Bobin makinaları için optik esasla çalışan elektronik iplik temizleyicileri üreten Loepfe, 50 yılı aşkın süredir sektörde iplik kalitesinin arttırılması yönünde yeniliklere imza atıyor. Loepfe Brothers şirketinin Türkiye yetkilisi Erol Karakaş dergimize yaptığı açıklamada, Loepfe’de ‘kalitenin’ önemli olduğunu söyledi. Oluşan kalite algısı nedeniyle firmanın tüm üretimini İsviçre’de devam ettirdiğinin altını çizen Karakaş, günümüzde elektronik iplik temizleyicilerin kesik elyaf üretim sürecinde vazgeçilmez unsurlar olduğunu belirtti. Karakaş; “Optik kontrol teknolojisine dayalı ölçüm prensibiyle uzun yıllara dayanan bilgi ve tecrübenin birleşimi olan Loepfe’de öncelikli hedef müşteri memnuniyetidir” dedi.
İplik temizlik sürecinde optik teknolojisinin önemine değinen Karakaş, optik ölçüm ile ipliğin görüntü ölçüsü ile gerçeğe en yakın sonucun alındığını dile getirdi. Günümüzde kompakt ipliklerin önem kazanması ile birlikte optik ölümün öneminin arttığını söyleyen Karakaş; “Bu tür ipliklerde alışılmış kalite ihtiyaçlarına ilave olarak iplik tüylülüğünde düzensizlikler ve artışların gerçekleştiği kısımların da elimine edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bunun yolu ise, sadece optik sistemle yapılan ölçümdür. Optik ölçüm prensibi sayesinde kesme değerlerinin işletmenin klima şartlarında yaşanabilecek değişimlerden bağımsız olması, her türlü elyafla ve splays metoduyla çalışabilmesi ise başka bir getirisidir” diye konuştu.
Renkli Yabancı Maddelerin Temizlenmesi Önem Kazandı
Günümüzde yüzde 100 pamuklu ipliklerde, renkli yabancı madde temizliğinin temel bir ihtiyaca dönüştüğünün altını çizen Erol Karakaş, bununla birlikte; boyanmış ipliklerin final sarımları ve renkli melanj ipliklerin bobinlenmesi esnasında da, açılmamış elyafların ve makinalar arasında uçuntuların sebep olduğu renk kontominasyonlarının temizliğinin istendiğini belirtti.
Loepfe’nin dünyaya ilk kez 1991 yılında piyasaya sunduğu yenilikçi renkli ölçüm sensörlerinin halen liderliğini sürdürdüğünü açıklayan Karakaş, bunların diğer sistemlerden farklı olarak, doğrudan iplikten yansımalara okumaya çalışmadığını vurguladı. Karakaş, sistemin gelişmiş elektronik ve yazılım teknolojilerini kullanarak nasıl çalıştığını şöyle anlattı; “Sensör içindeki iplik, toplam 8 adet özel led ile çift taraflı aydınlatılmaktadır. Farklı yönlerden uygulanan aydınlatma miktarları mikroişlemci ve spesifik algoritmalar kullanılarak her iğ için ayrı ayarlanıyor. Böylece meydana gelen ışıklandırılmış sensör içinde artık iplik fiilen baz değere eşitlenir. İpliği artık baz olarak ölçen sensör, iplikte bulunan en ufak renk değişikliğini hatasız bir şekilde tespit eder. Geniş bir ölçüm alanı kullanılarak yapılan değerlendirme, farklı sarım hızlarında sabit performans elde edilmesini sağlar. Bundan sonra işletmecinin yapacağı tek şey, toplam 128 sınıflandırma bölgesinde sayımı yapılarak gösterilen hataların ihtiyaç duyduğu kalite ve kesme adedine göre seçimini yapmaktır.”
Profesyonellerin Talepleri Farklılaşıyor
İplik kalitesinin, bitmiş ürün için çok önemli bir kıstas olduğunun altını çizen Erol Karakaş, profesyonel bakış açısıyla farklı iplik alıcılarının farklı kalite beklentilerine sahip olduğunu kaydetti. Karakaş; “Örneğin örme kumaş için 20kg kumaşta üç hatayı sınır kabul eden firmalar olduğu gibi, çok daha fazlasını kabul eden alıcılar mevcuttur ve bu hatalar iplik, örme vs. tüm hataları ihtiva eder. Aynı iplik hatasının farklı örme / dokuma raporları, farklı kumaş ağırlıklarında rahatsız ediciliği değişkenlik gösterir. Elbette bu tamamen alıcının final kullanım amacına bağlıdır. Yine bu nedenle 100% pamuklu bir Tshirt 10 TL ile 200 TL arası bir fiyata satılabilmektedir” dedi.
Loepfe Zenit elektronik iplik temizleyicilerinin kullanıcıya ipliğin gerçek yapısını sayısal olarak gösterdiğini belirten Karakaş, bu süreçte iplikte bulunan kalın-ince tüm düzensizliklerin sayıldığını, bu verilerin ve gelişmiş test modlarının kullanılarak işletmeciye istediği limitleri kolayca ayarlama imkanının sunulduğunu söyledi. Karakaş, buradaki hedefin kesme adedini belirli bir değerde sınırlamak olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti; “Süreçte gerçekleşebilecek herhangi bir anormallik sizin ‘iplik yapısı’ olduğunu düşündüğünüz kimi klasimat bölgelerinde artışa sebep olabilir, bu hataların kesilmemesi durumunda ise kalite şikâyeti gerçekleşir. Böyle durumlarda ise ‘ideal’ kesme olarak beklentinizin çok üzerinde kesmeler yapmak durumunda kalınır. Değişken hammadde ve değişken üretim şartları aktif kontrol ve uyarlamalar yapmayı gerektirir.” diye konuştu.
“Bu süreçte, kaç hata kestiğiniz değil, kaç hata kesmediğiniz önemlidir” diyen Erol Karakaş, bu nedenle Loepfe’nin en çok önemsediği noktanın, işletmelerin bu konularda gerekli ve yeterli eğitimlere tabi tutulmasının yanı sıra, üretim süreçlerinin takibi olduğunu açıkladı.
Yeni Nesil Sensörlere Büyük İlgi
Üretimini İsviçre’de sürdüren Loepfe, yeni nesil P2 sensörleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İlk kez ITMA Barselona’da tanıtılan ürün Yarn Master® Zenit C ile bobin makineleri üzerinde, Yarn Master® 3N1 ve 1N1 ile Open End makineleri üzerinde gerçek ve akılcı çözümler sunuyor. P2 sensörü, özellikle, son yıllarda işletmelerde büyük sıkıntılara neden olan ‘polypropilen’ sorununu ortadan kaldırıyor. Yenilenen donanımı ve yazılımı ile tanımlanamayan kesmeler iyice azaltılırken, bunun yanında temizleme performansı ciddi oranda arttırıldı.
Üniversal optik ölçüm sensörleri ile donatılan Zenit C serisi, Ne 4 - Ne 320 gibi geniş bir aralıkta tüm kesik elyaf iplikleri aynı ölçüm kafasıyla kontrol edebiliyor. Ayrıca doğal veya sentetik, ham veya boyalı iplik, farklı bağlama metotları da yine aynı ölçüm kafaları ile kontrol edilebiliyor.