
Aydın’da faaliyet gösteren bir tohum şirketinden gelen talep üzerine daha uzun lifli, yüksek verim ve kaliteye sahip pamuk çeşidi için çalışmalara başlandı. Üniversite ve sanayi iş birliği ile İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji laboratuarında yürütülen ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen pamuk türüne ‘Lodos’ ismi verildi.
Ekime Başlandı
Geliştirilen pamuğun Türkiye için stratejik bir ürün olacağını vurgulayan İYTE Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, Türkiye pamuk üretiminin tüketimi karşılayamadığını söyledi. Doğanlar, “Tekstilde Türkiye’nin rakipleri katma değeri yüksek ürünler üretiyor. Sadece pamuk verimi üzerinden değerlendirme yapmak artık geçerliliğini yitirdi. Laboratuvarlarımızdaki çalışma sonucu verim ve lif kalitesi bakımından en iyi çeşidi geliştirdik.”diye konuştu. Tohum, deneme çalışmalarının ardından ekime başlandı. Yurt dışından da talep almaya başlayan Lodos’un 5 yıllık süreçte büyük bir pazar bulacağına inanılıyor.
Türk Bilim İnsanları Geliştirdi
Yeni pamuk çeşidi, Türkiye’de yetiştirilen ve klasik ıslah çalışmaları ile ortaya çıkan doğal bir tür. ‘Türk pamuğu’ olarak dünyaya lanse edilecek Lodos, tamamen Türk bilim insanlarının çalışmasıyla geliştirildi. Özaltın Tarım Ar-Ge ve Üretim Müdürü Cenk Peynircioğlu da tekstil sanayisinin talepleriyle örtüşen bir ürün geliştirdiklerini, erkenci bir pamuk çeşidi olmasının da tercih nedeni olduğunu belirtti.