Rieter 2023'ün İlk Yarısında Büyük Kârlılık Yakaladı

2023'ün ilk yarısında, Rieter, Türkiye'deki deprem nedeniyle bazı teslimat iptalleri veya ertelenmelerine rağmen satışlarında %22,2'lik çok önemli bir artış kaydederek 758,2 milyon CHF'ye ulaştı.

  04 Ekim 2023 08:46 Çarşamba
Rieter 2023'ün İlk Yarısında Büyük Kârlılık Yakaladı

2022'nin ikinci yarısında zaten belirgin olan bireysel pazar segmentlerindeki döngüsel piyasa zayıflığı, raporlama döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre daha düşük olan 325,0 milyon CHF (%-62,6) sipariş alımına yol açtı. FVÖK düzeyinde, Rieter, 2023'ün ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemindeki 10,2 milyon CHF'lik zarara kıyasla 25,2 milyon CHF kâr açıkladı. Bu olumlu sonuç, artan satışlara ve %23,9'luk satış yüzdesi olarak daha yüksek brüt kâra bağlanabilir (2022'nin ilk yarısı: %21,0).

Grup, satış mükemmelliğini güçlendirmeyi, müşteri odaklılığını keskinleştirmeyi, üretimde maliyet tasarrufunu artırmayı ve sabit maliyet yapılarını optimize etmeyi amaçlayan “Sonraki Seviye” performans programı planlıyor. Rieter, bu önlemleri alarak, döngüsel makine işine daha da çevik bir yanıt sağlamak için temel oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda planlanan girişimlerin, 2023'ün ikinci yarısında yaklaşık 45 ila 50 milyon CHF tutarında bir defaya mahsus yeniden yapılandırma maliyetine yansıtılması bekleniyor.

Satış

2023'ün ilk yarısında, Rieter 758,2 milyon CHF satış bildirdi (2022'nin ilk yarısı: 620,6 milyon CHF). Bu, ağırlıklı olarak Makine & Sistemler İş Grubu'nda Türkiye için teslimatların ertelenmesi veya iptal edilmesi gerekmesine rağmen %22,2'lik bir artışa karşılık geliyor.

Sipariş Alımı ve Biriken Siparişler

2023'ün ilk yarısında sipariş alımı 325,0 milyon CHF idi (2022'nin ilk yarısı: 869,4 milyon CHF). Beklenildiği gibi, talep geçen yılın ilgili dönemindeki yüksek seviyesinden çok önemli bir ölçüde düşüş gösterdi.

Hemen tüm bölgelerdeki sipariş alımı, yeni makinelere yatırım yapma konusundaki isteksizlik ile karakterize edildi. İplik fabrikalarının yerel rekabet güçlerini artırmaya yönelik yatırımları nedeniyle yalnızca Çin'de sipariş alımı arttı. Ayrıca, bazı müşteriler süreçte olan yatırım kararlarını ertelediler ve Haziran 2023'te Milano'da düzenlenen Itma'da sunulan yenilikleri beklediler. Aynı zamanda, küresel pazardaki düşüş nedeniyle sarf malzemeleri, aşınma & yıpranma ve yedek parçalara olan talep azaldı.

30 Haziran 2023'te şirketin yaklaşık 1.100 milyon CHF (30 Haziran 2022: yaklaşık 2.100 milyon CHF) tutarında yüksek seviyede biriken siparişleri vardı. Dolayısıyla bu, 2024 yılına kadar uzanıyor. Bir önceki yılda olduğu gibi, raporlama dönemindeki iptaller, Türkiye'deki şiddetli depremin etkilerinden de nasibini alan biriken siparişlerin yaklaşık %5'i kadardı.

FVÖK, Net Kâr ve Serbest Nakit Akışı

2023'ün ilk yarısında, Rieter, %3,3'lük bir FVÖK marjı (2022'nin ilk yarısı: -10,2 milyon CHF kayıp) ve 13,3 milyon CHF (2022'nin ilk yarısı: -25,2 milyon CHF kayıp) net kârlılık ile FVÖK seviyesinde 25,2 milyon CHF kâr bildirdi.

2023'ün ilk yarısında serbest nakit akışı 10,0 milyon CHF (2022'nin ilk yarısı: -57,1 milyon CHF) oldu ve bu, faaliyet kârındaki olumlu eğilimi yansıtıyor. Net işletme sermayesi yüksek seviyesini korudu.

“Sonraki Seviye” Performans Programı Planlandı

Son iki yıldaki zorlu pazar koşulları, artan malzeme, enerji, işçilik ve üretim maliyetleriyle bağlantılı olarak küresel tedarik zincirindeki ciddi kesintilerle ifade edildi. Tekstil ürünlerine yönelik mevcut küresel talep düşük seviyede kalmaktadır. Rieter, teknoloji lideri olarak müşteriler, çalışanlar ve hissedarlar için uzun vadeli değeri artırmak amacıyla "Sonraki Seviye" adlı bir performans programı planlamaktadır.

Programın amacı, satış mükemmelliğini güçlendirmek, müşteri odaklılığını keskinleştirmek, üretimde maliyet tasarrufunu artırmak ve sabit maliyet yapılarını optimize etmektir. Programın tek seferlik maliyetinin 45 ila 50 milyon CHF civarında olması ve bunun 2023'ün ikinci yarısında etkili olacağı tahmin edilmektedir. Program girişimlerinin çoğu, 2024'ün başından itibaren beklenen etkiyi elde etmek amacıyla 2023'ün sonundan önce uygulanacaktır. Bu önlemlerle Rieter, işletme maliyetlerini yılda yaklaşık 80 milyon CHF civarında azaltmayı hedefliyor.

Program, genel gider işlevleriyle ilgili olarak Grup genelinde yaklaşık 300 pozisyonun net olarak elimine edilmesi için hükümler içermektedir. 400 ila 600 pozisyon arasında piyasa ve hacimle ilgili daha fazla ayarlama olasılığı göz ardı edilemez. Haziran 2023'ün sonunda Rieter, 5.555 çalışandan oluşan küresel bir iş gücüne sahipti.

Çalışan temsilcileri ile istişare süreçlerinin yakın gelecekte başlaması beklenmektedir. Rieter, uygun bir zaman diliminde sonuç hakkında bilgilendirme yapacaktır.

Rieter Yönetim Kurulu ve Grup İcra Komitesi, planlanan stratejik ve operasyonel önlemlerin Grubun kârlı ve sürdürülebilir gelişimi için temel oluşturacağından emindir.

Rieter Tesisi, Winterthur

10 Temmuz 2023'te bildirildiği üzere Rieter, Winterthur'da (İsviçre) Klosterstrasse'deki artık operasyonlar için gerekli olmayan araziyi Allreal, Glattpark (İsviçre) şirketine sattı. Şirket, toplam alanı yaklaşık 75 000 m2 olan araziyi satın alıyor. Kararlaştırılan satış fiyatı 96,0 milyon CHF'dir. Mülkiyet devrinin, yasal ve sözleşmeyle açıkça ifade edilen tamamlama koşullarının yerine getirilmesinin ardından 2023 sonbaharında gerçekleşmesi bekleniyor. Rieter, FVÖK üzerinde 70 ila 75 milyon CHF civarında olumlu bir etki beklemektedir. Yeni Rieter KAMPÜS, bu işlemin bir parçası değildir.

Sendikasyon Kredisi

Rieter Grubu, 250 milyon CHF tutarında ikili taahhütlü kredi limitlerini aynı tutarda sendikasyon kredisine çevirmiştir. Bu işlem ile Rieter, finansman güvenliğini sürdürülebilir bir şekilde güçlendirmektedir. Kredinin vadesi üç yıldır.

Itma 2023

Haziran 2023'te Milano'da düzenlenen Itma tekstil fuarı, Rieter için büyük bir başarıydı. Şirket, ring ve hava-jetli iplik eğirmenin yanı sıra elyaf ve iplik eğirme hazırlama alanındaki yenilikleri sergiledi. İplik fabrikalarının artan otomasyonu ve dijitalleşmesi için ürünler ve ayrıca geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanındaki çözümler de müşteriler tarafından çok iyi karşılandı. Tüm yeni makineler için rezervasyon listeleri birkaç gün içinde tamamen doldu.

Görünüm

Ekonomik koşullar ve devam eden döngüsel piyasa zayıflığı göz önüne alındığında, Rieter önümüzdeki aylarda yeni ekipman için ortalamanın altında talep beklemeye devam ediyor. En erken 2023'ün dördüncü çeyreğine kadar bir canlanma beklenmiyor. Rieter ayrıca sarf malzemeleri, aşınan & eskiyen ve yedek parçalara olan talebin 2023'ün sonlarına kadar düzelmeyeceğine inanmaktadır.

2023 yılının tamamı için Rieter, %5 ila %7 civarında bir FVÖK marjı (%2'den daha düşük olumlu özel etkiler dâhil) ve bir önceki yılın satışlarının seviyesine denk gelen yaklaşık 1,5 milyar CHF tutarında olmasını beklemektedir.

Rieter Hakkında

Rieter, iplik fabrikalarında kesikli elyaflardan iplik üretimi için sistemlerin dünyada önde gelen tedarikçisidir. Winterthur'da (İsviçre) bulunan şirket, doğal ve suni elyafları ve bunların karışımlarını en uygun maliyetle ipliğe dönüştürmek için kullanılan makineler, sistemler ve bileşenler geliştirmekte ve üretmektedir. Rieter'in çığır açan eğirme teknolojisi, kaynak kullanımını en aza indirerek tekstil değer zincirinde sürdürülebilirliğe katkıda bulunur. Rieter, 225 yılı aşkın bir süredir faaliyet göstermektedir, on ülkede 18 üretim lokasyonuna sahiptir ve yaklaşık %16’sı İsviçre'de bulunan yaklaşık 5.600 kişilik bir küresel işgücünü istihdam etmektedir. Rieter, SIX İsviçre Borsası'nda RIEN kısaltma adı ile kayıtlıdır.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.