Balçık, Cumhurbaşkanına sundukları raporu ve çözüm önerilerini savunurken, ‘’Aslında bu işi en doğru çözüme sanayici götürecektir. Hepimizin istediği, sürecin her aşamasında denetim yapılması, kaliteli pamuk üretimi ve satışının dünya fiyatından gerçekleştirilebilmesidir. Aynı taleplerin sanayicilerimizden de geldiğini görüyoruz, gelin birlikte çalışalım, sorunları birlikte düzeltelim dedi.
‘’Sunduğumuz raporda pamuk ithalatının yasaklanması gibi bir talebimiz olmadı. Biz Pamuk Konseyi olarak üretimin artması için teşviklerin önceden açıklanması, imalatta yerli pamuk kullanılmasının özendirilmesi gibi yapıcı önlemler talep ettik. Yapısal sorunların önüne geçebilmek için lisanslı depoculuğun teşvik edilmesinden, TMO’nun devre girmesine kadar bir dizi tedbirin zaman kaybetmeden ortaya konulması gerektiğini belirttik.’’dedi.
Üretimi Bitirmeden İthalat Yapalım
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Balçık, ‘’Sanayicinin istemiş olduğu temizlik ve kalitede pamuk tedariki için çiftçiden çırçır fabrikasına kadar tüm sürecin denetlenmesi ve kayıt altına alınması gerekliliğini Cumhurbaşkanımıza sunduk. Sanayicimizin Türk pamuğuna daha kolay ve istenilen tonajda ulaşmasını sağlayacak tedbirler alınmasına ihtiyaç olduğunu, bunun için de Ürün İhtisas Borsası’na işlerlik kazandırılması gerektiğini bildirdik. Türk tekstil sanayicisinin 1.700 milyon ton pamuk ihtiyacı varken ve üretim arzı 800-900 milyon tonda seyrederken ithalatını yasaklayalım dememiz hayatın olağan akışına, sanayi ve ticaretin işleyişine ters. Böyle bir talebimiz yok. Ancak ortada yeni sezona devreden 70-80 bin ton Türk pamuğunun olması ve imalatta %100 ithal pamuk kullanan fabrikaların bulunması da bir gerçek! Bu firmaların neden sadece ithalatı tercih ettiğini, Türk pamuğu da kullanmaları için neler yapmamız gerektiğini sektör olarak irdelememiz gerekiyor. Biz pamuk üretiminin ve ürün kalitesinin sürdürülebilirlik projeleri ile arttırılabileceğine inanıyoruz.’’ diye sözlerini tamamladı.