Oerlikon Saurer Teknik Büküme Anlattı

Firmanın geliştirdiği Allma Üretim Hatları hem esnekliği hem de enerji verimliliği ile üreticilere rekabette avantaj sunuyor

  21 Mart 2013 03:19 Perşembe
Oerlikon Saurer Teknik Büküme Anlattı

VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep’te düzenlediği Alman Teknolojisi Türk Tekstiliyle Buluşuyor Konferansı’na katılan Oerlikon Saurer “Allma kablolama ve büküm sistemleri size teknik tekstiller alanında yeni pazarlar açar” başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Oerlikon Saurer Bölge Satış Müdürü (Regional Sales Director) Jürgen Hartmann tarafından gerçekleştirilen sunumda, teknik iplik üretiminde çok yüksek verimlilik ve üretkenlik amacı taşıyan yeni bire-iki büküm makinası Allma TC2’ye ve yüksek kaliteli 2 katlı lastik kordu işlenmesinde kullanılan ödüllü Allma CC4 direkt kablolama makinası detaylı olarak anlatıldı.

Hartmann Allma Üretim Hattı’nın Küresel çapta faaliyetlerini sürdüren teknoloji grubu OC Oerlikon bünyesinde yer alan Oerlikon Saurer tarafından geliştirilen bir teknoloji olduğunun altını çizdi. Hartmann; “Oerlikon Saurer, çağır açan teknolojik yeniliklerle, üst düzey performansa sahip büküm ve kablolama sistemlerinin öncü uluslararası tedarikçileri arasında yer alıyor. Allma Üretim Hattı ile müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlayarak, lastik kordu ve teknik iplik üreticilerinin taleplerini karşılayan çözümler sunuyoruz” dedi. Hartmann, Allma Büküm Makinalarının kullanım alanlarını ise şöyle sıraladı; lastik kordu, koruyucu büküm (her metrede 18-20 dönüş), tek kat bükülüler, çok katlı kompozisyonlar ve özel kullanımlar (PE ince şeritler ve monofilamentler, yüksek verimli filament iplikler).

Allma Üretim Hatları hem Verimli hem Esnek

Allma CC3’ün iki katlı kord prensibi (asimetrik) ile çalıştığını söyleyen Hartmann, ön bükme (ply twist) ve son bükme (cable twist) olarak 2 büküm sürecinin olduğunu açıkladı.  Hartmann, Ön bükme de, besleme bobinlerindeki iki çift bükülmüş ipliğin çapraz olarak bobine katlandığını,  ikinci aşamada ise katlı iplik bobinindeki (ply package) katlanmış ipliğin çift bükülerek çapraz bobine sarıldığını belirtti. Hartmann, esnekliği ile dikkat çeken TC2’nin ise 1-6 arası besleme bobininden gelen ipliği  ön büküm bobini ile 2-6 kat arasında büktüğünü, daha sonra katlı ön büküm bobinine oradan da bükülü iplik bobine sevk ettiğini dile getirdi.

Bükmede temel amacın ipliğin mukavemetini arttırmak olduğunun vurgulayan Jürgen Hartmann, enerji maliyetinde bu sürecin etkin olarak yönetilmesi gerektiğini hatırlattı. Kablolama ve çift bükümlü (two for one) bükme teknolojilerini ele alan Hartmann, Allma TC2’nin 450m/dak gibi benzersiz bir üretim hızına sahip olduğunu ifade etti. Bu teknolojinin üretim, malzeme ve iplik sayısı alanlarında üreticilere üstün bir esneklik sağladığını belirten Hartmann, üreticilerin böylece pazarın gereksinimlerine hızlı bir şekilde yanıt verdiğini, küçük miktarlı talep ve numune üretimlerinin de en ekonomik ölçülerde gerçekleştirildiğini ifade etti. Hartmann; “Allma TC2, bağımsız iğler, bireysel tahrikler ile büküm konstrüksiyonu ve üretimde maksimum esnekliğe sahip. Bu özellikleriyle üreticilerin teknik taleplerine üst düzey esnekliği, verimliliği ve enerji tasarrufunu garanti ediyor” dedi.

Oerlikon Saurer’in geliştirdiği Allma CC4’ün ise yüzde 50 civarında enerji tasarrufu ile, lastik kordunu kablolama alanında öne çıktığını kaydeden Jürgen Hartmann, bu başarı nedeniyle makinanın 2011 yılında ödül aldığını hatırlattı. Allma CC4 ile üreticilerin maliyetlerinde önemli düşüşler elde edildiğini dile getiren Hartmann, bu makine ile yüzde 50 daha az iplik kopuşu, yüzde 50 daha düşük ısınma yükü ve daha düşük gürültü seviyelerinin yakalandığını kaydetti.

Jürgen Hartmann, Allma üretim hatlarında üretilen lastik kordunun binek araç, tır, uçak, tarım araçları ve motosiklet lastiklerinde kullanıldığını, teknik ipliklerin ise şu alanlarda kullanıldığını açıkladı; jeotekstiller, tente, kanvas, endüstriyel dikiş ipliklerinde, MRG (V-kayışları, şanzıman kayışları ve hortumlar), koruyucu giysiler, kaldırma takımları (lifting gear), halat ve sicimler, balık ağları, yapay çimler, halı sırtları (carpet backs) ve medikal tekstiller.

Yakın Plan: Oerlikon Saurer

OC Oerlikon’un bir parçası olan Oerlikon Saurer, yüksek kaliteli nakış makinaları üreticisi Saurer markasını İsviçre’de Arbon’da, Allma serisini Almanya Kempten’te ve Volkmann markasını ise Almanya Krefel’de üretiyor.  Yüz yıllık bir geçmişe sahip olan OC Oerlikon, küresel çapta 17 bin çalışanı, 38 ülkedeki 150 noktadaki birimleriyle sektöründe güçlü bir konumda bulunuyor. 2011 yılında 4.2 milyar CHF satış gerçekleştiren Oerlikon, aynı yıl 213 milyon CHF’yi AR-GE için harcadı.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.