Her yıl Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer alan ve dünyada sayılı tekstil tesislerinden birini olan Matesa Tekstil San. Tic. A.Ş., Rieter’in Com4®ring ve Com4®rotor lisansını aldı. 1989 yılında iplik ve örme kumaş üretimi ile tekstil sektörüne giren Matesa, iplik, örgü, örgü boyahane, dokuma, dokuma boyahane ve denim fabrikalarıyla yüksek kalite standartlarında üretim yapıyor. 2000 yılından sonra yatırımlarını hızla hayata geçiren ve tekstilin her alanında yer alan Matesa, üretiminin yüzde 50’sini ihraç ediyor. Modern ring ve open end denim ipliği üretimi için Rieter’i tercih eden Matesa, 15 ton ring ve 17 ton open end ipliği ve dokumada 9 Ne iplik üretiyor.
Lisansın teslimi sırasında Rieter’den Patrick Flamm, Matesa’ya verdikleri lisansın pazarlama alanında firmalara önemli katkılar sağladığını ve Rieter’in lisanslı ipliklerin tedarik kaynaklarını aktif olarak desteklediğini belirtti. İplik lisansına karar veren firmaların Rieter uzmanları tarafından sağlanan teknik bilgi ve pazarlama desteğini kullanma imkanı olduğu da belirten Flamm, Rieter’in tekstil makine ve bakım mühendisliği jenerasyonlarından sağladığı deneyim ve bilgiden yararlandığını ve bunu teknolojik ve proses know-how’ı ile birleştirdiğini belirtti.
Kalitedeki Süreklilik ve Güvenirlik
Matesa’nın Com4®ring ve Com4®rotor lisansını alması üzerine Matesa Denim İşletme Müdürü Buket Çelebi Yayın Grubumuzun sorularını yanıtladı. Ring, compact iplik, open end iplik ve hava jetli ipliklerde yüksek kalite iddiasını ifade ettiğini belirten Çelebi, “Rieter, Com4® adı altında bu durumu tüm dünyada tescilli hale getirmiştir. Müşterilerine de kendi makineleri ile üretim yaptıkları takdirde bu kaliteyi sağlayacaklarını dünyaya duyuruyorlar. Bu lansman sayesinde Rieter kullanıcıları da kendi ipliklerinin doğrudan reklamını da yapmış oluyor. Ayrıca; özellikle Com4®rotor iplikleri için; Rieter OE makinelerinde Rieter eğirme malzemeleri kullanma zorunluluğu olması, kalitedeki süreklilik ve güvenirliliği beraberinde getiriyor” dedi.
İplikhane yatırımları için Rieter’i tercih etmenizin nedenlerin; organize yapısının müşterilerin lehine yapılanmış olduğunu belirten Çelebi, Rieter ile alışveriş yapıldığı takdirde karşısında satış, yedek parça ve teknik servisi bütün olarak muhatap bulduğunu söyledi. Matesa’nın iplikhanesinde yerli makine üreticilerinin Matesa’nın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde imalat yapmış ve servis yedek parça ağını kurmuş ise satın aldıklarını belirten Çelebi, iplikhane için yatırım yapılırken, kurulması planlanan tesiste hangi tip iplik üreteceklerini ve bu ipliği nerede kullanacakları ve hangi ham maddelerden üretim yapılacağının kararı verildikten sonra makine seçimleri yaptıklarını ifade etti.
İplik Ne’sine bağlı olarak 80–100 ton/gün iplik ürettiklerini söyleyen Çelebi, bu yıl içerisinde mevcut convantional ring makinelerini compact sisteme dönüştürme ve yeni bir compact tesisi kurmak istediklerini belirtti.
Com4® Ring ve Com4® Rotor İplikleri
Rieter makineleri ile üretilen Com4® ring ipliği, çeşitli kısa stapelli iplikler arasında standart özellikleri ile öne çıkıyor. Orijinalinin birkaç katı uzayan bu iplik çeşidi, gösterdiği sağlam direnç oranı ile farklı uygulamalarda kullanılabiliyor. İplik bükümünün, bilezik üzerinde dönen küçük bir metal kopçanın dönüşü ile yapıldığı bu uygulamada hammadde ve karışımları geniş bir yelpazede eğrilebilen, Com4® ring’in tipik uygulamaları arasında elastik ve elastik olmayan iplikler gibi çeşitler, fantezi iplikler ve katlı bükümlü iplikler yer alıyor. Bu gibi özelliklerinden dolayı, direncin en önemli konu olduğu dokuma alanında en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor.
Rieter open end iplik makinasında üretilen Com4®rotor iplikleri çok yüksek düzgünlükleri ve düşük mukavemet varyasyonları ile öne çıkan Com4®rotor iplikleri, sürekli yüksek mukavemet, düşük tüylülük ve yüksek aşınma direnci büyük avantajlar sağlıyor. Com4®rotor son ürünleri düşük havlanma eğilimleri ve yüksek rutubet emme özellikleri ile denim, iş giysisi, ev tekstilleri ve teknik uygulamalar yapılabiliyor.