğirme teknolojisini seçmeleri gerektiğini vurguladı.
Walraf bu iplik proseslerindeki avantajlarla ilgili şunları söyledi; “4 eğirme teknolojisi ile üretilen iplikler, sonraki proseslerdeki avantajlarına göre de değerlendirilebilirler. İpliklerin özellikleri, hangi uygulamalar için hangi ipliklerin en uygun olduğunun bir göstergesidir. Örneğin, ilave olarak buruşmazlık bitim işlemi uygulanan gömleklik kumaşların en iyi, yüksek mukavemete sahip kompakt ipliklerden üretileceği tartışılmaz. Kompakt ipliklerin kullanımı, dokuma ve örmede lif uçuntusunu azaltmaktadır. Azalan tüylülükleri, ring ipliklere göre birbirine dolanma eğilimini azaltmakta ve dokumada haşıllamanın azalmasını sağlamaktadır. Kompakt iplikler, özel bir kumaş yapısında yüksek sıklıkta kumaşların üretiminde kullanılabilir. Diğer taraftan, çözgüde farklı renkte belirgin bantlar sadece kompakt iplikle değil gerekli iplik mukavemeti sağlandığı sürece alternatif olarak hava jetli ipliklerle de üretilebilir. Rieter tarafından gerçekleştirilen denemeler, hava jetli ipliklerden üretilen tekstil materyallerinin, en düşük boncuklanma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Bu da ipliği, örme alanında, hem tişört hem de iç giyim üretiminde kullanılabilir kılmaktadır. Elastik ve elastik olmayan özlü iplikler, ring ve kompakt iplik makinalarında üretilebilir. Şantuklu iplikler gibi fantezi iplikler, ring, kompakt ve rotor iplik makinalarında üretilebilir.İplikler, kadife ve fitilli kadifede kullanılacaksa, bunun için havda kolaylıkla açılabilecek iplikler uygundur, örneğin ring, kompakt ve hava jetli iplikler gibi. Farklı bir iplik özelliği, bitmiş üründe farklı bir görüntü oluşturur. Bu olası farklılıklar, üreticinin pazarda yenilikçi olarak yer bulmasını sağlamaktadır.”
Hermann Bühler AG, 200 Yıldönümünü Kutluyor
Merkezi Winterthur-Sennhof, İsviçre'de bulunan Hermann Bühler AG iplik işletmesi, Rieter’in Comforjet Lisansı’nı almıştı. Geniş portföyüyle, yüksek talepleri olan müşteriler için iplikler üreten Hermann Bühler AG, en başından beri Rieter hava jetli iplik makinasının gelişiminde yer alarak üretim yapmaya devam ediyor. Aynı zamanda firma, Comforjet ipliklerinin ilk tedarikçilerinden birisi konumunda bulunuyor. ‘200 Yıldır İplik İçin Bir Tutku’ sloganı ile çalışmalarını sürdüren firma, köklü geçmişi ile kalite algısını şekillendiriyor.
200. yaşını kutlayan Hermann Bühler, küresel piyasanın önde gelen 140 alıcısı ile buluştu. Küresel sektörün liderlerinin buluştuğu etkinlikte Rieter hava jetli iplik makinasının değerlendirilmesi de yapıldı. Rieter’in en önemli simgesi haline gelen kırmızı koltuk düzenlenen organizasyonun da baş aktörleri arasında yer aldı. Herkesin fotoğraf çektirdiği kırmızı koltuk resitalinin ardından özel sunumlar gerçekleştirildi. Ayrıca etkinliğe katılan 140 davetli J 20 hava jetli iplik makinasını da yakından görme fırsatı buldu. Katılımcıların en çok makinenin üretim hızı ve otomasyondaki teknolojik seviyeden etkilendiği vurgulandı. J 20 Hava Jetli İplik Makinası, 120’ye kadar yüksek kapasiteli eğirme ünitesine sahip. J 20’de, makinenin iki tarafı ayrı üretim için kullanılabiliyor. Eş zamanlı olarak, makinenin iki tarafında farklı iki iplik kalitesi üretilebiliyor.
Yeni Rieter J 20 hava jetli iplik eğirme makinası ile bükülen pamuk sorunsuz olarak bükülmüş ilk hava jetli pamuk ipliği olarak pazarda yer alıyor. Silindirik bobinlerin yapısı mükemmel işlem davranışı sağlıyor. Optimal elyaf bağlamasına göre, sayısız yıkamadan sonra bile, mükemmel bir kumaş görünümünü koruyan, iyi bir tüylenme özelliğine sahip. Klasik ring ipliğe göre daha düşük düzeyde bir çekme özelliği sergiliyor. Comforjet İpliğin, yumuşak ve pürüzsüz görünümünün yanı sıra, haşıl maddesi miktarında ve gereken boyadan da tasarruf sağladığı belirtiliyor.